150916: Infosök inför gymnasiearbetet (VO13)

Informationssökning inför gymnasiearbetet (VO13, 16 september 2015)

Välkommen till Mediatekets lektion i samband med att ni börjar arbeta med ert gymnasiearbete. Denna lektion kommer att ge er nödvändiga tips för att ni skall kunna slutföra ert arbete på bästa sätt. 

Fas 1 – Rekognoscering

Jag vet vad jag vill arbeta med, men hur hittar jag bra källmaterial att referera till i det skriftliga arbetet?

Hur snävar jag av mitt ämne så att blir något som jag kan och vill arbeta med?

Här är en bra informationssökning nyckeln till att hamna rätt!

Välj rätt sökväg

Google – Databas – Webbplats – Böcker – Tidningar

Google

Rätt sökord

Böcker

Tidningar & tidskrifter

Databaser

Gale science in context är en databas som ni säkert förstår placerar ny och tidigare vetenskap i sitt sammanhang, ofta kopplad till aktuella händelser. Biblioteksområdena som lyfts fram i databasen är naturvetenskap (naturvetenskap & matematik) och teknik (särskilt då medicin). Ni kommer till den engelskspråkiga databasen om ni klickar på bilden här vid sidan.

För att logga in behöver ni ha en nummerserie som står utskriven i Mediatekets rum på Fronter.

Global issues in context är en databas som är helt fullspäckad med material ur dagstidningar, veckotidningar, vetenskapliga magasin & uppsatser samt statistik. Du hittar hundratals portaler under 8 huvudområden, portaler om jordbävningen i Japan, Wikileaks, Abort, Jasminrevolutionen i Tunisien, HIV & Aids, terrorism, ungdomar & teknologi, och sååå mycket mer. Här hittar ni allt vad ni behöver för att skriva uppsatser, gymnasiearbeten eller mindre arbeten. Enda kruxet är att det är på engelska, men svenskan är ett så litet språk så förr eller senare måste vi alla ta oss genom engelskt material. 

Även till denna databas går ni via Mediatekets rum på Fronter och tar med den nummerserie som står där för inloggning.

Kort ingång till Global issues in context:

Uppsatser.se är en bra start för att sondera terrängen. Ofta har personer på högskolor och universitet redan skrivit bra material om närliggande ämnen. Du kan använda uppsatserna som källa, men du kan också hitta bra källor i deras litteraturförteckningar.

Andra vetenskapliga källor är också bra att leta i.

Sök även i tidigare gymnasiearbeten där elever har skrivit om närliggande ämnen – kolla exempelvis vad de har använt för källor.

Fas 2 – Källkritik

Ställ frågor till materialet för att ni själva skall kunna bedöma om materialet går att lita på eller inte. Ingen gör detta åt er – det är ni som skall göra bedömningen. Tänk på att betyget hänger även på detta – om man som skribent släpper igenom felaktigheter säger det en hel del om hur bra man är på ämnet och hur man är som person.

Förslag på frågor

Fas 3 – Skriva på arbetet

Det här ligger i ett senare skede, men några saker är bra att tänka på redan nu.