Rapportskrivning

Handledningshäftet används för gymnasiearbetet på Tingsholmsgymnasiets högskoleförberedande program och på Vuxenutbildningen i Ulricehamn. Även de elever som på yrkesförberedande program gör ett högskoleförberedande gymnasiearbete kan med fördel använda dokumentet. Klicka på länken här i början för att hitta handledningshäftet. 

I länkarna nedanför listar vi allmänna rekommendationer för en korrekt källhänvisning i enlighet med Harvard (källhänvisning inom parentes) och Oxford (källhänvisning i fotnoter). 

Frasbanken med metatext hjälper dig att hitta formuleringar för att binda ihop din text och göra den tydlig för läsaren. I Frasbanken kan du som skribent låta dig inspireras, låna och anpassa fraserna. 

Exempel på tidigare gymnasiearbeten

Generella skrivtips

Långa och svåra ord

Om du använder ett långt och svårt ord ofta kan det ibland vara bra att förkorta orden, så att läsaren inte fastnar när de kommer till detta ord om och om igen. Om vi utgår från ett helt påhittat ord, Albedoeffektsprocessen, kan du då välja att göra så här. 

När du skriver ordet för första gången: När man istället använder sig av albedoeffektsprocessen (nedan kallat albedo), kan man se att...

Därefter skriver du bara albedo och det blir lättare att läsa. 

Källförteckningen

Tänk på att du under varje rubrik (ex "Digitala källor" skall lista alla källor i bokstavsordning efter uppslagsordet (ex "Mediatek Tingsholm"). 

Även digitala källor skall hänvisas till på ungefär samma sätt som tryckta källor, typ "Gillå, Urban, Medicin 1, 1. uppl., Bonnier utbildning, Stockholm, 2011". Läs mer under Harvard/Oxford under Webbplatser

Vi har från Linköpings Universitetsbibliotek fått en självstudieguide för att ge dig en uppfattning om vad plagiering är och hur man undviker det. Guiden är i första hand avsedd för elever, men alla är välkomna att använda den.

Guiden består av fem moduler som tar upp olika aspekter av plagiering, referenshantering, citering och upphovsrätt. Vi rekommenderar att du börjar med "Vad är plagiering?" och gör övriga moduler i fallande ordning.

Guiden tar ca 25 minuter att genomföra.

Detta verk är licensierat av upphovsrättshavaren Linköpings Universitetsbibliotek under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell LicensTillägg har gjorts och dessa hamnar således under samma licens.  

Verktyg för källförteckning

Vi har listat flera verktyg för att automatisera referenser på Pedagog Tingsholm, så man slipper tänka på allt...