210831: GYAR med VO19

Informationssökning inför Gymnasiearbetet

Idag skall vi titta på bra källor för Gymnasiearbetet. Självklart berör vi både naturvetenskapliga och medicinska databaser/källor, även om fokus ligger på de medicinska som står i fokus för en VO-klass. 

Mer information kring alla faser i informationssökningen, tillsammans med reglerna kring att använda bilder hittar ni här.

GYAR-rummet och andra resurser

Gå med i GYAR-rummet på Classroom med koden mxmddho

Längre ner i rummet finner du länken till VO-mappen där du hittar mallarna för GYAR. 

Första koll

Det som vi först kollar på är, föga förvånande, Google. Det är ju ändå dit som de flesta går för en första sökning. Men jag skulle då hellre rekommendera DuckDuckGo som fungerar precis som Google, med ett undantag – de spårar inte användarna. Googles spårning gör att de hela tiden ger oss det material som de (på grund av hur du tidigare sökt) tror att du vill ha. Väldigt smart, helt klart, men du kanske missar det du faktiskt behöver istället? Både DuckDuckGo och Google har annonser, så där skiljer de sig inte åt, men själva sökresultatet blir väldigt olika.

Använd sökmotorerna främst för att hitta rätt sökord. Detta särskilt om du behöver hitta material på engelska – utan de rätta sökorden kan det vara nästintill omöjligt att hitta rätt i flera av databaserna. Ta fram några artiklar som behandlar området på ett vetenskapligt sätt (söker du material om brunbjörnens framväxt i Sverige kanske du därför hoppar över Mimers Brunn eller en sida som berättar om hur gulliga brunbjörnarna är). Sökorden bär du med dig i kommande sökningar.

> Tips om Google-sökningar

Gå djupare

Bland de databaser som vi har eller brukar länka till kommer vi nu att presentera de flesta som är värda något. Så häng med – det här är mycket som presenteras på mycket kort tid!

Global issues in context

Global issues in context (om ni går via Mediatekets rum på Classroom får ni med er en inloggning som ni behöver ha för att kunna få tillgång till allt som databasen erbjuder) är en databas (mer samhällsvetenskaplig) som är riktigt bra – helt klart den bästa databasen för mindre arbeten på gymnasiet och ett ovärderligt stöd i Gymnasiearbetet.

Global issues in context är en databas som är helt fullspäckad med material ur dagstidningar, veckotidningar, vetenskapliga magasin & uppsatser samt statistik. Du hittar hundratals portaler under 8 huvudområden, portaler om jordbävningen i Japan, medicinska frågor, Abort, AIDS, djurens rättigheter, terrorism, ungdomar & teknologi, och sååå mycket mer.

> Läs mer om hur man söker i Global issues in context

Böcker

Utifrån vad du nu fått reda på så är det dags att försöka hitta skriftligt material. Genom sökningar i databaser och på webben kan ni ha hittat böcker som är bra att ha – vi kan försöka fjärrlåna dessa.

Men ni behöver också söka på exempelvis Libris för att hitta mer material. De böcker som finns på flera bibliotek runtom i landet går oftast att fjärrlåna. Använd sökorden ni skaffat fram och leta efter de böcker som ni tror skulle kunna hjälpa er.

> Läs mer om fjärrlån

Mediatekets källmaterial

Mediateket har material om de flesta ämnen.

> Läs mer

Vetenskapliga källor

Vetenskapliga källor inom det medicinska fackområdet

DOAJ – Directory of open access journals – internationell fri databas med 9000 vetenskapliga tidskrifter och över 1 miljon artiklar. Här finns allt från korta referat till ingående beskrivningar om aktuell forskning inom de flesta områden. Språket är engelska.

ERIC - Hitta en artikel (många är tillgängliga gratis, men mycket kostar). När du är framme på den låsta artikeln kan du använda dig av tillägg till Chrome som möjligen kan hitta upplåsta versioner av samma artikel (Läs mer här)

Swepub är en källa för vetenskapliga publicerade verk vid de svenska universiteten och högskolorna. Här kan du söka avhandlingar, artiklar, etc.

Uppsatser.se är en otrolig guldgruva för att få tag på akademiska högskole- och universitetsuppsatser som är godkända i en process där både opponenter och examinatorer finns med. Uppsatserna är normalt sett godkända som källa, då de är hårt granskade, och är ett bra komplement till böcker och databaser och de kan dessutom ge uppslag till vad ni skall skriva om. Självklart skall ni själva alltid granska ert material källkritiskt, men att använda sig av uppsatser.se brukar vara en god hjälp. Glöm inte att kolla vilka källor som författarna har använt – har de ändå gjort en bra utgallring av material vore det ju dumt av er att inte utnyttja det, eller? Det som verkar bra kan vi fjärrlåna, om vi inte har materialet här.

Diva - som Uppsatser.se fast större och bredare. Glöm inte att klicka på "Endast dokument med fulltext i DiVA" för att exkludera referat. När du gjort en sökning kan du specificera på ett visst ämne (ex Juridik) för att snäva av. Hitta titlar som knyter an till det du skall skriva om och gå vidare i dessa dokument för att ögna genom materialet (kika i innehållsförteckning och rubriker) och hitta bra källmaterial (i källförteckningen). 

Core - 133 miljoner (sic!) artiklar, med goda möjligheter till avancerad sökning. Materialet är är Open Access, vilket betyder att det är fritt tillgängligt. 

forskning.se – svenskspråkig och omfattande webbplats om aktuell forskning.

> Fler vetenskapliga källor

Andra källor

Viktiga personer

Ofta kan det vara smart, särskilt i samhälls- och naturvetenskapligt orienterade ämnen, att kontakta nyckelpersoner som är experter på just detta ämne. Kolla med universiteten om vilka som kan området, kanske kan dina tidigare bokuppslag ge tips på bra personer som ni kan få hjälp av. När ni e-postar eller ringer dem – var koncis (försök alltså att hålla dig till ämnet på ett kortfattat sätt) och artig – tänk på att du är representant inte bara för vårt gymnasium utan för gymnasieungdomar generellt.

Viktigt att ha med sig

Spara källorna

Alla källor du hittar - skriv ner dem noggrant i en loggbok, så att du kan hitta dem igen. Hemsidor kan ändra sig och materialet kan även tas bort - spara därför alla webbkällor som en pdf-kopia på din Google Drive. 

Boka en bibliotekarie

Boka tid med Peter i Mediateket för att få hjälp direkt kopplat till er egen process. 15 minuter kan hjälpa mycket.