Retezat, cetăţile feudale Sălaşu de Sus, Mălăieşti, Colţ

  Sălaşu de Sus 

De pe soseaua Petroșani - Hațeg, din localitatea Ohaba de sub Piatra se desprinde drum asfaltat catre localitatea Mălăiești, drum care apoi ajunge la cabana Carnic (de unde putem urca la cabanele Pietrele si Gentiana).

Dupa 4,8 kilometri din Ohaba de sub Piatra sosim in dreptul cetatii feudale Salasu de Sus (imaginea 1). Turnul din imagine este cam tot ce se mai poate acum vedea din aceasta constructie.

Iata cateva explicatii de pe panoul din stanga intrarii. „Curte nobiliara fortificata, atestata in secolul al XIV-lea. Incinta de 95 x 55 metri, zid gros de 1-1,10 metri. La colturile incintei, ca si pe laturi, erau turnuri. In interiorul incintei: casa de zid a cneazului si o capela de curte, cu turn clopotnita”. (vezi mai multe informatii la, ghidul cu harta Muntii Retezat, an 2013)

Mălăieşti 

Dupa 2,6 kilometri de la cetatea Salasu de Sus, suntem in localitatea Malaiesti. Un indicator arata spre stanga debutul drumului spre cetatea feudala Malaiesti. Dupa 800 de metri ajungem la o ramificatie de stradute. Catre stanga va fi drumul nostru spre cetatea (imaginea 2) asezata pe un picior de deal.  Citam acum din lucrarea lui Radu Popa - La inceputurile evului mediu romanesc. Tara Hategului. - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1988, paginile 219-221. „S-a confirmat ca fortificatia (figura 3) a constat initial dintr-un turn patrat cu laturile de 7,2-7,3 metri, construit cu patru nivele, din zid gros de 1,9-1,7 metri. Primul nivel a servit drept depozit si poate chiar ca temnita, in el ajungandu-se prin intermediul scari­lor interioare de lemn. Intrarea din exterior se afla la etajul II, cu ajutorul unei scari mobile. Autorii cercetarii au inclinat spre o datare in jurul anului 1400.” (vezi mai multe informatii la, ghidul cu harta Muntii Retezat, an 2013)

Mălăiești

 Colţ 

De la putini kilometri sud de orasul Hateg, din localitatea Santamaria Orlea (vezi mai multe informatii la, ghidul cu harta Muntii Retezat, an 2013) se desprinde drum asfaltat catre localitatea Rau de Mori.

Dupa 18,2 kilometri ajungem in satul Colt, in dreptul bisericii Colt. De cealalta parte a drumului, pe malul drept geografic al Rausorului, spectaculos vizibila de la ceva distanta, inainte de a sosi la biserica Colt, se afla cetatea Colt (imaginea 4).

Etapa initiala a cetatii a constat dintr-un turn-locuinta cu plan patrat, cu laturi de 7,50 m, ridicat din zid gros de 1,7-1,8 m, pe un colt de stanca ce iese in consola deasupra abisu­lui, fapt ce a determinat numele cetatii, pe care-l gasim consemnat inca din anul 1501. S-au mai pastrat zidurile a doua etaje deasupra parterului dar, tinand seama de analogia oferita de turnul de la Malaiesti, este cert ca si la Colt au existat de la inceput cel putin patru nivele, fiecare cu cate 20-22 metri patrati suprafata utila. (dupa Radu Popa - La inceputurile evului mediu romanesc. Tara Hategului. - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1988, paginile 221-222)