Pedagogik

Betyg och bedömning

Här finns länkar och material från Skolverket för mer kunskap i området.

Bedömning och betygssättning Gymnasieskolan (PDF)

Bedömning i yrkesämnen (PDF)

Betygssättning Allmänna råd (PDF)

Vad bedöms om inte? (PDF)

Sätta betyg i gymnasieskolan (webbplats)

Betyg och betygssättning (Youtube)


Skapa en bokningsbar kalender

Vi har tagit fram en guide för hur du kan skapa en bokningsbar kalender. Exempelvis för elevsamtal mm.

(20200408)


Tips för koncentration i klassrummet

På hemsidan https://www.provivus.se/tipsbanken/ erbjuder psykologerna Gunilla Carlsson Kendall och David Edfeldt en portal där pedagoger för att öka koncentrationen i klassrummet.

(200107)


Skillnader i digital och analog återkoppling

I en lärplattform blandas formativ och summativ bedömning i återkoppling till eleverna. Skillnaden i sättet att återkoppla beskrivs i Agneta Grönlunds avhandling. Läs ett sammandrag och en intervju med Agneta från Skolporten, där det också finns en länk till avhandlingen. Läs här.

(191104)


Referenshanterare

Vi har lagt upp en del tips om hur man kan använda verktyg för att skapa källhänvisningar i Google Drive och Word. Läs här.

(190814)

Diskussion: Betygssättning i digitala lärplattformar

Hur använder vi våra system för att sätta betyg och ge feedback till eleverna på både kurs och uppgiftsnivå. Per Måhl ger sin syn på hur skolor bör tänka. Läs här.

(190506)

Att prata om det vi inte vill prata om - terrordåd och sociala medier

Pedagog Trelleborg, en systersajt skulle man kunna säga, har sammanfattat några viktiga råd till pedagoger om hur man kan prata om terrordådet på Nya Zeeland på ett smart sätt. Texten riktar sig till pedagoger i allt från grundskolan till Vuxenutbildningen, men åldern 10-17 år är i fokus. Du hittar den här.

(190320)

Lär dig grunderna i kodning och programmering

Google har ett antal kostnadsfria kurser och en av dem handlar om att få kunskap om programspråk och kodning. Du hittar den här.

(190121)


Nya allmänna råd från Skolverket om betygssättning

De nya råden har delvis nya skrivningar där bl a kunskapskraven inte ges samma tyngd för planeringen av undervisningen. Exempel på skrivning: ”Kunskapskraven är således inte mål för undervisningen utan medel för att sätta betyg. Här finns alltså möjlighet att koncentrera sig på ämneskunskaper som finns beskrivna i syfte och centralt innehåll, vilket också framgår av skrivningen; ”Det är inte ändamålsenligt att utforma en bedömningssituation och göra en analys av elevernas kunnande enbart med stöd av kunskapskraven.” Det centrala innehållets ökade betydelse framkommer också i meningen ”Vilka delar av ämnets eller kursens syfte, centrala innehåll och kunskapskrav som aktualiseras i bedömningssituationen beror alltså̊ både på̊ hur läraren har utformat situationen och på vad eleverna visar i den”.

Läs gärna Skolverkets nya allmänna råd: Betyg och betygssättning

(181105)


Mediateket erbjuder utbildningar

Mediateket erbjuder utbildningar till personal och elever i olika ämnen. Ni hittar aktuella ämnen här, men är välkomna att höra av er om något annat är mer intressant.

(180816)


Digitala läromedel var tidigare ett komplement i undervisningen, men går alltmer mot att bli basen för kunskapsutvecklingen. Användningen av digitala lärresurser ökar och tillgången är i sig inte längre något problem. Omfattningen har däremot gjort det både tidskrävande och svårt att hitta användbara och kvalitetssäkrade resurser.

I Digital pedagogik ger vi dig ett kvalitetsgranskat urval resurser för användning i din undervisning. Våra tjänster och resurser utgår från skolans kunskapsmål för att underlätta skolans arbete mot ökad måluppfyllelse.

Alla som är kunder hos Mediapoolen kan skapa konto gratis!

(180815)

Open Access till forskning

I din fortbildning kan du ibland behöva hitta forskning i form av artiklar. Ofta kan den högskola du är knuten till, ge dig tillgång till miljontals artiklar, men det finns andra sätt att få tag på material som är upplagt såsom Open Access. Läs mer under Mediatekets lektioner.

(180621)


Lyssna: Tips på podscasts om pedagogik och lärande

På ren svenska - podcast för SFI-lärare. Lyssna

Skolministeriet från UR. Lyssna

Lärarpodden. Lyssna

Skolverket. Lyssna


Ny statistik för gymnasiet

SKL har ny släppt sin statistik gällande studieresultat samt en bild av gymnasieskolans genomströmning inom tre och fyra år.

Ta del av "Öppna jämförelser".

(20190409)

VUX: SFI-studenter anpassar språket

Vad som är en kompetent språkbrukare är en ideologiskt laddad bild som påverkar vuxna andraspråktalares självuppfattning. Det menar Maria Rydell, som i sin avhandling studerat synen på språklig kompetens hos vuxna sfi-studerande. Läs mer HÄR.

(2019009)


VUX: Att undervisa vuxna

Helena Colliander har forskat kring vad det innebär att undervisa vuxna inom svenska som andraspråk. Hennes avhandling är på engelska och finns att läsa HÄR.

(181113)


Inspiration: Arbetsmodell för att höja elevernas kunskaper

Lärarna på Samhällsvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium har tagit fram en arbetsmodell som ska leda till att eleverna lär sig på djupet och når högre måluppfyllelse. Läs läraren Peter Habbes artikel HÄR.

(181113)


Digital kompetens - Skolverkets nya sida

Under sommaren lanserade skolverket en ny webbportal. För gymnasiet har man lagt upp material om digital kompetens. Det handlar bl. a . om förändringar i läroplanen och planeringsstöd för undervisning. Du hittar den HÄR.

(180502)


BOKTIPS: Formativ undervisning

Åsa Hirsh är lektor vid Jönköpings universitet och har utkommit med boken "Formativ undervisning - Utveckla klasspraktiker med lärandet i fokus". En läsvärd bok som finns att låna på Mediateket.


Digitala prov med Digiexam

DigiExam är en plattform för digitala prov. Hela examinations processen från skapande till skrivande sker i DigiExams provverktyg. Här skapar, rättar och delar du prov med online. Eleverna skriver provet i sin egen dator, via en nedladdad applikation. DigiExam säkerhetskopierar provsvaren var 10:e sekund, så att ingenting riskerar att försvinna. När studenten startar provet, låser DigiExam skärmen. Det krävs att eleverna lämnar in provet för att återigen komma åt datorns funktioner. Läs mer i vår guide hur det fungerar. Du kan också ta del av den lathund som läraren Lovisa Leijon på Vux har gjort.

(180515)

Pedagogiskt material på Mediateket

Mediateket har en pedagogsida där du kan ta del av lästips och forskning. Givetvis också om utlåning av läromedel, datorer och kringutrustning som datormus. Du hittar sidan HÄR.


Skolporten har samlat bra skolforskning

De har bland annat skrivit om Betyg o bedömning, digitalisering, litteracitet, moderna språk, skolledning och SYV.


Pedagogiskt material för modersmålsundervisningen

Elever med annat modersmål och de lärare som undervisar dessa, kan ha nytta av resurser i olika ämnen på andra språk. Det har vi nu samlat på en ny sajt som riktar sig till många modersmål och med material alltifrån förskola upp till vuxenutbildning. Om ni har mer material får ni även bidra med detta. Du hittar sidan HÄR.


Avhandling om modersmålsundervisning

Bör styrdokumenten för modersmålsundervisning ses över? Den frågan ställer Amanda Walldoff, vars avhandling visar att det finns elever som inte kan skriva på arabiska, trots flera år med modersmålsundervisning. Läs mer på Skolporten. (180506)


LÄSTIPS: Varför presterar pojkar sämre än flickor?

I en magisteruppsats av Roger Törnert finns intressant läsning om varför pojkar presterar sämre än flickor i skolan. Läs HÄR. (180505)