Råd, tips och länkar

Bedömning

Bedömning av elever på distans kan vara en utmaning för att få en rättssäker process. Vi har olika sätt att gå tillväga:

  • Digiexam. Kontakta Mikael Sepp om du inte har login. Läs mer här för att se hur det kan användas vid distansundervisning.

  • Google Formulär. Skapa prov som eleverna svara på via datorn. En Chromebook går också att låsa när ett formulär fylls i. Ett öppet formulär kan användas ihop med Meet där läraren via kameran kan ha koll på eleven. Blir dock svårare när elevgruppen är stor.

  • Google Dokument. I uppgiften, dela ut ett tomt dokument eller ett med frågor, till var och en. Håll koll på eleverna via Meet. Titta i dokumenten för att se hur och att eleven skriver. Du kan också i efterhand via tillägget "Draftback" få en uppspelning av hur eleven skrivit i sitt dokument. Ex om den klippt och klistrat.

  • Muntlig uppgift en och en via Hangouts.

  • Meet och samtidig inspelning med Loom.

  • Låt eleven fylla i en uppgift på skärmen samtidigt som hen förklarar och spelar in via Loom.

  • Eleven skriver på vanligt papper samtidigt som webbkameran i datorn filmar pappret. Eleven kan också fota av sitt papper med mobilen och lämna in i klassrummet.

  • Boka aulan för skrivning då andra bedömningsmetoder anses vara omöjliga att genomföra.

Så här skriver Skolverket om bedömning på distans. Länk.

Råd och tips för Meet

  1. Be alla att stänga av mikrofonen från början. Det gör att det inte dyker upp onödiga störljud.

  2. Du som lärare kan klicka på Personer uppe till höger, och stänga av mikrofoner på olika deltagare om du vill.

  3. Be därefter att de som vill prata sätter på mikrofonen när de vill tala, och stänger av den därefter.

  4. Använd chatten för att dela länkar, och samla in frågor från deltagarna (eller Hangouts för individuell kommunikation).

  5. Det blir oftast bättre ordning på frågor, kommentarer mm om deltagarna skriver i chatten, så du kan upprepa frågan och svara på den. (Se också responstillägget Nod)

  6. Om du inte vill att bilderna ska växla mellan alla deltagare kan du fästa fast en av kamerorna och bara se den genom att klicka på symbolen för ett häftstift. (Se också tillägget Grid)

Tips! Det är bara du som startat mötet som kan stänga av en deltagare eller stänga av ljudet.


Övrigt:

Ändra bakgrund

När du startar ett Meet finns valet att ändra bakgrund. Klicka på symbolen längst ut till vänster i förhandsvisningen där valen för att slå på mick och kamera också finns.

Räcka upp handen

Funktionen är numera inbyggd i Meet, tidigare hade vi det som ett tillägg. Eleverna klickar på symbolen av en hand för att göra sig "hörda".

Grupprum i Meet

Om eleverna ska genomföra grupparbeten i Meet har du en flik med Meet per grupp öppen i Chrome. Det innebär att ljudet från alla grupper hörs samtidigt. Förmodligen vill du kunna stänga av ljudet för alla flikar och kanske bara lyssna på en i taget. Vi har därför lagt till ett tillägg i Chrome som heter Mute Tab.

  • För att se tillägget bland de andra, klicka på den lilla pusselbiten och i listan klicka på symbolen som ser ut som en nål vid Mute Tab.

  • Funktion: Klicka på Mute Tab bland tilläggen för att i respektive flik slå av och på ljudet. Titta gärna på en enkel instruktionsfilm för hur det fungerar:


Säkerhet i Meet

Följande är nytt:

Bjud in elever genom att ange ett mötesnamn. Exempelvis kurskod och klassnamn, så det inte riskerar att vara upptaget av någon annan. Se till att du är den som sist lämnar mötet. Eleverna kan då inte själva starta det på nytt utan din vetskap. OBS! Funktionen kommer att träda ikraft inom kort. Meddelande kommer gå ut.

Du kan stänga av micken för en elev. För markören över elevens namn i listan. En liten nedåtpil visas i högerkanten. Klicka på den och sedan på symbolen för mick och inaktivera.

Du kan också stänga av en elev från deltagande. Gör på samma sätt som ovan, men klicka istället på symbolen till höger om micken.

Bättre kvalité på kameran i datorn

Så här ändrar du kamera- eller videoupplösningen när du använder Meet på datorn: (OBS! Vi har upptäckt att vissa datorer inte kan ändra detta, de behöver troligen installeras om)

  1. Starta ett nytt möte i Meet och klicka på de tre små prickarna i nedre högra hörnet när du ser videobilden av dig själv.

  2. Klicka på Inställningar Video.

  3. Välj en inställning som du vill ändra:

    • Kamera – välj kameraenhet. Om din kamera fungerar ser du ditt videoflöde till höger om Video.

    • Sändningsupplösning – bildkvaliteten från din enhet som andra ser.

    • Mottagningsupplösning – bildkvaliteten som du ser från andra deltagare.

  4. Klicka på Klar.

Ovanstående behöver göras varje gång du startar ett nytt möte.

Sändningsupplösning (högsta)

  • HD (720p) – (tillgängligt på datorer med minst en fyrkärnig CPU) mer data används, men kameran skickar en högre bildkvalitet.

  • SD (360p) – mindre data används, men kameran skickar en lägre bildkvalitet.


Optimera ljudet på datorns mick

Sök i Windows efter Bang och Olufsen.

I det program som då öppnas finns en inställning mellan "Endast min röst" och "Konferensläge" (Flera röster).

Sitter du nära framför datorn kan "Endast min röst" vara bättre och är du en bit ifrån och vill kunna vara rörlig är "Konferens" att föredra.


Visa film eller material med ljud

För att kunna dela datorns interna ljud, exempelvis för visning av filmklipp, måste det aktiveras istället för din mick. Enklast är proceduren nedan . Var beredd på att kvalitén på filmklippen kan vara dålig vid visning i Meet.

  1. Klicka på "Presentera nu" nere till höger i Meet.

  2. Välj "En Chrome-flik". Det gör att datorns interna ljud aktiveras.

  3. Välj den flik i listan som filmen/ljudet ligger.


Andra bra verktyg

AZ RECORDER I de fall som du behöver visa på en mobil hur man använder ett visst verktyg eller app - här fungerar AZ Recorder, som finns för både Android och iOS. Den sparade filen kan du därefter dela till din Google Drive, med fördel till mappen "Meet Recordings" där alla inspelade föreläsningar från Meet samlas. Du behöver då ladda ner denna app till din mobiltelefon. Peter i Mediateket har jobbat med detta verktyg och kan förklara.

GOOGLE KEEP I denna app, som finns under våfflan, kan man skapa listor eller anteckningar av olika slag. Det man även kan göra är att teckna/rita något, vilket kan vara användbart i vissa sammanhang. Eleverna kan exempelvis rita/skriva som de presenterar i Meet direkt. Ett alternativ är Google Canvas som ligger under bokmärket "Tingsholm" i webbläsaren.

ALICE KEELER CLASSROOM SPLIT Ett tillägg som gör att man kan dela upp den skärm man delar så att man får två sidor på samma skärm. Tua Wigforss och Marie Sverker tipsade om detta och kan mer.