Stressinsäätelytaidot osana turvallisuustaitoja

Stressihormonit vaikeuttavat niiden aivojen osien toimintaa, joita tarvitsemme erityisesti rationaaliseen ajatteluun ja päätöksentekoon. Erityisesti haastavissa vuorovaikutustilanteissa tarvitsisimme juuri näiden aivojen osa-alueiden toimintaa, jotta pystymme havainnoimaan tilannetta mahdollisimman luotettavasti ja toimimaan tietoisesti sieppautumatta haastavasti toimivan ihmisen tunnetilaan mukaan. Opettajan hyvinvointi ja stressin säätelytaidot ovat siis yksi tekijä myös oppilaitosturvallisuuden kannalta.


Hengitys on yksi tehokkaimmista välineistä säädellä stressiä ja auttaa kehoa ottamaan käyttöön niitä hermoston osia, jotka edesauttavat levollista ja rentoutunutta oloa. Alla on harjoituksia, joilla voit opetella syvähengitystä., mikä aktivoi sitä hermoston osaa, joka auttaa tehokkaasti laskemaan stressihormoneita kehossa. Tarkista hengityksesi säännöllisesti arjessa ja palaute se syvähengitykseen. Kiinnitä huomiota hengitykseesi erityisesti intensiivisissä tai stressaavissa tai ahdistavissa tilanteissa. Tarkoitus on vain kääntää huomio hengitykseen, tarkistaa, miten hengittää ja ottaa muutama tietoinen syvähengitys väliin.

Pohdinta

  • Huomaatko eroa oman olosi ja vuorovaikutustilanteiden välillä niiden päivien osalta, milloin et käytä tietoista syvähengitystä päivän aikana ja päivien osalta, milloin käytät sitä säännöllisesti arjen lomassa?

Tekstin ovat tuottaneet psykologit Jari Hyyti ja Riikkaelina Susipolku, mikäli toisin ei ole mainittu.