Jiul de Vest - Cheile și stâna Scorota - Șaua Drăgșanu - Vârful Albele - Șaua Stănuleții Mici - Piatra Iorgovanului - casa de vânătoare Câmpușel, în Munții Retezat

Iosif Bodo (Lupeni)

 

Marcaj turistic: Jiul de Vest - stâna Scorota, punct galben; stâna Scorota -  Vârful Albele, fără marcaj; Vârful Albele - Vârful Iorgovanu, bandă roșie; Vârful Iorgovanu - Câmpușel, triunghi roșu. Timp de mers 7-8 ore de la gura Scorotei.

 

 

Mergem pe malul Jiului de Vest, pe DN 66A, până ajungem la intrarea pe Valea Scorota (vezi harta și ghidul masivului la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/retezat/muntii-retezat-ghid-harta ). Pentru a sosi în acest punct avem două posibilități. De la capătul liniei de autobuz Lupeni - Buta, cu mașina, în 20 de minute; sau, pe jos, în aproape două ore.

De la capătul liniei de autobuz pornim pe drumul asfaltat. Trecem de Cheile Scocului, de poiana de la Câmpu Mielului (unde în dreapta se vede Scocu Urzicarului), iar de aici, în 30 de minute ajungem la un pod de la care părăsim Jiul de Vest și DN 66A. Pe marginea drumului, într-o mică parcare putem lăsa mașina și intrăm spre Valea Scorota. Chiar la intrare, pe pod, este marcajul turistic punct galben. Prima parte a traseului este printre copaci, pe o cărare largă. Trecem printr-un scurt dar spectaculos canion (imagini 6-7) și ajungem într-o poiană unde deasupra noastră vedem împunătorul perete La Biserică (imaginea 8).


1   Prin Cheile Scocului (vezi harta)


2   Poiana de la Câmpu Mielului (vezi harta) 


3   Scocul Urzicarului (vezi harta) 


4   Intrarea spre Scorota 


5   Pornim pe Valea Scorota 


6   Canionul Scorota 


7   Canionul Scorota 


8   Stânca La Biserică 


9   Stânci în apropierea Bisericii


De aici, mergând spre dreapta, panta se mai accentuază iar cărarea se îndepărtează de firul apei. După 30 de minute, în stânga noastră apar stâncile Feței cu Lăstun (imaginea 11), unde avem șanse să vedem capre negre. Apropiindu-ne de stână, urcușul devine și mai pronunțat dar efortul este răsplătit de un peisaj fermecător. În dreapta noastră avem marele abrupt al Iarei Ascuțite (imagini 15, 16), o dantelărie de vârfuri ascuțite, iar în stânga sunt pereții Feței cu Lăstun. Păsări mici, asemănătoare rândunelelor și-au constituit o colonie, cuibărind pe aceste stânci. În poiană, în fața noastră, vedem stâna Scorota (imaginea 12), modernă, unde în perioada mai - septembrie urcă cu oile o parte din momârlanii din Câmpu lui Neag.


10   Drumul spre stâna Scorota 


11   Stâncile Feței cu Lăstun 


12   Stâna Scorota 


13   Spre dreapta, Iara Ascuțită 


14   Fața cu Lăstun, vedere de la stâna Scorota 


15   Iara Ascuțită, văzută de la stână 


16   Iara Ascuțită


După un popas bine meritat și după ce ne-am aprovizionat cu apă, având în stânga noastră pereții Feței cu Lăstun, urcăm  pe panta abruptă, pe o potecă ușor vizibilă. În ultima parte a urcușului trecem pe niște grohotișuri și ajungem pe un vast platou neted, fără copaci, fără stânci, cu iarbă grasă bună pentru pășunatul oilor. Ocolim ușor spre stânga unde sub noi vedem abruptul Văii Scorota, iar spre dreapta zona unei râpe roșiatice, unde se află izvorul La Bolboroși, în apropierea zărim stâna Drăgșanu. Pe urmele unei poteci ciobănești mergem în partea superioară a unui jnepeniș, trecem de avenul Kis și în apropierea Vârfului Albele întâlnim marcajul bandă roșie al traseului de creastă care vine dinspre Șaua Plaiul Mic și ne va însoți până la Vf. Iorgovanu.


17   Vedere spre Valea Scorota și Creasta Oslea (din Munții Vâlcan)  


18   Spre Șaua Drăgșanu 


19   Urcușul spre Șaua Drăgșanu 


20   Vedere spre Valea Scorota 


21   Vedem Vârfurile Peleaga (stânga) și Păpușa 


22   Avenul Kis 


23   Izvorul La Bolboroși 


24   Spre Vârful Iorgovanu 


25  Spre Piatra Iorgovanului


Trecem mai jos de Vf. Albele, pe versantul nordic, ocolim Vf. Stănuleții Mici și ajungem în Șaua Stănuleții Mici. De aici, în fața noastră se ridică în toată măreția lui grupul de stânci Piatra Iorgovanului (imaginea 26). Merită efortul să urcăm pe acest vârf (2014 m). De aici se deschide priveliște minunată. Spre nord, Valea Lăpușnicului Mare și zona centrală a Munților Retezat. Spre sud, Creasta Oslea din Munții Vâlcan. Spre vest, Munții Cernei cu Lacul Iovan, iar spre răsărit zona Straja din Munții Vâlcan și chiar Munții Parâng.26   Din Șaua Stănuleții Mici privim Iorgovanu. Pe Piatra Iorgovanului sunt lapiezuri record național. 


27   Vârful Iorgovanu 


29   Vedere spre partea centrală a Retezatului 


31   Lacul lui Iovan


 

De pe Vârful Iorgovanu, pe marcaj trunghi roșu urmează o coborâre destul de obositoare, răsplătită de frumoasa Căldare Găuroanele din stânga noastră. După o coborâre de două ore ajungem în poiana unde din 2017 este o tabără de corturi pe postament de lemn. De aici, în cinci minute ieșim la DN 66A, în dreptul casei de vânătoare Câmpușel (imaginea 34).

 


32   Căldarea Găuroanele

 

33   Tabăra de corturi

 

34   Casa de vânătoare Câmpușel