Rarău, Vârfurile Adam și Eva

1

2

Vasile Bouaru, Radu Bouaru (Rădăuţi)


Satul Pojorata se afla in judetul Suceava, in vecinatatea orasului Campulung Moldovenesc. Este aflat la poalele mai multor masive muntoase: Rarau, Giumalau, Obcina Feredeului. Oricine traverseaza acest sat va remarca imediat doua varfuri semete aflate la nord de el, in imediata apropiere. Este vorba de Adam (1041 m) si Eva (980 m), piscuri semnalate in descrierea mai multor trasee, cum ar fi: aici, aici si aici.

Pe 28 decembrie 2012 am pornit la drum ca sa cercetam doar aceste varfuri. Ziua nu era tocmai potrivita din punct de vedere meteo, nori destul de grei planau deasupra muntilor iar o pacla destul de consistenta impiedica vizibilitatea la distante mari.

Am urmat pentru inceput traseul descris la. Acum cele doua varfuri aratau ca in imaginea 1.

 In urcus, pe partea stanga in sensul de mers, remarcam cativa munti importanti din zona (foto 2). Treptat, ajungem la ultimile case din satul Pojorata. Dupa ce depasim ultima casa mai urcam circa 100 m si, parasind drumul de tara, ne abatem spre stanga, in urcus destul de accentuat. Intalnim oi la pascut (foto 3). Urcam mai departe spre stancile care se vad mai sus. Sunt cateva poteci care duc spre primul varf, Eva. La intrarea in padure am intalnit un musuroi de furnici destul de mare (foto 4). Asemenea musuroaie am gasit si mai sus pe acesti munti.  Imediat cum intram in padure intalnim multe stanci raspandite haotic (foto 5). Ne abatem mai intai spre stanga, in urcus, apoi spre dreapta pe una din multiplele poteci intalnite. Aici nu este zapada aproape deloc desi in vale neaua domneste prin multe locuri. O cochilie de melc ne atrage atentia (foto 6).

3

4

5

6

7

Urcam mai departe prin padure si urmam o poteca spre dreapta in sensul de urcus. Aceasta se abate pe la baza abruptului stancos de sub Varful Eva. Pereti uriasi de calcar ne intampina. Printre copaci remarcam un turn cu aspect uman (foto 7). Padurea este alcatuita in special din pin. Ne strecuram mai departe printre stanci si fotografiem o coloana uriasa (foto 8). Dupa un urcus ceva mai dificil ajungem la baza unei imense stanci care are in varf cateva turnuri spectaculoase (foto 9).

8

9

Imediat dupa aceste turnuri urcam un jgheab abrupt care ne va conduce in vecinatatea primului varf pe care vrem sa-l atingem, Eva (foto 10). Undeva in dreapta, in sensul de urcus, o grota suspendata ne atrage atentia (foto 11).  Urmam mai departe poteca abrupta (foto 12). Dintr-un loc mai deschis putem fotografia Varful Giumalau (foto 13).

10

11

12

13

Poteca este din ce in ce mai abrupta si se strecoara anevoie printre stanci (foto 14). Ajungem mai sus intr-un loc orizontal unde intersectam o poteca care duce in urcus usor, spre stanga fata de sensul de mers pana aici, pe Varful Eva. Mai urcam cateva zeci de metri si ajungem pe primul varf (foto 15).

14

15

16

Privelistea este incantatoare. Desi nu avem vizibilitate tocmai buna remarcam totusi Varful Rarau (foto 16) iar in vale satul Pojorata si vaile aferente acestor locuri.  Pe una din vai, cea din imaginea 17, ne-am deplasat catre Fundu Moldovei, spre traseul descris la.

17

18

Parasim Varful Eva pentru a merge spre celalalt pisc, Adam. Urmam poteca care coboara de pe Eva, care traverseaza o mica portiune impadurita. De undeva de mai jos putem fotografia Varful Adam (foto 18). Este impadurit pana sus si la prima vedere are mai putine stanci decat Varful Eva. Coboram pana intr-o sa de unde putem face o fotografie spre sud, catre Muncelu (foto 19). Urcam apoi o panta destul de mare (foto 20). In urcus ne abatem spre stanga unde se observa un grup de stanci de mici dimensiuni. Mai sus intalnim stanci cu aspect ruiniform (foto 21).  Dintr-un luminis fotografiem si varful pe care tocmai l-am urcat, Eva (foto 22).

19

20

21

22

Inca putin si ajungem pe varf. Deoarece sunt mai mult ridicaturi care ar putea constitui varful propriu-zis, le depasim pe toate dar coltul din imaginea 23 ni s-a parut a fi cel mai sus asa ca il consideram ca fiind Varful Adam. De aici urmam mai departe creasta, coborand spre poiana care se observa mai jos. In coborare ne abatem spre dreapta si undeva intersectam traseul pe care am urcat spre Rarau, descris la. Coboram din poiana intalnita inapoi in satul Pojorata. Drumul de tara pe care am mers se dovedeste destul de dificil, fiind acoperit aproape in totalitate cu gheata. O data ajunsi in sat nu am terminat traseul propus ci am mers la alt obiectiv din vecinatatea satului Pojorata. Din centrul satului ne deplasam circa 1,5 km inspre Campulung Moldovenesc. Depasim o cariera de piatra si la cateva sute de metri de ea ne atrage atentia o formatiune stancoasa aflata pe partea dreapta a drumului fata de sensul de mers (foto 24).

23

24

25

26

Este o zona bogata in fosile si anume Aptychus (foto 25).  Traversam calea ferata si ajungem la baza acestui mic abrupt (foto 26). Stratele geologice sunt incovoiate, interesante.