Rapportskrivning

NoPlagiat: självstudieguide om plagiering & upphovsrätt

Vi har från Linköpings Universitetsbibliotek fått en självstudieguide för att ge dig en uppfattning om vad plagiering är och hur man undviker det. Guiden är i första hand avsedd för elever, men alla är välkomna att använda den.

Guiden består av fem moduler som tar upp olika aspekter av plagiering, referenshantering, citering och upphovsrätt. Vi rekommenderar att du börjar med "Vad är plagiering?" och gör övriga moduler i fallande ordning.

Guiden tar ca 25 minuter att genomföra.

Detta verk är licensierat av upphovsrättshavaren Linköpings Universitetsbibliotek under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell LicensTillägg har gjorts och dessa hamnar således under samma licens.  

Gör din egen plagiatkontroll

Duplichecker.com kan man helt fritt utan något konto lägga upp texter på upp till 1000 ord (ca 2 A4-sidor). Den jämför med onlinekällor (webbplatser, tidskrifter, etc) och lämnar ett resultat som säger var det kan finnas plagiat. Den är absolut inte lika fullödig som Urkund, men den ger vinkar om vad du behöver titta över. 

Vad är plagiering?

Plagiering är när man presenterar någon annans material som sitt eget.

Urkund är ett kontrollverktyg för lärare som gör det lättare att upptäcka plagiat. Inskickade texter kontrolleras mot material från Internet, förlags- och elevmaterial.

När elever plagierar tar sig detta ofta formen av att man:

Det finns två sätt att använda en annan författares text i ditt arbete utan att plagiera:

Vad händer om jag plagierar?

Att citera

En fullständig referens består av:

Hävda ”citaträtt” för att använda en bild?

Man får inte använda en bild och säga att man citerar källan. Bild har ett mycket högre värde än en ren text. För att du skall kunna använda en bild (foto, diagram, etc) från exempelvis en bok eller en webbsida så måste du kontakta upphovsrättshavaren (allra oftast fotografen, men i brist på denna så måste den som har fått rättigheten att publicera bilden i boken veta om bilden får användas vidare) och få ett godkännande. Godkännandet kan inte vara muntligt utan måste minst vara i form av ett e-brev. Läs mer under upphovsrätt.

Exempel på citat enligt Harvard

Kort citat

Exempel på kort citat inom citattecken:

Utifrån givna anbud fastställer myndigheten priserna. ”Därmed motsvaras situationen av den om tillgången hade sålts på en konkurrensmarknad.” (Pihl 2014, s. 130)

Långt citat

Om man citerar ett längre stycke text ska det skrivas i ett eget stycke med indrag i såväl höger- som vänsterkant. I dessa fall används inte citattecken. Texten kan också förminskas lite för att göra det tydligt att det är ett blockcitat.

Auktioner av utsläppsrättigheter kan organiseras så att myndigheten utbjuder den tillåtna totala mängden utsläpp, begär in anbud och utifrån det bestämma det pris där utbudet överensstämmer med efterfrågan. Därmed motsvaras situationen av den om tillgången hade sålts på en konkurrensmarknad. (Pihl 2014, s. 130)

Att parafrasera

Exempel

Originaltext

Auktioner av utsläppsrättigheter kan organiseras så att myndigheten utbjuder den tillåtna totala mängden utsläpp, begär in anbud och utifrån det bestämma det pris där utbudet överensstämmer med efterfrågan. Därmed motsvaras situationen av den om tillgången hade sålts på en konkurrensmarknad.

Felaktig parafrasering

Texten innehåller endast små ändringar jämfört med originaltexten, där den understrukna texten är identisk med originalet:

För att fastställa priset på utsläppsrätter kan en myndighet göra så att den utbjuder den tillåtna totala mängden utsläpp, begär in anbud och sedan bestämmer priset utifrån efterfrågan. Då blir det likt en riktig konkurrenssituation (Pihl 2014).

Korrekt parafrasering

Den omskrivna texten ligger inte för nära originalet, den egna ”rösten” framträder i texten:

Ett sätt att fastställa priset är att göra en auktion. Myndigheten erbjuder hela mängden utsläppsrätter och företagen får sedan lämna anbud. Utifrån givna anbud fastställer myndigheten priserna. Då blir det likt en riktig konkurrenssituation (Pihl 2014).

Upphovsrätt

Upphovsrätten styr hur man får använda någon annans arbete. Om man vill använda någon annans material i det egna arbetet behövs alltid upphovsrättsinnehavarnas tillstånd. Dessutom krävs en korrekt angiven referens. Det krävs inget tillstånd att referera till någon annans arbete från sitt eget arbete.

Genom avtal slutna mellan svenska lärosäten och Bonus Copyright Access, är det tillåtet för lärare att i utbildningssyfte inom skolan dela och distribuera upphovsrättsskyddat material genom att

a) spara digitalt på lärosätets slutna nätverk (t.ex. Classroom),

b) använda kopierat material i presentationer som t.ex. PowerPoint,

c) spara och dela ut digitala presentationer på läroverkets slutna nätverk och e-post,

d) dela ut papperskopior till elever på skolan.

Hur använder jag andras bilder i min rapport?

Om det inte är uppenbart att du använder egna bilder så måste du ange en giltig källa. Alla bilder på exempelvis http://commons.wikimedia.org är godkända att använda fritt om man bara anger källan.

Även många bilder på flickr är okej att använda – kolla på bildens sida så ser du om det är okej. Men som tidigare sagts: Får du inget tillstånd eller om du inte får tag på upphovsrättshavaren är det samma sak som att du har fått ett nej. Har du fått lov att låna bilden skall du skriva detta i direkt anslutning till bilden (till exempel direkt under bilden på egen rad), och det finns två huvudsakliga sätt att göra detta på:

Exempel

Hämtad 2013-03-26 från http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vadstena_slott,_norra_sidan,_juni_2005.jpg, CC-BY-SA

eller:

Foto av Stefan Krause / Ritchyblack på Wikimedia Commons, CC-BY-NC-ND

Noteringen ”CC-BY-SA” respektive ”CC-BY-NC-ND” handlar om den licens som upphovsrättshavaren har satt för bilden. Det handlar om Creative commons-licenser som vem som helst kan ange för sina egna bilder eller andra verk, och innebär i grunden att upphovsrättsinnehavaren säger att det är okej för dig att använda materialet så länge som du anger källan på det sätt som hen önskar. Läs mer om Creative commons.

Sammanfattning