Turvallisuuskulttuurin tasot

Reagoinnista kohti ennakointia ja tehokkuutta

Turvallisuuskulttuurissa on kyse käytännöistä ja merkityksistä joilla työyhteisö varautuu erilaisiin riskeihin ja ei-toivottuihin tilanteisiin. Turvallisuuskulttuuria voi luonnehtia kyvyksi ja tahdoksi ymmärtää turvallisuutta.

Kulttuurin siirtymällä on erityistä merkitystä sillä uudet työntekijät pyrkivät sopeutumaan olemassa oleviin työyhteisön käytänteisiin. Vaarana voi olla, että ei-toivotut tai jopa vaaralliset työskentelytavat jäävät tunnistamatta ja estämättä. Myös määräaikaisten työntekijöiden ja sijaisten tulisi kyetä sitoutumaan työyhteisön turvallisuuskulttuuriin. Ei-toivottujen tapojen siirtymisen ehkäisemiseksi laadukas perehdyttämissuunnitelma on kullanarvoinen.

Turvallisuuskulttuurin luominen ja ylläpitäminen vaatii koko henkilöstön sitoutumista toiminnan kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Turvallisuuskulttuuri onkin mitä suuremmissa määrin myös henkilöstöjohtamista. Mikäli turvallisuuskulttuurin taso on heikko se voi ilmetä esimerkiksi olemassa olevien ohjeiden vähättelynä ja noudattamatta jättämisenä.

Tiedetään, että työtyytyväisyydellä on vaikusta turvallisuuskulttuuriin. Työntekijät ovat motivoituneita saadessaan positiivista palautetta ja vastuuta työssään. Myös uralla eteneminen, sekä vertikaalisesti että horisontaalisesti, vaikuttaa työtyytyväisyyteen. Mikäli työskentely-ympäristö on esimerkiksi puutteellinen tai työntekijä kokee turvattomuutta, aiheuttaa se työntekijässä tyytymättömyyttä ja näin vaikuttaa työssä suoriutumiseen. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, miten turvallisuusasioihin sitoudutaan.

Turvallisuuskulttuurin tilasta voidaan saada tietoa analysoimalla olemassa olevia järjestelmiä ja rakenteita. Lisäksi poikkeamatilanne raportoinnin kautta on saatavissa tietoa tapahtuneista läheltä piti -tilanteista tai onnettomuuksista. Edellä mainittujen lisäksi tarvitaan tietoa, miten henkilöstö subjektiivisesti kokee turvallisuuden, miten motivoituneita he ovat ja minkälaisia odotuksia heillä mahdollisesti on olemassa. Tämä tieto on tavoitettavissa erilaisilla kyselymenetelmillä. Turvallisuuskulttuuria onkin tarkasteltava moniulotteisesti sekä yksilö että yhteisötasolla. Turvallisuuskulttuuri on jatkuvaa parantamista jossa uudesta opitusta käytänteestä muodostuu seuraavan perusta.

Tarkastele yllä olevaa kuvaa turvallisuuskulttuurin tasoista. Määrittele mille tasolle oppilaitoksesi turvallisuuskulttuuri tällä hetkellä asettuu? Pohdi mitä muutoksia seuraavalle tasolle nouseminen edellyttäisi? Miten voisit itse vaikuttaa turvallsuuskulttuurin rakentumiseen?