Bisericile din Plaiul Cloşani, Podişul şi Munţii Mehedinţi

repere monografice, 2 volume (separat, Ghidul bisericilor de lemn din Plaiul Cloșani, 44 pagini)

Cele doua volume insumeaza peste 600 de pagini; se adauga multe planse cu fotografii color, anexe si documente. Sunt bogat ilustrate in interior cu imagini alb-negru. Editura TipoRadical, 2007. ISBN 978-973-7830-56-2 si 978-973-7830-57-9.


Limitele geografice ale Plaiului Cloșani: de la nord de Valea Cernei (aliniamentul Vf. lui Stan - Piatra Mare a Cloșanilor/ Munții Mehedinți) pana la Dunăre (aliniamentul Orșova - Vârciorova).

Este o lucrare numai despre biserici? Nu numai. Este o carte despre munte? Partial, da. Autorii C. Boteanu si Vili (Gavrila) Oprenescu vorbesc despre istoria locurilor, despre oamenii care au creat-o si mentin continuitatea. Este mai curand o lucrare releu, de la pachetul de cunostinte al careia poti pleca (si) spre alte directii: catre preocupari si obiceiuri, catre faptele de viata intredeschise, catre altitudine (Mehedinti, Valcan, Podisul Mehedinti). Ar mai fi trebuit o avere si inca niste sute de pagini color ca sa infatisezi frumusetea si diversitatea turistica a locurilor. Are bibliografie selectiva bogata si, repet, pentru cine parcurge cartea cu rabdare, legaturi cu viata celor multi, locuitorii mereu si mereu altor generatii de pe Plaiul Closani.

Un CD este alaturat volumelor, insotit de coloana sonora, oferind o buna introducere in cuprinsul plin al celor peste 600 de pagini. Mai jos, la fisiere atasate, este rezumatul CD-ului de prezentare al celor doua volume (cu 100 de planse).

Un alt CD prezinta un album cu multe imagini sugestive si un film despre Insula Ada Kaleh de pe Dunare, pana nu de mult locuita, acum aflata sub apele amenajarii hidrotehnice de la Portile de Fier.

Unul dintre autori, domnul Gavrila Oprenescu, poate fi contactat de catre cei interesati de subiectele de mai sus la 0740.223.924 sau la titerlesti@yahoo.com.

Ică Giurgiu