GAFE

@ WICO Campus Sint-Hubertus

In Wico Campus Sint-Hubertus maken we gebruik van alle tools van Google Apps for Education (GAFE) om de leerlingen een bundeling van apps te geven om in de klas en thuis aan de slag te gaan. Alle documenten worden opgeslagen in de cloud, waardoor je je bestanden steeds ter beschikking hebt via internet op je chromebook, computer, laptop, tablet of smartphone.

Google APPS FOR EDUCation

Volgende video geeft een indruk van wat GAFE voor de klaspraktijk kan betekenen:

Netwerk

Om werken met mobile devices probleemloos mogelijk te maken is een goed netwerk nodig. Zeker het WIFI-netwerk is een essentieel onderdeel. In 2017 hebben we een volledig nieuw bekabeld- en wifi-netwerk geïnstalleerd. Samen met de firma VanRoey en leverancier Ruckus hebben we onze campus omgebouwd tot een internetcampus.

Apps

Google Apps for Education is een bundeling van apps waaronder:

  • Google Docs
  • Google Slides
  • Google Mail
  • Google Sheets
  • Google Sites
  • Google Forms
  • Google Drive
  • Google Classroom
  • Google+
  • Youtube
  • Google Expeditions
  • ...

Devices

In Wico Campus Sint-Hubertus hebben we de logische keuze gemaakt om aan de slag te gaan met Chrome Devices.

CHROMEBOOKS & SMARTPHONES

Een chromebook is een soort laptop speciaal ontworpen voor GAFE. Het besturingssysteem Chrome OS maakt deze Chromebooks supersnel en handig in gebruik.

Daarnaast wint de smartphone meer en meer aan waarde als educatieve tool. Er bestaan heel wat goede educatieve apps en sites die een meerwaarde kunnen bieden in de lespraktijk. Interesse in de educatieve mogelijkheden? Bezoek de iToolkits op deze website.

RESERVATIES EN OPLADEN

Mobile devices moeten ook opgeladen worden. Op onze school hebben we gekozen om te werken met het merk LocknCharge. De combinatie van een stevige omhuizing en de draagmandjes maken van deze oplaadkar een meerwaarde voor het onderwijs.

Per verdieping van het gebouw hebben we 1 oplaadkar (afgesloten lokaal met klassleutel) met 30 Chromebooks voorzien voor de leerkrachten. We hebben op dit moment 4 oplaadkarren in gebruik met in totaal 120 Chromebooks.

Leerkrachten reserveren online het aantal Chromebooks dat ze willen gebruiken. Dit kan 1 mandje zijn of de hele kar. Ook kunnen ze kiezen om de Chromebooks maar een gedeelte van de les te gebruiken.

CHROMEBITS

De Chromebit is een dongle waarop het Chrome OS-besturingssysteem van Google wordt uitgevoerd. Wanneer dit apparaat in de HDMI-poort van een televisie of een monitor wordt geplaatst, verandert dat scherm in een pc. Chromebit maakt het toevoegen van een toetsenbord of muis via Bluetooth of Wi-Fi mogelijk.

Op onze campus gebruiken we Chromebits om de infoschermen voor de leerlingen aan te sturen. De Chromebit wordt in kioskmode gezet. Een Google Slide aangemaakt en via een schema afgespeeld op de infoschermen.

De Google Slide is gedeeld met de personeelsleden van het secretariaat zodat zij deze ten alle tijden kunnen aanpassen. Een luttele seconde na een aanpassing zal de wijziging voor de leerlingen te zien zijn op de infoschermen.

CHROMECASTS

De Chromecast, ook wel Google Cast genoemd, is een HDMI-dongle die men in de televisie of beamer plaatst en met wifi verbindt. Hierna kan men content van verschillende bronnen streamen. Het apparaat is via mobile devices aan te sturen.

We voorzien in elk klaslokaal (waar een beamer met een HDMI-ingang hangt) een Google Chromecast. Zo kunnen leerkrachten interactief werken met hun leerlingen. Een leerling die een goede website aan het gebruiken is of een oplossing heeft kan deze probleemloos streamen naar het bord.

Omdat de Chromecast verbonden is met een HDMI-poort is het ook mogelijk om geluid mee te streamen naar de beamer. Heeft je beamer ingebouwde geluidsboxen dan kan je het geluid hiermee laten afspelen. Omdat de beamer meestal boven de leerlingen hangt zal het geluid ook gelijkmatig over het klaslokaal verdeeld worden.

Google hulp!

Via onderstaande afbeelding krijg je toegang tot een Nederlandstalige handleiding over alle tools van Google Apps for Education.