Miten valmennaudun haastaviin tilanteisiin?

Keskeistä tilanteen eli "tanssin" kehittymisen kannalta on, esim. aggresiivisen hyökkäyksen ehkäisemisen näkökulmasta, että miten opettaja vastaa esitettyyn haasteeseen. Tähän haasteen vastaamiseen vaikuttavat erityisesti seuraavat osa-alueet:

  • Opettajan ammatillisuus, ammatillinen itsetunto, asenteet ja arvot
  • Mielen ja kehon säätely tietoisesti osana haastavaa vuorovaikutustilannetta (Tähän sisältyy mm. Itsetuntemus, itsetunto, stressinsäätelytaidot kokonaisvaltaisesti omassa ja työelämässä sekä uhkaavissa tilanteissa, vireystila- ja tunnesäätelytaidot)
  • Mitä keinoja opettajalla on käytössä vuorovaikutustilanteessa
  • Toiminta ja keinot tilanteen jälkeen

Onnistuneen toiminnan keskeinen edellytys on, että kykenemme säätelemään tunteitamme ja sisäisiä impulssejamme sekä säätämään tekemistämme tavoitteidemme suuntaan ("johtamaan itseämme"). Stressaantuneena tuhlaamme helposti energiaa emmekä pysty optimaaliseen suoritukseen, koska keho-mieli - tasapaino on menetetty. Toisaalta, jos kykenemme säilyttämään haastavassakin tilanteessa keho-mieli - tasapainon, on suorituksemme vapautunutta, tasapainoista ja harmonista (Gustafsberg 2014). Opettaja saattaa joutua tilanteeseen, jossa opiskelija toimii yllättävästi ja odotusten vastaisesti, jolloin harmoninen tekeminen häiriintyy. Konflikti opiskelijan kanssa haastaa aina opettajan osaamista, energiavaroja ja tunnesäätelyä.


Gustafsberg (2014) on esittänyt harjoitusmenetelmän, jolla voidaan ennakoida ja harjoitella haastavassa tilanteessa toimimista. Kyse on viisiportaisesta menettelytavasta, jonka tavoitteena on saada myös haastavassa tilanteessa aikaiseksi keho-mieli - tasapaino ja siten luoda itselle onnistumisen mahdollisuuksia:


Seuraavassa kuvataan lyhyesti prosessin eri vaiheet, joita on avattu myöhemmin eri osioissa yllämanittujen otsikoiden mukaisesti :

Pohdinta:

  • Mieti jokin haastava tai uhkaava vuorovaikutustilanne, missä olet ollut. Pohdi, millaisia kehollisia tunteumuksia sekä millaisia tunteita ja ajatuksia koit?
  • Millaisia keinoja Sinulla on säädellä tällaisissa tilanteissa näitä tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia?

Tekijät: Psykologit Jari Hyyti (Poliisiammattikorkeakoulu) ja Riikkaelina Susipolku (TAMK), mikäli toisin ei ole mainittu.