Atributul personalității / Atributo de la personalidad

Page started at 28.08.2017_00.49 (UTC+1 / España)

Fuente / Sursa: Atributo de la personalidad - Wikipedia en español.

Definiciòn .

Los atributos de la personalidad, en Derecho, son aquellas propiedades o características de identidad propias de las personas físicas o jurídicas en tanto que titulares de derechos.

Definiție.

Atribute ale personalității, în Drept, sunt acele proprietăți sau caracteristici identitare proprii persoanelor fizice și persoanelor juridice ca "titulare de drepturi".

Caracteristicas

1) Son necesarios: sin ellos no existe la persona;.

2) Son únicos: solo se puede tener un atributo del mismo orden.

3) Son inalienables: están fuera del comercio, no pueden transmitirse por medio de ningún acto ni negocio jurídico.


4) Son imprescriptibles: no se adquieren ni se pierden por el mero transcurso del tiempo.

5) Son irrenunciables: ni los titulares de estos atributos pueden renunciar a ellos unilateralmente ni la autoridad pública puede establecer sanción alguna que implique su eliminación.

6) Son inembargables.

Caracteristici

1) Sunt necesare, in lipsa lor ne-existând conceptul "persoană";

2) Sunt unice: neavând mai mult de un atribut de același grad;

3) Sunt inalienabile: fiind în afara oricărei forme de comercializare, neputând fi transmise prin nici o forma de actiune (sau de afacere) juridică;

4) Sunt imprescriptibile: nu se dobândesc si nici nu se pierd prin simplul act de trecere a timpului.

5) Sunt irenuntiabile: nici măcar titularii acestor atribute, nu pot renunța (de forma unilaterala) la ele, nici vreo autoritate publică nu poate stabili vreo sancțiune care sa implice eliminarea/pierderea lor.

6) Sunt ne-embargabile (nu pot fi supuse embargo-ului)

Atributos de la personalidad


1) Nombre: En las personas físicas corresponde al conjunto de letras y palabras que sirven para identificar e individualizar a una persona.

En las personas jurídicas corresponde a la Razón Social o a la Denominación.


2) Capacidad: Es la aptitud que tienen las personas físicas para ser sujetos activos y pasivos de relaciones jurídicas.

Suele distinguirse entre capacidad jurídica o de goce, imprescriptible, inmutable, irrenunciable, y de orden público; y capacidad de obrar o de ejercicio concreto de los derechos, que puede ser limitada, parcial y variable.

Normalmente, las legislaciones establecen supuestos en los que una persona física puede ser incapacitada mediante decisión judicial cuando no puede gobernarse a sí misma debido a enfermedades persistentes de carácter psíquico o físico.

En las personas jurídicas la capacidad para ser sujetos de derechos y obligaciones está determinada por el alcance de su objeto social y necesariamente se ejercita por medio de la representación a través de una persona física, tanto judicial como extrajudicialmente.


3) Domicilio: En las personas físicas se refiere al lugar de permanencia del individuo,

En las personas jurídicas al lugar físico donde tiene su domicilio fiscal.






4) Nacionalidad: Es el vínculo jurídico que tiene una persona con uno o varios Estados determinados.

5) Patrimonio: En las personas físicas son el conjunto de derechos y obligaciones que son susceptibles de valorarse económicamente.

En las jurídicas adicionalmente son los medios que les permiten realizar sus fines.

El patrimonio puede ser pecuniario o moral


6) Estado civil: Atributo exclusivo de las personas físicas consiste en la situación particular de las personas respecto de su familia, la sociedad y el Estado

Atributele personalității


1) Numele: In ce priveste "persoana fizică", corespunde unui ansamblu de litere si de cuvinte care servesc identificarii si individualizarii acelei fizice persoane.

In ce priveste "persoana juridică" coresponde "numelui oficial" sau "denumirii legale" a respectivei entitati.

2) Capacitate: reprezinta aptitudinea pe care o au "persoanele fizice" de a fi "subiect activ" sau "subiect pasiv" in cadrul relatiilor juridice.

E de facut distinctia între capacitatea juridică ("imprescriptibila, imuabila, irevocabilă și de ordin public) și capacitatea de a folosi sau de a exercita la modul concret drepturile (care pot fi limitate, parțiale și variabile).

În mod normal, legile stabilesc cazurile in care vreo persoana este pasibila a fi declarata (prin decizie juridica) ca avand incapacitate, si asta atunci cand aceasta nu se poate guverna (urmare a stadiului de persistenta a lipsei de sanatate a caracterului sau psihic sau fizic).

În ce priveste persoanele juridice, capacitatea de a fi subiecte ale drepturilor și obligațiilor este determinată de tinta scopului lor social și în mod necesar este reprezentată prin intermediul nemijlocit al unei persoane fizice, reprezentare atât judiciară și extrajudiciară.

3) Domiciliu: În ce priveste persoanele fizice se referă la locul de permanență al individului,

(Prin adresa unde locuieşte efectiv se înţelege adresa locuinţei pe care o persoană o foloseşte în mod continuu timp de peste 183 de zile într-un an calendaristic, întreruperile de scurtă durată nefiind luate în considerare. Vezi articolul "contribuabil").

In cazul persoanelor fizice reprezinta locatia la care acestea isi au domiciliul fiscal.

4) Naționalitate: Reprezinta legătura juridică pe care o persoană o are cu unul sau mai multe determinate State.

5) Patrimoniu. În ce priveste persoanelor fizice, reprezintă ansamblul de drepturi și de obligații care sunt susceptibile de a fi evaluate în mod economic.

În ce priveste persoanelor juridice, reprezinta mijloacele care le permit să-și atingă scopurile.

Patrimoniul poate fi pecuniar sau moral

6) Starea (stadiul, conditia) civilă: atribut exclusiv al persoanelor fizice constă în situația particulară a a respectivilor indivizi în raportul sau cu familia, cu societatea, cu Statul