180912: Sökuppgift i Svenska 1 och Kemi (TE18)

TE18

Uppgiften består av två större delar, en i Kemi med källor som läraren har tagit fram, och en i Svenska 1 där läraren och bibliotekarien har gett vissa redskap för att hitta information om en viss författare. Mediateket presenterar samtidigt sin verksamhet och ger verktyg för att hitta det textmaterial som du behöver från naturvetenskapliga källor.

Tid: 12/9 kl 13:55 samt 14/9 kl 07:50

Sökuppgift i Svenska 1 (hitta källor)

Tänkt situation: Du har precis börjat gymnasiet och får i uppgift av din lärare att hämta fakta om en författare inför läsning av noveller, bl a av denna författare. Du och din(-a) gruppdeltagare ska redovisa inför klassen och på så sätt delar ni nyttiga kunskaper med varandra.

Information inför uppgiften: Nu ska du och din grupp hitta bra (eller dåliga) källor för dessa kunskaper och tala om varför de är bra (eller dåliga). Peter berättar om möjliga källor.

Uppgift: Sök källor för er författare. Anteckna vilken typ av fakta ni hittar, t ex. ”Om författarens liv”. Ni ska redovisa kort muntligt. ”Den här källan var bra/ mindre bra för att…

Punkter att få med:

Författare:

Ingång i ämnet

Om vi tar Astrid Lindgren som exempel (nej, tyvärr – jag vet att flera av er nu kikar upp och hoppas att ni kan ta henne som sökämne, men hon är inte med i listan här ovanför…). Vi skall alltså här söka olika källor som kan vara bra för att lösa uppgifter, och det kommer att vara källvalet som vi diskuterar, inte enskilda faktauppgifter. Möjliga källor kan här grovt uppdelas på:

Mediateksintroduktion

Vid lektionen får ni även en kortare introduktion av Mediateket. Om vilka som arbetar här, när vi har öppet och vad man särskilt bör tänka på.

Sökuppgift i Kemi (bedöma naturvetenskapliga källor)

Eleverna skall i grupp först göra ett referat på en text (se längst ner för länkar) från Internet som gör påståenden om proteintillskott och hur de bör användas. Därefter skall ni granska den fakta som finns utifrån följande frågor:

Granska en text

Varje grupp granskar en av nedanstående texter. 

Denna naturvetenskapliga övning har i huvudsak lånats från Skolverkets material, dock något anpassat. 

Referaten kan sedan jämföras med varandra/mot mer naturvetenskapliga som ex livsmedelsverket  https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/protein---hur-mycket-ar-lagom.pdf