Referenshanterare

Det efterfrågas ofta verktyg för att förenkla när man skapar källförteckningar och hänvisningar till källförteckningen i löpande text. Här presenterar vi ett par av de bättre, men ingen av dem fungerar klockrent utan kräver lite handpåläggning och småfix.

Zotero är ett projekt från Corporation for Digital Scholarship och Roy Rosenzweig Center for History and New Media. Zotero är ett gratis forskningsverktyg som hjälper dig att samla, organisera och analysera forskning och dela den på olika sätt. Zotero innehåller en referenshanteringsprogramvara - möjligheten att lagra författare, titel och publiceringsfält och exportera informationen som formaterade referenser - och samtidigt självklart många aspekter av modern mjukvara och webbapplikationer, till exempel möjligheten att organisera, tagga och söka på avancerade sätt. Zotero interagerar sömlöst med online-resurser: När det känner av att du tittar på en bok, artikel eller annat objekt på webben kan det automatiskt extrahera och spara fullständiga bibliografiska referenser. Zotero skickar enkelt information till och från Google Drive, och den körs både som webbtjänst och offline på dina personliga enheter.


Zotero kan användas som referenshanterare när du skriver ex i Google Drive eller Word. Denna redovisning förklarar hur det fungerar i Google Drive.

Enbart källförteckning

Detta är den enklaste användningen av Zotero, och den som passar alla oavsett datorenhet eller förkunskaper. Detta fungerar alltså även för exempelvis Word.

Om du endast vill ha källorna listade för en källförteckning går du till webbapplikationen Zoterobib och spara länken bland dina favoriter.

  • Testa funktionen genom att kopiera länken i sökfönstret (zbib.org) och lägga in den i rutan och klicka på Cite.
  • Under Bibliography väljer du sedan American Psychological Association 6th edition (motsvarar vår Harvard) som modell för källhänvisningarna. Motsvarigheten för Oxford är The University of South Wales: Oxford. Oxfordversionen är inte helt lik den som vi använder men det är den som ligger närmast.
  • Från och med nu minns Zoterobib vilken modell du använder - nästa gång kan du bara skriva in en webblänk, en boks ISBN-nummer eller annat, så skapar Zotero en lista som du kan kopiera till ditt dokument.

Installation

Vill du också kunna skapa referenser i ditt Google Drive-dokument behöver du skapa ett gratiskonto, ladda ner ett tillägg och även ladda ner ett program på ca 50 MB. Observera att det på Chromebooks normalt inte är möjligt att ladda ner program, men möjligen går det att lösa om man skapar programmet på en USB-sticka - detta sista måste testas först och har ännu inte gjorts.

  1. Zotero Downloads klickar du på rätt programvara (oftast Windows). Installera programmet.
  2. Chrome Web Store klickar du på Lägg till.
  3. Skapa ett gratiskonto
    • Gå nu till Zotero och skapa ett gratiskonto. (Att skapa ett gratiskonto innebär att man har möjlighet att spara det man söker. Enligt villkoren äger de inte den data som du samlar in och säljer den därför inte heller till tredje part. Däremot finns det reklam på Zoteros sajt.)
  4. Högerklicka på den nytillagda symbolen för Zotero uppe i högra hörnet av Google Chrome > Alternativ. Under Save to Zotero.org klickar du på Authorize.
    • Det kan ibland vara svårt att trycka på Authorize. Då kommer det efter en stund (5-10 minuter) upp ett felmeddelande och du skickas till en sida för att godkänna att tillägget får tillgång till Zotero.org. Klicka på Accept Defaults en eller två gånger för att godkänna tillägget.
  5. Nu är det bara att klicka symbolen för tillägget på för att spara sidan eller artikeln. De finns då tillgängliga på Zotero under My Library.
    • Klicka på din källa

MyBib är ett tillägg till Chrome. När du har det installerat är det bara att klicka på tilläggets symbol när du befinner dig på en webbsida och så får du referensen presenterad. Du kan även använda dig av MyBibs hemsida för att göra hänvisningar till i princip vad som helst.

Referenserna presenteras alltid på engelska, så här krävs det att man själv justerar till svenska.

  1. Ladda ner tillägget från Chrome Web Store
  2. Läs om sidan du är på, eller starta om webbläsaren. Nu syns tillägget bland tilläggen längst upp till höger i webbläsaren.
  3. För att skapa en källhänvisning från en webbsida du befinner dig på:
    • Klicka på tilläggets ikon
    • Välj vilken stil du vill använda dig av. Harvard motsvarar i tillräckligt hög grad den Harvard vi använder på skolan. Likaså gäller för Oxfords motsvarighet på MyBib.
    • Du får nu upp en källhänvisning (på engelska) samt hur du skall referera till den i löpande text.
    • Klicka på texten så kopierar du den
  4. För att skapa en källhänvisning för en bok eller något annat:
    • Gå till MyBib.com - klicka på Create Citation
    • Klicka på rätt flik (det finns många fler under "More...") och följ instruktionerna.
  5. Om du sparar hänvisningarna i "Projects" så får du en samlad källförteckning som du sedan enkelt kopierar och klistrar in i Google Drive eller Word.

Glöm inte att ändra från engelska till svenska. Ex Gathered from/Hämtad från , online / webben , Available at / Tillgänglig på , Accessed / Hämtad , etc.