Ascensiune pe Măgura Tarcăului, foișor de panorame, din comuna Tașca, Munții Tarcăului

0b      extras de la

Horațiu Baban


Vârful Măgura Tarcăului 1493/ 1492 metri (vezi hartă la) este situat în Munții Tarcău, cea mai apropiată localitate fiind Cazaci.

Este posibil să fie atins și din această parte, pornind din localitatea Tarcău și urmând firul pârâului omonim. Dar partea finală este foarte abruptă și încărcată de doborâtură și lăstăriș. O altă variantă ar fi urmarea unui drum de creastă plecând din orașul Bicaz și trecând pe la un monument aflat într-o poieniță; personal nu am încercat. Vârful este vizibil din mai multe locuri, unul din cele mai apreciate fiind malul stâng al Lacului Pângărați, unde este amenajat un loc de observare a faunei locale. Reciproc, lacul este vizibil de pe Vârful Măgura Tarcăului. În continuare descriu varianta de acces care pleacă din comuna Tașca.  

1

2

Din centrul comunei Tașca, venind dinspre orașul Bicaz, se urmează drumul care apare la stânga, care urmează cursul Pârâului Secu Mihlit. La un anumit punct al traseului ne apare pe stânga imaginea vârfului, pe care o vizualizăm ca punct de reper și orientare. Continuăm drumul lăsând în stânga forestierul care urmează Valea Fundoaia și la prima intersecție se alege iar stânga pentru a parcurge un singur S în ac de păr, ca reper având pe partea stângă clădirile cantonului silvic.

3

4

La urmatoarea intersecție se alege dreapta și parcurgem Valea Pârâului Râpelor până la prima curbă pronunțată la dreapta.

 

5

Din acest punct se abandonează drumul forestier parcurs până acum și se urmează pe stânga drumul de TAF care apare. Din cauza labirintului de drumuri de TAF care trebuie străbătut, din acest punct recomand parcurgerea trackului GPS atașat acestui articol. Trebuie avută în vedere varianta care urcă și la un moment dat drumul forestier se termină în dreptul unei coame slab pronunțată. Coama urmată în sus, la stânga ne scoate la un lăstăriș des aflat chiar sub vârf. După străbaterea lăstărișului suntem răsplătiți de ieșirea în poiana de pe vârf.

5, 5a      Vârful Măgura Tarcăului   

 Odată ajunși pe Măgura Tarcăului, priveliștea este unică. Vârful este cel mai înalt din zonă și nefiind împădurit oferă vedere spre Masivul Hășmaș, Munții Tarcău, Stânișoara, chiar și mai departe dacă atmosfera este foarte clară, precum și desfășurata Ceahlăului pe care personal nu am întâlnit-o din alte puncte. 

6   Lacul Pângărați   

7, 7a      Masivul Ceahlău   

8   Vedere spre Munții Stânișoara 

9    Vedere spre Munții Hășmaș