Câmpușel - Valea Soarbele - Șaua Paltina/ Curmătura Soarbele - Vârful Paltina - Piatra Sturului - Valea Soarbele - Câmpușel, în Munții Retezat

Iosif Bodo (Lupeni)

 

Marcaj turistic. Valea Soarbele - Șaua Paltina,  punct roșu. Șaua Paltina - Vârful Paltina, bandă roșie; Vârful Paltina - Valea Soarbele, fără marcaj. Timp de mers 6-7 ore.

 

Este cel mai vestic traseu din Retezatul Mic și parcurgându-l trecem din Retezatul Mic în partea de răsărit a Munților Godeanu. Pornim de la capătul asfaltului de pe DN 66A (unde putem lăsa mașina) pe drumul care merge spre Izvorul Cernei. După 20 de minute o luăm spre dreapta, pe marcajul proaspăt refăcut, punct roșu. În scurt timp ajungem la un drum rău de tractor, care va deveni o simplă cărare. Poteca urmărește firul apei și după 40 de minute începe un urcuș pronunțat printr-o pădure rară. La ieșirea din pădure trecem și ajungem la pajiștea întinsă a Căldării Soarbele, lângă izvoarele și mlaștinile din vecinătatea stânei Soarbele (1590 m, imaginea 7).

1   Începutul drumului neasfaltat

2   Marcajul spre Soarbele

3   După intrarea în traseu

4   Cărarea în prima parte a traseului

5   Urcușul prin pădure

6   Aproape la ieșirea din pădure

7   Stâna Soarbele







De aici urcăm pe una din potecile folosite și de ciobani, trecem pe lângă o dolină plină cu apă, mărginită de molizi și jnepeni, Tăul fără Fund (imaginea 11).

8   Stâncile Iarului

9   Vedere spre Șaua Paltina/ Curmătura Soarbele

10   Vedere de la stână spre Muntele Oslea din Munții Vâlcan (în fundal)

Cotim spre dreapta și urcăm pe o muchie înierbată care separă Valea Soarbele de Valea Iarului. Pe tot parcursul urcușului, în dreapta ne atrage atenția abruptul Muntelui Iaru. Căldarea Soarbele se găsește la zona de separație dintre două masive și totodată la limita dintre două tipuri de roci. Ne ghidăm după stâlpii de marcaj și ocolind spre dreapta pe curba de nivel ne îndreptăm direct spre Șaua Paltina/ Curmătura Soarbele, unde ajungem după patru ore de la plecare. Aici, pe creastă, întâlnim poteca marcată cu bandă roșie care face legătură între Munții Retezat și Munții Godeanu. Din șa se vede clar separația între calcar și cristalin.

11   Tăul fără fund

12   Spre Șaua Paltina/ Curmătura Soarbele

13   Rododendron

14   Pârâul Soarbele

15   Privire din Șaua Paltina/ Curmătura Soarbele spre Vârful Paltina

17   Capre negre

18   Vedere din Șaua Soarbele către Vârful Piatra Iorgovanului

19   Vedere din Șaua Soarbele către Oslea

În partea ocupată de calcar se poate observa prezența unor doline, avene și lapiezuri, în timp ce în partea ocupată de cristalin grohotișurile și lespezile sunt prezente peste tot. În stânga noastră vedem Vf. Paltina, unde ajungem în 30 de minute. Sub vârf se ridică o aglomerație de stânci cioplite de natură, cu forme bizare, care ocupă o bună parte din Muntele Paltina. Este grupajul numit Piatra Sturului sau Sturu Paltinei. Coborâm prin coridorul de stânci în mici trepte și ne apropiem de Marele Sfinx care aduce cu Beethoven privind în soare spre grupul uriaș de stânci din dreapta sa (imagini 29, 30).

20   Vârful Paltina

21   Urcuș spre Vârful Paltina; în centrul imaginii, Șaua Soarbele; dincolo de Șaua Soarbele, Stănuleții, în stânga și Piatra Iorgovanului, în centru

22   Vârful Paltina

24   Stânci pe Vârful Paltina

25  Vedere de pe Vf. Paltina spre Valea Soarbele și Muntele Oslea

26   Coborâre spre Marele Sfinx

27   Marea crăpătură

28   Marele Sfinx/ Beethoven

29   Marele Sfinx și grupul de stânci

30   Stâncile Sturul Paltinei

33   Coborâre spre Valea Soarbele

Intrăm în marea crăpătură dintre stânci și de la baza lor ocolim spre stânga, înaintând până ajungem din nou în Valea Soarbele. Ajungem iar la stână, de unde pornim pe cărarea marcată cu punct roșu și după o oră de mers sosim la drumul pietruit pe care vom merge la mașină.