Medicin

Vetenskapliga källor

Allmänt

Allmänt - Terminologi

Böcker

Forskning

Fulltextsamlingar

Kliniska prövningar

Radio, TV och poddar

Riktlinjer

Läkemedel

Länksamlingar med bilder och filmer

Fallolyckor

http://www.uppsatser.se/om/rehabilitering+fallolyckor/ – hittade bara en uppsats, men med bra källor. Sök även på andra ord, såsom ”rehabilitering äldre” för att få ett annat resultat. Kolla även gärna i andra vetenskapliga källor – vi har listat ett bra urval här.

Evidensbaserade databaser

Olika medicinska ämnen

Alternativmedicin

Anatomi

Bilddiagnostik

Bioteknik

Dermatologi

    • [Under arbete och otillgänglig i september 2023]

Embryologi

Genetik

Histologi

Kardiologi

Medicinhistoria

Neurologi

Onkologi

Palliativ vård

Kulturella aspekter

Öron/Näsa/Hals

Organisationer, myndigheter och andra resurser

Svenska länkar

Internationella länkar

Andra länkar och tips

Böcker om Downs syndrom

Skönlitterära och biografiska böcker som vi tipsar om: Fantomsmärtor / Bilden av Phoebe / Prins Annorlunda

Faktaböcker: Stor över en natt – när ett syskon har Downs syndrom / Vägen till självständighet

HIV och aids – litteraturtips

Skönlitteratur och biografier

Facklitteratur

Synen på menstruation i kultur och religion

Mycket fakta i detta ämne kan återfinnas på engelskspråkiga Wikipedia

Andra länkar

Akademisk uppsats kring tonårsflickors syn på menstruation i södra Indien, inklusive religiösa aspekter: Malmö högskola (på engelska) (det finns även en populärvetenskaplig sammanfattning av uppsatsen).

Artikel om religiösa tabun kring menstruation: ISPUB.

Stress

Nästan varje år är det någon som skriver sitt gymnasiearbete om stress. Du hittar flera av boktips här nedan.

Ett stående tips vi på Mediateket ger är att söka på Uppsatser.se eller på andra vetenskapliga källor. På Uppsatser.se finns över 100 högskoleuppsatser om just ungdomar och stress. Använd deras källor eller, om de gjort en undersökning som passar med ditt gymnasiearbete, använd deras undersökning som en jämförelse med din. Det ökar bara värdet på gymnasiearbetet om du gör denna jämförelse – på vilka sätt har ni fått liknande resultat? – varför har ni fått olika resultat?

Du kan också kika på tidigare gymnasiearbeten.

Det räcker normalt inte med att citera NE.se för att få ett bra resultat i din rapport, då Nationalencyklopedin mest bara är en sammanfattning av annat material, men det kan vara en av flera källor du använder.

Boktips

Hälso- och friskvård

Här hittar ni böcker som efterfrågats i kursen i hälso- och friskvård på Vuxenutbildningen. Böckerna har ett fokus på hälsa eller att man som individ har vänt på ett negativt hälsoförlopp (alternativt att man inte överlevt en sjukdom).

Det är ett urval av Mediatekets böcker men man kan hitta betydligt fler böcker om man letar på egen hand. Kom ihåg att läraren måste godkänna valet. 

Skönlitteratur och biografier

Facklitteratur

Suicidprevention

Den 10 september är det suicidpreventionens världsdag (eng. World suicide prevention day) och vi tipsar med anledning av detta om den svenska riksorganisationens (SPES) arbete för att få myndigheter och anhöriga att se tecknen på ett kommande självmordsförsök. Organisationen har en telefonjour som är öppen varje kväll kl 19-22, telefonnumret är 08-345873.

Är ni intresserade av att läsa mer om suicidprevention kan ni även hitta universitetsuppsatser på uppsatser.se.

Rehabilitering

Bland böckerna hittar vi följande – sök gärna själv på exempelvis sökordet rehabilitering:

Teknik > Vna  Caplan, Stefan, Rehabilitering & habilitering 1. uppl. 2002 (finns en nyare upplaga på Stadsbiblioteket)

Teknik > Vp  Avancerad hemsjukvård och hemrehabilitering 1999 – forskningsgenomgång

Aspergers syndrom

Tips på litteratur

Digitala resurser

Fria söktjänster

Naturvetenskap & medicin

Översätt medicinska termer med Svensk MeSH. Använd sedan dessa engelska termer vid sökningar i nedanstående databaser. 

SveMed+: Sök med det engelska (eller svenska) sökordet. Du kan hitta Open access och material på de nordiska språken. Översiktsartiklar kan man även lokalisera där, för att få en sammanfattning av forskningsläget just nu. 

(Tjänsten uppdateras inte längre och upprätthålls endast till 2023, om de inte förlänger detta)

PubMed: Sök med MeSH-ordet och välj exempelvis “Free Full Text”. Man kan även söka fram fler filter genom Show additional filters för exempelvis åldrar på undersökningsgruppen. 

I PubMed kan man även söka under MeSH-registret på samma sökterm och få veta underkategorier och överliggande kategorier för att specificera eller bredda. 

SBU – medicinska utvärderingar

I vård- och naturvetenskapsprogrammen kan man ha stor nytta av att ta del av aktuell medicinsk forskning om olika sjukdomar eller företeelser. I Onsdagspedagogen idag vill jag därför tipsa om SBU:s databas för just detta. 

Statens beredning för medicinsk utvärdering ger ut ett antal rapporter varje år, där de oftast sammanfattar aktuell (svårläst) medicinsk forskning inom alla områden. Till för ett par veckor sedan hade vi i biblioteket alla deras böcker här, men då vi nu har gallrat dem så kan det vara av stort värde för er att veta att allt finns fritt tillgängligt på webben. Materialet är inte lättläst, men vet ni vad ni skall söka efter så är det här en mycket bra start för ert gymnasiearbete eller för något annat skolarbete.

Användande av tjänsten

Med hjälp av frisök på förstasidan kan du söka på valfria ord ur titel och dokumentbeskrivningar. Den söker dock inte i hela dokumenten, men de viktigaste orden bör helt klart finnas med på uppslagssidan. Jag sökte exempelvis på

stress ungdom*

och fick då med alla rapporter som behandlar stress bland ungdomar (asterisken * efter ungdom gör att man kan söka på alla ord som börjar med ungdom). Klicka på den länk som verkar passa det som du söker efter och sedan på ”Ladda ner pdf” längst upp till höger. Dokumenten kan vara på allt från 5 till 700 sidor, beroende på vad det innehåller.

Senast kontrollerad och uppdaterad 2023-09-11.