Uke 37

Superintelligens

 MIRI (Machine Intelligence Research Institute) ved og University of Oxford's Future of the Humanity Institute har fått betydelig oppmerksomhet i det siste.

BBC hadde artikkelen "How to predict the future" og Nick Bostrom's bok Superintelligence er omtalt mange steder, bl.a. i KurzweilAI.

MIRI går grundig til verks, og utfordrer(?) bl.a. Kurt Gödel i artikkelen "Definability of Truth in Probabilistic Logic".

Tankeoverføring

ScienceDirect rapporterte om "Direct brain-to-brain communication demonstrated in human subjects" med henvisning til vedlagte artikkel.

Opplegget er basert på internett-koblede EEG (Elektroencefalogram) og TMS (Transcranial Magnetic Stimulation).

Man leser av hjerneaktiviteten hos en person og injiserer den hos en annen person. Teknikken unngår direkte kontakt med hjernen.

Tankeoverføring av denne typen ble tidligere omtalt i AHA i Uken uke 43/2012 og uke 3/2014.

Nå er Forsøket gjentatt og dermed bekreftet (?) i følge ScienceDaily og PLOSOne

Det enkle er ofte det beste

Noen ideer er smarte, mens andre ideer bare er nye.

Den enkle ideen fra det 21. århundre som har kastet mest av seg, er nok Bill Gross' ide om "Pay-per-click" (PPC) som la grunnlaget for Google's forretningsmodell.

Denne enkle tanken går rett i kjernen av det digitale mediet, og demonstrerer nok en gang at de enkle tankene har mest å fare med, men er de vanskeligste å komme på.

Var steinaldermennesket lykkeligere?

The Guardian har en lengre artikkel "Were we happier in the stone age?" der man blant annet spør:

(Over-)forbruksøkonomien forsøker stadig mer krampaktig å selge (kunstig) lykke siden alle nødvendige behov for overlevelse, mv. forlengst er dekket.

Framveksten av individualismen på bekostning av fellesskapets verdier har åpenbart ført til at noe har gått tapt.

Mennesker i den "utviklede" del av verden kan stole på at markedet og staten sørger for å dekke alle behov: mat, husly, utdanning, helse, sikkerhet... Derfor er det fullt mulig å overleve uten å ha noen form for familie eller venner. En person i en storby er omgitt av titusenvis av folk, men har kanskje aldri besøkt sin nabo eller sine kolleger.

I steinalderen hadde folk svært tette bånd fordi det var livsnødvendig. Utenfor stammens fellesskap kunne man ikke overleve.

De dype og tette forholdene til andre mennesker har gått tapt i det moderne samfunn, men biologisk sett har vi nok fortsatt bruk for dem.