Peștera din Pârâul Pietrele Albe, în Munții Vâlcan, golire sifon în septembrie 2017

Christian Megulete (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

 

              Peştera (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pestera-din-paraul-pietrele-albe și https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pestera-din-paraul-pietrele-albe) a fost descoperită în septembrie 1978 de Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București (vezi pagina 10 de la https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pestera-din-paraul-pietrele-albe). S-a ajuns până la Lacul A, la un sifon închis (vezi hartă detaliată la https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pesteri-in-muntele-piva-muntii-valcan). S-a observat la 20 metri aval de Lacul A un sorb care permite atât drenarea apelor.

              Pe 28 octombrie 1978 (vezi pagina 25 de la https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pesteri-in-muntele-piva-muntii-valcan) s-a reuşit golirea parţială a Lacului A (cu două găleţi din pânză!), permiţându-se astfel trecerea sifonului de către Ică Giurgiu şi Costel Roman, echipaţi cu neoprene scurte (fără mâneci şi picioare). Aceştia au explorat şi cartat încă 147 metri de galerie, până la o strâmtoare. Peștera ajungea la 642 metri dezvoltare/ lungime totală.

             

              În anul 2017 Mircea Vlădulescu a imaginat golirea Lacului A prin sifonare. Avea nevoie de un furtun de aproximativ Dn 25 [1”], lung de 25 metri. Nu a dat de ceva convenabil la Bucureşti dar a găsit unul la un magazin de materiale de construcţie de pe şoseaua principală, aproape de Tismana!

              Pe 6 septembrie 2017, Mircea, Cristi Radulian, Mariangela Martelotti (Federaţia Italiană de Speologie) şi eu am făcut o tură la Peştera Pietrele Albe. După ce a fost umplut cu apă, furtunul a fost instalat şi amorsat fără probleme deosebite. Urma să ne întoarcem peste 48 ore, echipaţi cu neoprene.

              Din cauza unei prize care a cedat pe neaşteptate m-am lovit destul de zdravăn cu pieptul de o stâncă, fapt care m-a făcut indisponibil peste 48 ore, când urma să vedem rezultatele. Mircea s-a dus cu Cristi Radulian şi cu David. A constatat că lacul se golise în aproximativ 24 ore, furtunul se dezamorsase, iar lacul începuse să se reumple! Împreună cu coechipierii a reuşit să treacă dincolo fără probleme deosebite, echipaţi fiind cu neoprene. Au ajuns în săliţa finală, unde s-au confirmat descrierile anterioare. Pentru ei continuarea nu a fost penetrabilă (nu se respecta condiția anunțată la pagina 25 de la https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pesteri-in-muntele-piva-muntii-valcan). Echipa a recuperat furtunul după care a ieşit din peşteră.


https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-meridionali/valcan/pestera-din-paraul-pietrele-albe