Stationsweg

Vanaf de Koningin Julianaweg werden bezoekers in het begin van de twintigste eeuw hier verwelkomd door een chique witte villa aan de rechterkant en een in baksteen opgetrokken villa ertegenover. De eerste bewoners van de witte villa waren burgemeester Ulbo Mijs en zijn gezin. De reden voor de afbraak ervan in het begin van de tachtiger jaren kan nauwelijks een goede zijn geweest; hoe dan ook is het verlies ervan voor de straat onherstelbaar. De gevel van de andere villa is uiteindelijk gepleisterd en wit geschilderd en voor een deel ook aangepast. De straat heeft verderop veel bewaard van de fraaie aanleg van ruim een eeuw geleden. De stoomtram reed er in die tijd op gepaste tijden voorbij, naar en van het nieuwe station aan wat toen heette de Prinses Julianaweg. Een nieuwe tijd was het, met nieuwe mogelijkheden en met op steeds meer plaatsen elektrisch licht, waar Middelharnis nog even op moest wachten. De eerste auto's verschenen in het dorp.

Het hoge pand van het nieuwe postkantoor verrees aan het eind van de straat op de hoek met de Ring. De Grote Kerk die in 1904 in de as was gelegd, was in het jaar erop alweer hersteld en stond er als vanouds te stralen. Wereldoorlogen kende men nog niet en in het geval dat het tussen landen toch spannend zou worden, zou het niet barbaars op het slagveld worden uitgevochten, maar met diplomatie en overleg in het juist gebouwde Vredespaleis in Den Haag. Een tijd van vooruitgang en van hoop.

  • Bron foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee.
  • Bron foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Burgemeestershuis

In 1910 liet burgemeester Ulbo Mijs een vrijstaande villa bouwen op de hoek Stationsweg - Prinses Julianastraat (het witte huis recht op de bovenstaande foto. Later woonden hier achtereenvolgens de burgemeesters Reijnders, Hordijk en Van Es. In oktober 1981 is dit prachtige pand afgebroken.

Burgemeester Ulbo, zoals hij door de bevolking werd genoemd, heeft korte tijd op het Vingerling gewoond en verhuisde daarna naar de burgemeesterswoning aan de Kaai, totdat hij het huis aan de Stationweg betrok. Hij heeft veel betekend voor Middelharnis. Zo heeft hij in 1900 uitgebreid verslag gedaan van de hachelijke situatie in het dorp qua woonomstandigheden en zich hard gemaakt voor verbetering van de situatie. En toen het aantal arbeidsplaatsen in de visserij snel terugliep en naar andere bestaansmogelijkheden moest worden gezocht, heeft hij aan de basis gestaan van de oprichting van de Ambachtsschool (1903) en de HBS (1917). Hij heeft zich ook ingezet voor het terugbrengen van het raadhuis aan de Voorstraat naar de situatie van door de eerdere aanpassingen en schreef ook enkele werken over de geschiedenis van Middelharnis. In 1917 vertrok hij naar Gouda, waar hij burgemeester werd.

  • Bron foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee.
  • Bron foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee.

13-10-2018

13-10-2018

Bron afbeelding: Streekarchief Middelharnis.

Werktekening van rond 1955 met de Stationsweg.

  • Bron afbeelding: BTG-Viewer (26-1-2018).
  • Bron afbeelding: BGT-Viewer (registratie luchtfoto 30-1-2017).
  • Positie uitsnede in totaaloverzicht Middelharnis.