Correspondentie met Piet Wit

Via Internet het boek "De geschiedenis van vier verenigingen te Hoogkarspel"besteld.

Daartoe leidde de volgende correspondentie.

2 nov. 2013

Ik heb vandaag het boek op de post gedaan. Dat kan je dus eerdaags verwachten. Ook zal ik nog een paar foto’s bijvoegen.

We hebben nog een paar gegevens gevonden uit het bevolkingsregister van Hoogkarspel. De vader van Hendrik Carel Wesseling, Willem Wesseling geb. 3-12-1838 te 's-Gravenhage trouwde met Neeltje Schipper, geb. 17-6-1841 te Hoogkarspel. Willem vestigde zich 3-2-1862 te Hoogkarspel, komende uit Amsterdam. Willem had als beroep Visser en Neeltje was Winkelierster. Misschien heb je er wat aan.

1e foto, Het huis rechts was later het huis van Hendrik Wesseling.

Nieuwe weg Hoogkarspel

2e foto, Toneel foto. De personen vind je in het boek.

3e foto, Bootje met Hendrik Wesseling en Bram van der Oord. [Caféhouder van Bantam]. Links Bantam, rechts het huis van Hendrik.

4e foto, Links Bantam, midden R.K. Kerk, rechts het huis van Hendrik.

5e foto, Schoolfoto uit 1936, 3e en 4e klas.

Boven 2e van links Jan Wesseling. Onderste rij 1e van links Piet Veer, daarnaast Klaas Abbekerk [neef].

Vriendelijke groeten van Piet en Dicky Wit.

3-11-2013 mijn reactie

Hallo Piet en Dicky,

Dank je wel voor de foto's, ik zal je er ook een paar sturen waarop Willem, Hendrik (Henk) en Simon (Siem) staat met nog een jonge man, zal wel familie zijn maar ik weer niet wie het is, hij staat nl. op meer familiefoto's. De schoolfoto is helemaal leuk, ik heb er ook 1 maar die is van een jongere periode. Uiteraard heb ik de gegevens van Willem en Neeltje al opgezocht, tegenwoordig kan dat digitaal allemaal zo makkelijk en ik ben vorig jaar een keer naar het archief in Hoorn geweest. Daar kwam ik achter dat Willem en Neeltje in 1886 een dochtertje Antonia Johanna, vernoemd naar Willem's moeder, is overleden op 9 jarige leeftijd. Weten jullie daar misschien iets meer over? Tevens is er nog een dochtertje Antje geweest die maar 1 maand mocht worden.

Mijn vader en zijn zus (Jan en Nel) zijn beide overleden en die kan ik dus niets meer vragen, wel heb ik veel foto's met allemaal onbekende voor mij maar vermoedelijk wel familie is. Weten jullie dat Willem uit een gezin van 12 kinderen kwam? Hij is erkend bij het huwelijk van zijn moeder Tona Johanna en Simon Hendrik Wesseling. Tona had al 3 kinderen voor het huwelijk en was zwanger toen ze trouwde (en zwanger toen Simon overleed), Simon Hendrik was een rentenier die vroeger mede eigenaar was van houthandel Bontekoning en Aukes in Amsterdam. Willem is in Den Haag geboren maar na het huwelijk van zijn vader zijn ze naar Maarssen verhuisd en daar is de rest geboren. Toen ook zijn moeder overleed in 1854 is hij naar oom Nicolaas in Hoogland gegaan met de rest van de kinderen vandaaruit zijn er een paar naar Amsterdam vertrokken.

Dat gedeelte moet ik nog uitzoeken. Willem had een aardige erfenis van zijn vader overgehouden dus ik was in eerste instantie verbaasd over het feit dat hij visser was, later was hij ook lantaarnopsteker en schoolschoonmaker, ik heb die papieren nog. Het blijkt dat Willem veel geld had geleend aan zijn zwager Jansen, de man van zijn oudste zus Catharina Pieternella die aannemer was, in een brief wordt gesproken over een kerk die gebouwd is, en daarna is Jansen failliet gegaan. Catharina en Jansen zijn toen naar Batavia vertrokken.

Fijn dat je het boek opgestuurd hebt, zodra het er is zal ik het je even laten weten.

6-11-2013

Hallo Piet,

Gisteren het boek ontvangen en vandaag er heerlijk in zitten lezen en foto's bekeken. Toch fijn dat er nog mensen zijn die het verleden op deze manier weer onder de aandacht brengt, ook veel namen die me nog wel bekend voor komen. Jammer dat mijn vader er niet meer is, hij had zeker zitten smullen en wellicht weer met fantastische verhalen over vroeger verteld.

7-11-2013

Hallo Thea,

Fijn dat je het boek hebt ontvangen en ook dat je het boek kunt waarderen, er zijn veel uurtjes aan besteed. De klassen foto waar je vader opstaat is van ongeveer 1933, dus eerder dan vermeld. De twee jongens op de foto die je toestuurde zijn Piet Veer en je vader Jan, op het brugje staan Hendrik en Bram van der Oort. De foto met de vier mannen zijn volgens mij Willem met zijn drie zonen Willem, Hendrik en Jan Wesseling. Hendrik woonde in het huis van zijn vader, die nog lang bij hem heeft gewoond. Zijn twee zusters Antje en Neeltje woonden daar ook en hadden tot taak het schoonmaken van school en gemeentehuis, denkelijk overgenomen van vader Willem. Het huis kende vele andere bewoners, soms vier. Dan de foto van de Hervormde Kerk. Deze kerk heeft een rol gespeeld in het leven van Willem Wesseling. Voor een aantal jaren terug hoorde ik vertellen dat Willem Wesseling zijdelings een rol had gespeeld bij de bouw van deze kerk. Het was in 1858 dat de oude kerk in Hoogkarspel vervangen moest worden door een nieuwe. Op 31 juli 1860 vindt er een aanbesteding plaats voor nieuwbouw. Uit acht gegadigden werd de klus voor f. 30.200 aangenomen door H. J. J. Jansen, aannemer te Amsterdam. Gaande de bouw blijkt dat de aannemer niet bij machte is de klus te klaren. Precies een jaar na de eerste steenlegging wordt een overeenkomst gesloten waarin de aannemer verklaart “afstand te doen van de aanneming en verdere bouw van de Kerk”. Dat kan de reden zijn geweest dat Willem een groot deel van zijn erfenis is kwijtgeraakt. Of hij had aandelen in de zaak van zijn zwager of hij heeft hem met geld proberen te redden. Wij vermoeden dat Willem tijdens de bouw van de kerk een aantal keren in Hoogkarspel is geweest en zodoende bekend was met ons dorp. In 03-02-1862 vestigde Willem zich te Hoogkarspel op A 118 van de Streekweg en trouwde in 1873 met Neeltje Schipper en heeft waarschijnlijk toen het huis in de Nieuweweg gekocht. Het een en ander verklaard dan meteen zijn beroep visser, waarschijnlijk uit nood geboren. Leuk werk om dit allemaal eens na te pluizen.

Bijgevoegd een paar foto’s. Een foto van je vader als lid van een kleine wandelclub (Je vader staat links onder)

en een klasse foto met je tante Nel.

tante Nel is laatste van de tweede rij van onder rechts.

Een fijne zoektocht naar de andere onbekende Wesselingen. Pas maar op, het wordt bijna een verslaving, je raakt nooit uitgezocht.

10-11-2013

Hallo Piet,

Dank je wel voor de aanvullende informatie en de foto's. Dat er iets met die kerk was dat wisten we wel en sinds vorig jaar dat die Jansen er ook mee had te maken maar dit zijn mooie details die het verhaal kompleet maakt. Verslaafd was ik al, ben al jaren, weliswaar met tussenpozen, bezig met de stamboom en we gaan zelfs al terug naar 1640 waar Jan Wessels genamt von Dogge/Duggen vermeld wordt in de kerkregisters van Gildehaus, Bad Bentheim. Maar we zijn niet alleen bezig met namen en jaartallen, we proberen ook om inzicht te krijgen in hun leven en zo een geschiedenis van de familie te kunnen schrijven. Een dominee uit Brummen, die vroeger een Wesseling als buurvrouw had, is mede Wesseling en genealogie verslaafd en die schrijft aan de hand van mijn informatie mooie stukjes aagnevuld met algemene geschiedenis.