Cisnădioara, biserica fortificată
Vasile Bouaru (Rădăuţi)
Una dintre multele biserici fortificate din zona Sibiului se afla in satul Cisnadioara. Accesul se poate face pe mai multe cai, plecand din orasul resedinta de judet, Sibiu (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989).
1
Prima cale ar fi sa urmam Calea Dumbravii, pornind din Sibiu, aproape 7 km urmand drumul DJ 106 A care duce spre satul Rasinari iar dupa aceasta distanta ne abatem spre stanga, pe DJ 106 D, inca 5 km pana in satul Cisnadioara. Alta cale ar fi sa sa ne inscriem tot din Sibiu pe DJ 106 C spre localitatea Cisnadie si de acolo avem inca 2 km pana in Cisnadioara, drum care insumeaza aproximativ 13 km.
Biserica din Cisnadioara a fost construita intre anii 1162-1223. Este situata in varful unui deal abrupt si stancos, numit Sfantul Mihail. Dupa numele acestui deal, satului Cisnadioara i se mai spune Michelsberg, in dialectul german. Dealul pe care este construita biserica fortificata se afla la poalele Muntilor Cindrel.
Ajungem usor la poalele dealului in varful caruia se afla biserica fortificata dar acesta este ingradit, accesul facandu-se doar cu acordul proprietarului. La intrare exista un panou cu numerele de telefon la care putem suna pentru a obtine acces. O data depasite formalitatile trecem de prima mare poarta de intrare (foto 1). Urcam o alee amenajata si de mai sus luam o imagine spre satul Cisnadioara si imprejurimi (foto 2). Mai sus, printre copaci, observam zidurile groase ale bisericii fortificate (foto 3). Dupa un urcus de aproximativ 10 minute ajungem la poarta de intrare (foto 4).
2
3
4
5
6
O data intrati in curtea interioara simtim lumea medievala. Zidurile din piatra ne duc cu gandul inapoi cu aproape 900 de ani (foto 5). Dam mai intai un tur curtii interioare, depasind biserica (foto 6). Trepte duc la porti ascunse (foto 7) iar deasupra se observa locurile prin care se tragea cu arcul (foto 8). In partea sudica sta marturie timpului un fost turn de aparare (foto 9). Zidurile stau inca in picioare desi pe alocuri timpul si oamenii si-au pus amprenta (foto 10).
7
8
9
10
Din extremitatea sudica fotografiem capela care domina locul (foto 11). Pozitia strategica a bisericii fortificate, faptul ca a fost construita in varful acestui deal abrupt, au facut ca ea sa fie aparata natural foarte bine dar si prin maiestria celor care au pus piatra peste piatra ca sa construiasca aceste ziduri (foto 12). Spre nord-est observam, nu departe, orasul Cisnadie (foto 13). Ne indreptam apoi, de-a lungul zidului de aparare, inspre capela din mijlocul acestei fortificatii. Am aflat ca aici a fost un punct de observatie in primul razboi mondial si ca au fost lupte puternice prin aceste locuri. Patrundem in interiorul capelei unde gasim cateva obiecte care aduc aminte de vremuri de mult apuse, cum ar fi cateva scuturi cu blazon precum si o lance. In interior, o masa sprijinita pe pietre rotunde aduce aminte de cei care au trecut pe aici (foto 15).
11
12
13
15
In interior sunt placi funerare din primul razboi mondial, ale unor soldati germani si austro-ungari (foto 16). Iesim la lumina si coboram inapoi spre vremurile secolului XXI.