Stânci interesante la Piatra Șoimului, pe Valea Oituzului, în Munții Nemira

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

La 2 km din centrul satului Oituz, dacă ne deplasăm pe DN 11 în amonte, în direcţia Pasul Oituz, se află, pe partea stângă, satul Călcâi. Din DN 11 se desprinde drumul care duce spre satul Călcâi, traversând Râul Oituz pe pod. Traseul pe care l-am făcut începe din dreptul acelui pod, dar pe partea dreaptă a drumului DN11. Plouă tare şi e ceaţă deasă. Stând cu spatele la podul peste Râul Oituz vom observa pe partea cealaltă a drumului DN 11 un gard culcat aproape în totalitate la pământ. Pe acolo vom intra în traseu urcând pe lângă alt gard, cel care se vede în partea dreaptă în imaginea 1. Urcăm încet, panta este destul de mare iar frunzele căzute din toamna trecută sunt foarte alunecoase din cauza umezelii. Ceva mai sus depăşim alt gard şi intrăm în pădure. Imediat zărim câteva stâncării, ca un brâu de piatră, printre copaci (foto 2). Ne vom abate în urcuş, spre dreapta faţă de sensul de mers până aici. Peisaj impresionat, amplificat de ceaţă: porţiuni de abrupt, stânci dispuse haotic (foto 3).

1

2

Ne deplasăm pe la baza acestor stânci (foto 4); unele atrag atenţia prin forme rotunjite de parcă un uriaş a încercat să le taie cu ceva circular (foto 5).

3

4

5

În dreapta abruptului stâncos pe lângă care suim, la mică distanţă de acesta, se află o potecă pe care o vom urma câteva minute. Trecem pe lângă alte stânci (foto 6) şi deasupra lor apare o bifurcaţie a potecii pe care urcăm. De la acea bifurcaţie ne abatem spre stânga faţă de sensul de urcuş (foto 7). În câteva minute de urcuş domol ajungem într-un loc deschis (foto 8).

6

7

8

Suntem pe Piatra Şoimului, o stâncă impresionantă. Atenţie mare însă, mai ales pe aşa o vreme, în partea opusă faţă de cea pe care am urcat se află peretele abrupt al Pietrei, care coboară vertiginos spre pădurea de sub noi (foto 9). Din cauza ceţii nu vedem peisajul care se deschide spre Valea Oituzului. Ne deplasăm spre partea vestică a stâncii (foto 10) pe unde vom coborî la baza Pietrei Şoimului. Mergem pe sub ea şi găsim nişte grote. Trebuie să ne căţărăm câţiva metri până la intrarea lor însă nu sunt probleme deosebite la urcuş. Intrăm în grote şi constatăm că ne aflăm într-un tunel de vreo opt metri lungime (foto 11)  pe care îl străbatem integral şi ieşim prin partea opusă. Vremea este foarte potrivnică, nu zăbovim prea mult ci vom continua înaintarea spre vest. Urcăm la nivelul Pietrei Şoimului şi ne deplasăm pe una din potecile pe care le întâlnim. La mică distanţă găsim un stejar impresionant. Din dreptul lui urcăm spre stâncăriiile care se observă ceva mai sus de noi. Ceaţa pare să se mai risipească şi dintr-un loc zărim o parte din Valea Oituzului precum şi câteva case din satul Călcâi (foto 13).

9

10

11

13

14

Urcăm mai departe printre stânci şi pini (foto 14). Peisajul, atunci când se vede, conferă o imagine sălbatică a zonei (foto 15). Urcăm mai departe şi zărim o stâncă mai deosebită, desprinsă din pereţii de dimensiuni apreciabile (foto 16). Fiind într-o porţiune cu stânci abrupte, pădurea este destul de rară şi avem vizibilitate spre vale (foto 17) şi spre munţii din partea cealaltă a Văii Oituzului, unde zărim Dealul Curmătura (foto 18).

15

16

17

18

Ne strecurăm pe sub stânci căutând un loc pentru a urca mai departe. Pe un perete vedem cum s-au prins muşchii (foto 20) iar nu departe am întâlnit o salamandră. Deoarece plouă tare în continuare am decis să părăsesc zona stâncoasă, pietrele fiind foarte alunecoase. Am întâlnit o potecă pe care iniţial ne abatem spre dreapta faţă de sensul de urcuş (foto 22).

20

22

Fiind într-o porţiune cu mulţi pini zărim adesea conuri de pin (foto 23). Părăsim poteca pe care ne-am înscris şi care urmează o curbă de nivel şi urcăm mai departe pe alta, care se desprinde din poteca noastră (foto 24). Stâncile se mai răresc iar la unele zărim multe alveole (foto 25).

23

24

25

Mai sus depăşim zona abruptă şi porţiunea devine aproape orizontală. Găsim un loc care a fost amenajat (foto 26). Ceva mai jos, în partea opusă locului pe unde am urcat până aici, găsim urme de tranşee şi un drumeag care duce spre nord (foto 28). Vom urma acest drumeag cale de câteva sute de metri şi ne scoate la altul, amenajat. Imediat cum ajungem la noul drum privim spre înapoi. Se zăreşte în imaginea 29 drumeagul pe care am ajuns aici, spre dreapta, cel care  urmează cuba de nivel.

26

28

29

Ne înscriem pe drumul amenajat, spre stânga faţă de sensul de mers până aici. Imediat vom ieşi din pădure; vremea se schimbă din nou, ploaia se transformă în zăpadă şi bate vântul destul de puternic. Urmăm drumul mai departe, trecem de câteva intersecţii cu alte drumeaguri laterale. Apoi drumeagul începe să coboare şi intersectăm un drum mai mare (foto 31), care duce în sens invers spre schitul Oituz. Vom coborî pe acest drum, din cauza condiţiilor meteo (foto 32). La o intersecţie se află un indicator spre schitul Oituz.

31

32

Pentru câteva clipe zărim prin ceaţă dealul pe care se află câteva relee de telecomunicaţii (foto 34), aflat pe partea stângă geografic a Văii Oituzului, în imediata vecinătate a satului Ferestrău Oituz spre care vom coborî. Drumul se lărgeşte şi capătă aspectul unui drum forestier. Trecem pe lângă un mic lac temporar (foto 35) apoi urmăm drumul spre vale (foto 36).

34

35

36

Trecem pe lângă două sonde de ţiţei şi în circa 1 km ajungem în satul Ferestrău Oituz, la 17 km de oraşul Oneşti, tot la DN 11.