Voor de leerlingen

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jongeren vinden er massa's informatie, leuke filmpjes én virtueel contact met hun vrienden. Ze gebruiken het internet dagelijks als een bron van entertainment. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op het wereldwijde web. Om veilig online te kunnen zijn is het belangrijk dat jongeren weten wat de risico’s zijn en hoe ze deze kunnen voorkomen voor ze ermee te maken krijgen. Dit alles hebben we opgesplitst in 4 categorieën.

1. Nettiquette

Nettiquette is een samenvoeging van de woorden netwerk en etiquette en betekent de ongeschreven richtlijnen en gedragsregels bij communicatie via het internet.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox de belangrijste nettiquette regels geselecteerd en verder uitgewerkt. Zo bespreken we enkele algemene basisregels, regels voor social media en regels bij een email. Bij elke onderdeel geven we enkele bruikbare tips.

2. Privacy

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jongeren vinden er massa's informatie, leuke filmpjes én virtueel contact met hun vrienden. Ze gebruiken het internet dagelijks als een bron van entertainment.

Maar het internet is soms ook ingewikkeld. En dat maakt het soms moeilijk om de risico’s te zien. Op het internet is het bijvoorbeeld mogelijk dat vreemde mensen of bedrijven zomaar informatie over jou verzamelen zonder dat je dat eigenlijk wil. Sterker nog, soms verlies je zelfs de controle over jouw eigen foto’s en filmpjes.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox een aantal tips om je privacy op het internet te beschermen. Zo voorkom je problemen en kan je zorgeloos het internet op.

3. De gevaren van het internet

Het weggeven van privacygegevens, online geld uitgeven, groomers, ongeschikte content, delen van foto’s en video’s, pesten op internet, spelverslaving en virussen zijn maar enkele gevaren die jongeren kunnen tegenkomen op het internet.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox zes hoofdgevaren geselecteerd en verder uitgewerkt. Bij elk gevaar bespreken we eerst wat het gevaar is, wat de risico's en de gevolgen zijn, om dan af te sluiten met enkele tips om het te voorkomen.

4. Mediainvloed

Media is een verzamelnaam van verschillende items. Het is jaren geleden in het leven geroepen waarin het als communicatiemiddel werd gebruikt. Door van A naar B te communiceren of door informatie over te dragen. Binnen de media kennen we dan weer drie soorten mediakanalen.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox deze drie soorten mediakanalen geselecteerd en verder uitgewerkt. We bespreken welke invloed media kan hebben op onze jongeren.

Escape Games

Een escape room tijdens je lessen kan het beste uit je leerlingen naar boven halen. Denk aan samenwerken, cognitieve en sociale vaardigheden optimaal benutten, het internet gebruiken (digitale geletterdheid), outside the box denken… Kortom: allerlei vaardigheden die in de 21e eeuw vereist zijn.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox een aantal kant en klare escape rooms gemaakt. Om de juiste antwoorden te vinden gaan de leerlingen gericht op zoek naar informatie op de webpagina's van het project Be Safe On Web.

Vind alle tips en kraak de codes!