Turvallisuusjohtaminen

Ihmisten vai asioiden johtamista?

Turvallisuuskulttuurin johtamisella tarkoitetaan tavoitteellista toimintaa jossa työyhteisön toimintatavat ja ohjeet ovat selkeitä, viestintä ei ole ristiriitaista ja osallistujien kesken käydään aitoa dialogia. Turvallisuusjohtamisen perustan muodostaa visio työpaikasta jossa ei tapahdu työtapaturmia eikä työoloista johtuvia sairauksia. Huomioitavaksi tulevat myös opiskelijoiden oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.

Turvallisuusjohtamisen tarkoituksena on luoda maaperä jossa turvallisuuskulttuurin on mahdollista kasvaa. Keskeistä on johdon ja henkilöstön sitoutuminen yhteisen turvallisuustason tavoitteluun. Työyhteisön jäsenillä on olemassa runsaasti tietoa ja taitoa työyhteisön toiminnasta ja tämä tieto tulee saada käyttöön esimerkiksi tunnistettaessa työhön liittyviä riskejä, arvioitaessa niiden merkitystä ja tehtäessä vastatoimia tunnistettujen riskien poistamiseksi, välttämiseksi tai minimoimiseksi.

Tarkastele seuraavaksi alla olevaa kuvaa. Kuinka monta turvallisuusasiantuntijaa pystyt mainitsemaan nimeltä?

Turvallisuusjohtaminen toimii yläkäsitteenä riskienhallinnalle mutta se tulee nähdä yhdeksi osaksi henkilöstöjohtamista jossa turvallisuusasiat ovat kiinteistä läsnä. Turvallisuuskäytänteet ja -johtaminen eivät ole koskaan irrallaan päivittäisestä työn teosta ja se tulisi mieltää ydintoiminnaksi. Turvallisuusjohtamiseen kuuluu, että sille on varattu riittävät resurssit sekä ihmisten työajasta että taloudellisesti erinäisiä hankintoja varten. Turvallisuusjohtaminen on laadukasta asioiden ja ihmisten johtamista. Oppilaitoksen sitoutuminen turvallisuustyöhön heijastuu myös oppilaisiin, näiden koteihin ja sidosryhmiin.

Turvallisuusjohtaminen yhdistää sääntelyn asettamien minimien täyttämisen ja työyhteisön omien turvallisuusvaatimusten tavoittelemisen. Sääntelyn tarkoituksena on varmistaa, että työyhteisö on huomioinut riittävällä tavalla työturvallisuuden näkökulmat mutta antaen runsaasti vaihtoehtoja erilaisille toteutusmalleille. Olisi toivottavaa, että jokaisessa työyhteisössä olisi olemassa strategia turvallisuustavoitteiden täyttämisestä. Strategian ytimen muodostaa esim. kunnan opetustoimen turvallisuusasiakirjat mutta ulkokehän tulisi olla muuttuva, yksilöllinen ja oppilaitoskohtainen.

Turvallisuusjohtamisen perustan muodostaa työpaikan vaarojen arviointi jonka avulla kyetään määrittelemään millaisia toimenpiteitä tunnistettujen riskien osalta on toteutettava.

Turvallisuus on dynaaminen jatkuvasti muokkautuva tila ja turvallisuustyölle on ominaista, että tavoitehorisontti siirtyy lähestyttäessä edellisiä tavoitteita.

Selvitä minkälaisia reagoivia- ja ennakoivia mittareita työyhteisönne käyttää ja miten tätä kerättyä tietoa analysoidaan? Selvitä myös mistä tämä analysoitu tieto on saatavissa? Miten voisit hyödyntää löytämääsi tietoa omassa turvallisuustyössäsi?