Vinkit

Muokataanpa turvallisuuskulttuurin maaperää.

On tiedostettava, että uusi toimintakulttuuri edellyttää uudenlaista suhtautumista ja johtamistapaa. Keskeistä on, että kaikilla toimijoilla on yhteinen näkökulma siitä mitä tavoitellaan. Kaikkein toimivin ratkaisu on hyödyntää työyhteisön omia turvallisuusasiantuntijoita ja antaa heille mahdollisuus onnistua tehtävässä.

1. Kokoa työyhteisöstä edustuksellinen ohjausryhmä ja laadi 1-3-5 vuotissuunnitelma siitä missä haluatte työturvallisuuden suhteen olla. Sopikaa jäsenien kesken roolit, termit ja realistinen aikataulu.

2. Valmenna työturvallisuuden avainhenkilöt ja esimiehet uuteen ajattelutapaan ja tulevaan toimintaan. Osallista ja anna palautetta. Voit organisoida pienryhmiä joille jakaa osapaketteja työstettäväksi.

3. Hyödynnä oppilaitoksen omia asiantuntijoita ja aikatauluta koulutukset/workshopit osaksi vuosijärjestelmää.

4. Arvioi säännöllisesti hankkeen etenemistä.

5. Käytä ulkopuolisia konsultteja tuomaan lisäarvoa ja valmentamaan avainhenkilöitä.

Työsuojeluosaajaksi oppilaitoksessa

Työturvallisuuskeskus on laatinut ilmaisen sähköisen itsearviointityökalun jossa arvioidaan oppilaitoksen kulttuuria, johtamista, resurssointia, osaamista ja toimintatapoja. Vaikka työkalu on suunniteltu ammattiin valmistaville oppilaitoksille se antaa paljon myös muiden oppilaitosten edustajille. Työkalussa on 18 kysymystä jotka käsittelevät viittä eri osa-aluetta (kuva alla). Kyselyn jälkeen työkalulla on mahdollista laatia toimenpidesuunnitelma. Kyselyn tulokset ja toimenpidesuunnitelma on mahdollista tallentaa pdf. muodossa.

Linkki työkaluun: https://ttk.fi/koulutus_ja_kehittaminen/tyokalut_ja_kehittaminen/tyosuojeluosaajaksi_oppilaitoksessa