Fair play i SK Jarl

Fair play er et samlebegrep for norsk fotballs verdiarbeid og er internasjonal fotballs kjerneverdier og grunnleggende for all vår aktivitet. 

Fair Play handler om hvordan vi oppfører oss mot hverandre, både på og utenfor banen. Spillere, trenere, ledere, dommere, foresatte/foreldre, publikum og andre aktører har alle et ansvar for å forsterke et godt idrettsmiljø. Alle har også et ansvar for å endre og påvirke holdninger der en opplever episoder preget av manglende respekt og toleranse. 

Fair Play representerer en kjerneverdi for SK Jarl og skal være i fokus både på og utenfor banen. Klubbens kjerneverdier er:

SAMHOLD- GLEDE -UTVIKLING.

I SK Jarl er det nulltoleranse for mobbing, diskriminering, trakassering og vold/trusler. Klubben jobber aktivt for å ha en kultur preget av respekt, gode holdninger og språkbruk. Dette skal være fokus på trenerforum/kurs, foreldremøter, samt samlinger med spillerne. 

Barn og unge under 18 år skal møte et trygt og alkoholfritt idrettsmiljø. Trenere, ledere og foreldre/foresatte skal fremstå som gode forbilder for barn og unge og ikke drikke alkohol i samvær med utøvere i denne aldersgruppen. “Tribunekulturen” skal være trygg, familievennlig og alkoholfri. 


Jarlaspilleren

· Viser lojalitet til klubben og laget

·  Følger klubbens regler/retningslinjer

·  Viser gode holdninger og respekt for lagkamerater 

·  Viser gode holdninger og respekt for motspillere

·  Viser respekt for treneren, dommeren og spillets regler

·  Møter presis til treninger, kamper og andre avtaler 

·  Viser god treningsmoral - tar ansvar for egen utvikling

·  Tar ansvar for felles utstyr, anlegg og omgivelser

·  Er ikke med på mobbing eller annen dårlig oppførsel 

·  Bidrar til at alle trives og har det gøy med fotballen


Trenervett I SK Jarl

1) Alle spillerne er like mye verdt 

Som trener skal du behandle alle spillere med lik respekt og oppmerksomhet, uavhengig av ferdighetsnivå, bakgrunn eller personlighet. Dette bidrar til et inkluderende miljø der alle føler seg verdsatt.

2) Være positiv og oppmuntre i medgang og motgang 

Din rolle som trener er å være en støttespiller, uansett om laget vinner eller taper. Ved å fokusere på positive tilbakemeldinger og oppmuntring, hjelper du spillerne med å utvikle seg, bygge selvtillit, og lære av både seire og nederlag. Dette skaper et positivt læringsmiljø som fremmer utvikling.

3) Vise respekt for klubbens retningslinjer 

Klubbens retningslinjer er satt for å sikre en god og trygg opplevelse for alle. Som trener må du sette deg inn i og følge disse retningslinjene.Dette bidrar til at alle aktiviteter skjer innenfor trygge og organiserte rammer.

4) Tilrettelegg for et trygt miljø 

Det er viktig å skape et miljø hvor spillerne føler seg trygge både fysisk og psykisk. Det er viktig å ha et godt sosialt miljø. Som trener har du ansvar for å være oppmerksom på og håndtere konflikter, mobbing eller utrygge situasjoner.

5) Hils alltid på motstanderens trener og dommer før kampen og takk alltid for kampen 

Vi har fokus på Fair play - viser respekt og sportsånd. Ved å hilse på motstanderens trener og dommer både før og etter kampen, signaliserer du at kampen handler om mer enn resultatet; det handler om felles glede over fotballen og en god sportslig opplevelse for alle.

6) Vise respekt for andre på sidelinjen - vær et godt forbilde 

Din oppførsel på sidelinjen setter standarden for både spillerne og foreldre. Vær bevisst på å fremme en positiv atmosfære. Barna ser opp til deg som trener og vil ofte kopiere din oppførsel. Ved å være et godt forbilde, lærer du barna viktigheten av respekt og sportslighet, noe som er verdier de vil ta med seg videre i livet, både på og utenfor banen.

Se mer: Trenervett - Norges Fotballforbund


Foreldre/foresatte

De voksne skal være gode rollemodeller slik at Fair Play- holdninger overføres til barn og unge gjennom informasjon og holdninger. For å få til et godt miljø på og utenfor banen, er det avgjørende å ha gode relasjoner og god dialog mellom klubben og foreldre/foresatte. På foreldremøter vil klubben sette fokus på  klubbens verdier, retningslinjer og lagets kjøreregler.

Foreldrevettreglene

Kampvert

For å bidra til et godt og trygt kamparrangement vil klubben tilstrebe at det er en kampvert tilstede på kamper. Det innebærer at SK Jarl som vertskap gjennomfører kampene i tråd med NFF Kampreglement § 1-4. Fair play. Se NFF: kampvert.pdf (fotball.no)

Kampverten kan være en i trenerteam, foreldre/foresatte eller annen definert person. Dette kan lagene selv bestemme hvordan organiseres og gjennomføres. Retningslinjer Kampvert SK Jarl er en veileder for gjennomføring.

Ingen dommer – ingen kamp! 

I SK Jarl bruker vi egne klubbdommere til våre hjemmekamper i barne- og ungdomsfotballen. Å være klubbdommer er en fin og viktig måte å være en del av SK Jarl. Vi i SK Jarl ønsker at alle; spillere, trenere, foreldre og tilskuere tar godt imot våre klubbdommerne, og bidrar til at nok vil være dommere - en rolle vi er avhengig av for å gjennomføre en fotballkamp. Vi skal også ta godt imot og respektere den jobben kretsdommerne gjør. Vi oppfordrer til gode og positive tilrop fra publikum.

Dommere følger Fair Play- kriterier på samme måte som spillere, trenere, lagledere, foresatte og publikum. Dommere følger regelverk, spilleregler og retningslinjer, men kan, som alle andre på banen, gjøre feil.