Baggeraar Deme richt dochterbedrijf op voor 'blauwe energie'

Post date: Mar 23, 2010 8:16:25 AM

22 maart 2010

ANTWERPEN (Energeia) - De Belgische baggeraar Deme verkent de mogelijkheden van 'blauwe energie'. De mede-eigenaar van het offshorewindturbinepark C-Power zet de stap naar golf- en getijdenenergie.

Deme heeft hiervoor de 100%-dochter Deme Blue Energy opgericht. Het bedrijf werd een drietal maanden geleden opgericht en verschaft inmiddels aan een tiental personeelsleden van de Deme-groep werk. In eerste instantie wil Deme de markt verkennen en de mogelijkheden bekijken.

De baggeraar weet dat de markt van blauwe energie nog in zijn kinderschoenen staat, maar gelooft rotsvast in de mogelijkheden. De energieproductie is stabieler en beter te voorspellen, stipt Deme als voordelen aan. Ook zou het rendement tot vier maal hoger liggen dan bij windenergie en komen meer locaties op zee in aanmerking.

Hoewel Deme Blue Energy een volwaardige dochter van Deme is, staat het bedrijf open voor partnerships: zowel voor het opzetten van commerciële projecten (zoals met C-Power) als bij de ontwikkeling van know-how en technologieën. Deme heeft al een aantal contacten met de industrie gelegd, maar namen wil het bedrijf nog niet vrijgeven. De eerste volwaardige commerciële projecten wil Deme over drie à vier jaar opzetten.

Offshore windenergie

Deme, in handen van Ackermans & van Haaren en de bouwgroep CFE, ontdekte blauwe energie via zijn participaties in offshore windenergieprojecten. De baggeraar zag dat de fundamenten van de windparken onder water ook energie konden opleveren en wil die mogelijkheden nu volledig benutten. "Maar we verlaten niet de windenergiesector", benadrukt Deme. Wel zal het dieper investeren in blauwe energie dan in windenergie. Deme wil ook de volledige keten aanbieden: van bouw, uitbating en onderhoud tot engineering en de ontwikkeling van prototypes.

Vandaag bestaan al een ruime waaier aan testmodellen van golf- en getijdenenergiecentrales, maar geen enkel product wordt op grote schaal uitgebaat. Naast spin-offs en kleine pioniersbedrijven hebben ook industriële reuzen, à la Siemens, Total, Eon, RWE en Vattenfall interesse in deze ontluikende sector.

Bram Souffreau

b.souffreau@energeia.be

Copyright©, Energeia, 2010