Samenwerken

Apps voor alle leerkrachten

Aan de slag MET SAMENWERKEN via...

Wil je samenwerking stimuleren? Op zoek naar meer overleg en actie?

Heel wat itools lenen er zich toe om samenwerking te stimuleren. Hieronder een aantal voorbeelden.

een Online werkplaats

Google Drive

Google Drive is een harde schijf in de cloud. Leerkrachten en leerlingen kunnen al hun bestanden opslaan op externe servers van Google. Online werken zorgt voor minder 'vervuiling' van je netwerk en geeft je de mogelijkheid om externe media zoals USB-sticks aan banden te leggen.

Alle bestanden die je maakt met je GAFE-account worden automatisch opgeslagen in Drive. Hierdoor ben je zeker dat je werk niet snel verloren gaat. In GAFE (Google Apps for Education) krijgen alle accounts onbeperkte opslagcapaciteit.

In Google Drive kan je eenvoudig documenten delen met elkaar zodat je op hetzelfde moment in een document kan samenwerken zonder fysiek samen te zitten. Ideaal om thuis verder te werken aan je groepswerk.

Samenwerken kan je doen met meerdere onderdelen van de G-suite:

  • Google Docs
  • Google Presentaties
  • Google Sheets
  • Google Sites
  • Google Draw
  • ...

Padlet

De tool Padlet is een handige manier om leerlingen te laten brainstormen over een opgegeven onderwerp. Een Padlet is een verzameling van tekst, video's, afbeeldingen en links die je kan samenstellen met de hele klas of per groep.

Je kan inloggen op Padlet met je GSuite-account.

Bruikbare links:

een escape spel

Breakout edu

BreakoutEDU is een escape spel waarbij je leerlingen kritisch nadenken, problemen oplossen, samenwerken en zoveel plezier hebben dat ze niet eens beseffen hoeveel ze hun hersens gebruiken! Kunnen jullie de code kraken en de box openen? Wie zoekt die vindt!

Online Mindmapping

Bubbl.us

Op zoek naar een tool om samen te brainstormen gebruik makend van mindmaps? Dan is Bubbl.us een optie.

Deel je mindmap met anderen door hen de link door te sturen en geef hen rechten om de mindmap te lezen of te bewerken.

Veel inspiratieplezier!

Bruikbare weblinks:

Mindmeister

De web-app MindMeister voor Google Documenten heeft alles voor u! Met een klik op de knop kunt u elke lijst met opsommingenstekens omzetten in een visuele mindmap, vergelijkbaar met Bubbl.us, die vervolgens rechtstreeks in uw Google-document wordt ingevoegd.

De mindmap zal alle informatie omvatten die in de lijst wordt behandeld, waarbij het eerste punt het hoofdonderwerp van de mindmap wordt en de rest van de bulletins op het eerste niveau onderwerpen worden, zich aftakkend van het centrum. Eventuele punten op het tweede niveau worden vervolgens omgezet in subonderwerpen, vertakkend van hun respectievelijke bovenliggende onderwerpen, enzovoort.

Ideaal om in de klas leerlingen te laten samenwerken aan één online mindmap. MindMeister is ook beschikbaar als add-on voor Google Documenten.

Bruikbare links:

Coggle

Coggle is een online toepassing waarmee je heel gemakkelijke mindmaps kan maken. Het werkt heel intuïtief en binnen enkele minuten heb je al een mindmap klaar. Je kan je mindmaps bovendien delen met medestudenten en er samen aan werken. Alles wordt automatisch opgeslagen op Google Drive.

Bruikbare links:

Mindmup2

Mindmup2 is een eenvoudige online mindmapping tool. De tool is wat beperkter dan andere tools, maar daardoor zeer eenvoudig in gebruik.

Bruikbare links: