Iarna, peste Dealul Cetățica, de la Ilișești la Humoreni, prin Podișul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

În ultimele zile ale lui ianuarie 2018 am pornit de la ieşirea amonte din satul Ilişeşti din judeţul Suceava pentru a parcurge un frumos traseu spre satul Humoreni (vezi localizare la https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/podisul-sucevei/padurea-de-la-cacica---varfu-campului---paltinoasa-in-detaliu-minicanioane-trovanti-in-podisul-sucevei/padurea-de-la-cacica---varfu-campului---paltinoasa-partea-sudica-in-podisul-sucevei ). Exact unde se află indicatorul care arată că ieşim de pe raza satului Ilişeşti, părăsim drumul E 58 care leagă oraşul Suceava de Gura Humorului şi ne abatem pe drumul din imaginea 1, aflat pe partea dreaptă a E 58 dacă mergem spre Gura Humorului.


1

Înainte de a ne înscrie pe acel drum, am privit spre partea sud-estică a pădurii pe care am descris-o în detaliu la https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/podisul-sucevei/padurea-de-la-cacica---varfu-campului---paltinoasa-in-detaliu-minicanioane-trovanti-in-podisul-sucevei/padurea-de-la-cacica---varfu-campului---paltinoasa-partea-sudica-in-podisul-sucevei ; ziua fiind ceţoasă, pădurea arăta feeric (foto 2). Ne înscriem apoi pe drumul care se desprinde din E 58. Ceaţa şi frigul au făcut ca peste tot să fie depusă chiciură, mai ales pe copaci.


2

Depăşim câteva case şi un alt drum care se desprinde pe stânga şi după câteva sute de metri parcurşi pe drum ieşim într-un vast loc liber de unde avem vizibilitate mai ales spre vest. Chiar în valea din stânga noastră curge Pârâul Varvata, zonă descrisă la  https://sites.google.com/site/romanianatura68/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/podisul-sucevei/trovanti-intre-varvata-si-baranca-in-podisul-sucevei (foto 4). Mai parcurgem câteva zeci de metri şi spre vale zărim intrarea pe drumul forestier Igoaia, indicat cu săgeată roşie în imaginea 5. De acolo, de pe drumul Igoaia, am făcut fotografia reciprocă, cea cu numărul 37 de la https://sites.google.com/site/romanianatura68/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/podisul-sucevei/trovanti-intre-varvata-si-baranca-in-podisul-sucevei . Spre sud-vest zărim în zare (foto 6) copacii mai rari din zona fotografiilor 22 şi 23 de la https://sites.google.com/site/romanianatura68/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/podisul-sucevei/padurea-dintre-ciprian-porumbescu---varfu-dealului---partestii-de-jos---cacica-partea-a-4-a-in-podisul-sucevei .


4

5


6Este ceaţă iar soarele îşi mai face apariţia din când în când. Mergem mai departe şi ajungem imediat la o intersecţie unde se află un cămin de bătrâni. De acolo ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers până aici, chiar prin faţa acelui cămin. Mai depăşim încă două case apoi drumul urmează o porţiune golaşă, albă acum, traversată de valuri de ceaţă (foto 7). Ajungem la un alt drumeag făcut prin zăpadă, cel pe lângă care am trecut înainte de a ieşi în porţiunea golaşă în care suntem. Din acel loc, de unde se intersectează drumeagurile, ne abatem spre stânga faţă de sensul de mers, către pădurea care se vede nu departe. 


7

Ajungem la intrarea în pădure (foto 8). Depăşim o barieră şi mai departe vom urma strict drumul pe care suntem. Ajungem imediat într-o poiană (foto 9); ne atrage atenţia o cioară care contrastează cu albul copacilor (foto 10).8
9


10Urmăm drumul forestier şi părăsim pădurea de foioase pentru a intra în alta, de conifere (foto 11). Zăpada este imaculată dar drumul se observă (foto 12).


11

12

După câteva minute de mers ajungem la un luminiş unde drumul nostru pare să se înfunde (foto 13). Totuşi zărim o variantă a drumului care continuă prin pădure, spre dreapta. Pe drumul din dreapta vom ajunge după parcurgerea a aproximativ 1,5 km la ieşirea din pădure, în vecinătatea satului Bălăceana. La parcurgerea traseului ne-am abătut însă spre stânga de la luminişul din imaginea 13, pe un drum la fel de puţin vizibil acum iarna (foto 14). Trecem pe lângă nişte copaci cu iască (foto 15) şi ajungem la o creastă care are direcţia spre nord.


13
14
15

În câteva minute ajungem într-un loc cu arbuşti (foto 17), porţiune pe care o depăşim repede apoi drumeagul ne conduce spre dreapta faţă de sensul de mers, către ieşirea din pădure (foto 18). Ajungem în vecinătatea altei bariere, dar după ea, adică după ce drumul forestier peste care este pusă bariera iese din pădure. Din acest loc ne abatem spre stânga faţă de sensul de mers, urmând noul drum forestier, care este mai circulat.


                                                                                                                                       1718


Vom avea grijă la o intersecţie pe care o vom întâlni să nu urmăm drumul din dreapta, în sensul de mers, deoarece el ne va conduce iar în satul Bălăceana. Vom urma aceeaşi direcţie, spre nord. De fapt cel mai bun reper este liziera pădurii aflată în stânga noastră. Drumul pe care ne deplasăm urmează îndeaproape această lizieră, acum bine pudrată cu chiciură. La câteva sute de metri mai departe drumeagul nostru trece printre două generaţii de copaci, cei din dreapta fiind mai tineri (foto 20). Pădurea mai bătrână din stânga noastră ne încântă privirile (foto 21).


20


21Asemeni copacilor întâlniţi aproape de Suceviţa (https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/padurea-cu-colti-de-argint-muntii-obcina-mare ) şi aici cristalele de gheaţă au forme uimitoare (foto 22-24).


22
23


24

Din nou un val de ceaţă foarte dens pune stăpânire pe peisaj. Ajungem la o intersecţie (foto 25) de la care ne abatem spre stânga. Este bine să urmăm liziera pădurii mai bătrâne din stânga noastră. Urcăm o mică pantă apoi coborâm pe partea opusă. Porţiunea de coborâre este ceva mai abruptă. Prin ceaţă se aud câini dar şi zgomote specifice activităţilor umane, semn că satul Humoreni este aproape.25Ceaţa se mai risipeşte şi observăm trei case izolate, probabil cele aflate cel mai sus din sat. Pe lângă ele este un drumeag care ne va conduce în sat (foto 27). Ceva mai jos intrăm în sat (foto 28).


27
28

De aici mai parcurgem 10 minute şi ajungem la podul peste Râul Soloneţ, de unde privim spre aval (foto 29). Tot pe aici am trecut atunci când am parcurs integral Râul Soloneţ şi am făcut din aceeaşi poziţie fotografia 93 de la https://sites.google.com/site/romanianatura71/home/carpatii-rasariteni/podisul-sucevei/de-la-humoreni-la-todiresti-de-a-lungul-raului-solonet-prin-podisul-sucevei . De pe acest pod urcăm mai puţin de 1 km până în centrul satului Humoreni, unde terminăm traseul.


29