191014: Uppföljning på uppgift i FÖRFÖR02 (EK18)

bit.ly/medting-191014

Saker vi sett

Avpersonifiering

Bilder i arbetet

Bilder i arbetet behöver vara dina egna eller bilder som du har rätt att använda. 

Bilder på framsidan

Bilder på framsidan är bra i marknadsföringssyfte, exempelvis om det handlar om en affärsplan. I en akademisk rapport skall det dock normalt sett inte vara bilder på framsidan. 

Källförteckning

Källhänvisning inne i arbetet

Bra allmänna resurser

Zotero - spara alla dina källor (från webben, böcker, etc) på Zbib.org. (Läs mer om hur du arbetar med Zotero)

Unpaywall - Verktyg för att hitta artiklar med Open Access, bland annat ett tillägg till Google Chrome som hittar öppna versioner. 

Frasbanken - tips på formuleringar som man kan använda i en rapport så att det ser snyggare och mer akademiskt ut.

Spara källorna

Alla källor du hittar - skriv ner dem noggrant i en loggbok, så att du kan hitta dem igen. Hemsidor kan ändra sig och materialet kan även tas bort - spara därför alla webbkällor som en pdf-kopia på din Google Drive

Gör detta under lektionen:

Andra källor

Viktiga personer

Ofta kan det vara smart, särskilt i samhälls- och naturvetenskapligt orienterade ämnen, att kontakta nyckelpersoner som är experter på just detta ämne. Kolla med universiteten om vilka som kan området, kanske kan dina tidigare bokuppslag ge tips på bra personer som ni kan få hjälp av. När ni e-postar eller ringer dem – var koncis (försök alltså att hålla dig till ämnet på ett kortfattat sätt) och artig – tänk på att du är representant inte bara för vår skola utan för studerande generellt.



Tidningskällor

Självklart kan man även använda sig av dagstidningar om det är ett relativt aktuellt ämne (tips: Pressreader / Mediearkivet). Du hittar dem i Mediatekets rum på Google Classroom. Pressreader innehåller mer än 7000 dagstidningar och magasin från hela världen (däribland ett tjugotal av de största svenska) och Mediearkivet innehåller en mängd svenska dagstidningar.

Dagens Nyheter för de senaste 160 åren - vi har inloggning till att få del av Dagens Nyheters hela historia. Du hittar inloggningsuppgifter vid infodisken i Mediateket.

Viktigt att ha med sig

Spara källorna

Alla källor du hittar - skriv ner dem noggrant i en loggbok, så att du kan hitta dem igen. Hemsidor kan ändra sig och materialet kan även tas bort - spara därför alla webbkällor som en pdf-kopia på din Google Drive. 

Boka en bibliotekarie

Boka tid med Peter i Mediateket för att få hjälp direkt kopplat till er egen process. 15 minuter kan hjälpa mycket.