Kurslitteratur till högskolestudier

Många i personalen läser kurser på högskolan vid sidan om sitt arbete. Likaså har vi många tidigare elever som återkommer till oss för att få hjälp med litteratur till sina högskolestudier. Ni är varmt välkomna med era listor, men ber er att först kolla upp vissa saker.

1. Börja med att leta i vår bibliotekskatalog för att se om vi redan har boken hemma. Logga in med ditt personnummer (10 siffror) och din pinkod (oftast de 4 sista siffrorna i personnumret). Du kan då reservera de böcker som finns tillgängliga och sedan hämta dem på Mediateket.

2. Artiklar ur tidskrifter hittar du via ditt högskolebibliotek som bör ha tillgång till alla dessa artiklar digitalt.

3. E-posta det resterande till mediatek@ulricehamn.se (även sådant som ni sett redan utlånat till andra - kanske kan vi få tag på ytterligare exemplar?). Ni får gärna kopiera texten från er kurslitteraturlista på högskolan, så blir det lättare för oss att hantera - ta alltså inte skärmdumpar med mobilen, utan vi vill ha det som text.

Bra att veta kring fjärrlån: Mediateket lånar om så långt det är möjligt, men vi kan inte styra över lånetiden hos det andra biblioteket. Ni är därför aldrig garanterade att få låna hela terminen. Det kan också hända att vi väljer att köpa boken istället för att fjärrlåna – då står vi för kostnaden och ni får låna den för en hel termin.

På nätet eller som bok? Om boken eller artikeln du söker finns tillgänglig på nätet kommer du att hänvisas dit i första hand.

Personal på skolan: Om er rektor godkänner, kan vi även köpa in böcker på skolans bekostnad. När ni har använt litteraturen klart placeras böckerna sedan i Mediateket för utlån till bl.a. annan skolpersonal i kommunen.

Open Access till forskning

I din fortbildning kan du ibland behöva hitta forskning i form av artiklar. Ofta kan den högskola du är knuten till, ge dig tillgång till miljontals artiklar, men det finns andra sätt att få tag på material som är upplagt såsom Open Access. Läs mer under Mediatekets lektioner.