Carta Drepturilor Omului Art 16 - Dreptul la o viață de familie normală

Drept = Derecho = Law

Drepturi =Derechos = Rights

Motto: O singură virgulă pusa greşit intr-o propoziţie, schimbă intelesul unei cărţi. Dar mai multe greşeli?

Article 16

(1) Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.

(2) Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.

(3) The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.

Articulo 16

Los hombres y las mujeres, a partir de la edad núbil, tienen derecho, sin restricción alguna por motivos de raza, nacionalidad o religión, a casarse y fundar una familia, y disfrutarán de iguales derechos en cuanto al matrimonio, durante el matrimonio y en caso de disolución del matrimonio.

Sólo mediante libre y pleno consentimiento de los futuros esposos podrá contraerse el matrimonio.

La familia es el elemento natural y fundamental de la sociedad y tiene derecho a la protección de la sociedad y del Estado.

Varianta oficiala romaneasca a articolului 16

Traducere din textul în spaniolă, efectuată de admin

Articolul 16

Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea casatoriei, in decursul casatoriei si la desfacerea ei.

Casatoria nu poate fi incheiata decit cu consimtamintul liber si deplin al viiitorilor soti.

Articolul 16

Bărbații și femeile, începând de la vârsta legala a căsătoriei, își au consfințit dreptul (fără nici o restricție motivată de rasă, naționalitate sau religie), de a se căsători și de a-și întemeia o familie, beneficiind de egalitate în drepturi, atât ca matrimoniu (pe durata căsătoriei), după cum și după căsătorie (în cazul desfacerii ei).

Contractarea căsătoriei se poate face numai sub "umbrela" liberului (și deplinului) consimțământ al celor doi viitori soți.

Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

Familia este elementul natural (și fundamental), al Societății și are consfințit dreptul la protecție atât din partea Societății cât și din partea Statului.

Pentru expresia "varsta legala a casatoriei", am gasit doua izvoare (doua surse):

- Varsta de consimtamant sexual (Edad de consentimiento sexual);

- Ius connubii (Ius connubii).

Opinii, comentarii, admin.

*** Trecatorule pe-aici, daca ai ajuns pana aici cu cititul și ai sarit "link"-urile întâlnite în text, atunci probabilitatea de a înțelege (din același context dat) unul dintre noi de "ploaie" și celalalt de "oaie", este. . . de la "foarte mare" în sus :)

Un exemplu clasic și relevant de familie naturală este (asa cum vedem în imaginea de alături), familia compusă din cerb și căprioară.

Trăind vremuri in care oamenii nu prea mai cad de acord în ceea ce privește cărei forme de asociere sociala este corect sa i se spună "familie" (si de ce), încerc și eu sa pun aici câteva precizări:1) "Familia" nu poate fi cu adevarat familie decât dacă este "familie biologică".

Familia nu este familie dacă nu pornește de la "prezumția de fertilitate", și nu este "naturala" dacă nu întrunește condițiile minime de existenta a Vieții: adică . . . nutriție, interacțiune biologica, reproducere (vezi "ser vivo")

Diferența dintre o "familie biologica" și o "familie artificială" (o familie convențională) o putem înțelege mai ușor dacă ne gândim la diferența dintre ceea ce înseamnă "ceas biologic" si ceea ce obișnuim a numi "ceas".