Interactie

Apps voor alle leerkrachten

aan de slag met interactie via...

Ben je op zoek naar een actieve werkvorm om je lessen te pimpen? Ben je de gewone presentaties een beetje beu en wil je interactiviteit inbouwen?

Overloop hieronder even enkele mogelijkheden. Veel interactieplezier!

Online tools

Flipgrid

Met Flipgrid vraag je de leerlingen op basis van een doelstelling een videoreactie op te nemen. Ook kan je leerlingen vragen om feedback te geven op een aangereikt topic. De leerlingen kunnen tijdens het opnemen van de video hun creativiteit de volle loop laten gaan. Leerlingen kunnen hun video zelf pimpen. Deze tools is eenvoudig te combineren met Google Classroom en Microsoft Teams.

Bruikbare links:

Edpuzzle

Met Edpuzzle kun je heel eenvoudig gratis video's inkorten, voorzien van een eigen voice-over en het implementeren van open vragen, meerkeuzevragen en notities. Alle antwoorden zijn op te volgen via het 'klas' overzicht in Edpuzzle. Je kan deze tool eenvoudig combineren met Google Classroom.

Bruikbare links:

Insertlearning

InsertLearning bespaart leerkrachten en leerlingen tijd en houdt leerlingen betrokken. Voeg instructieve inhoud toe op elke webpagina. Leerkrachten kunnen vragen, discussies en inzichten rechtstreeks in elke website invoegen.

Wanneer studenten naar die website gaan, kunnen ze op die vragen en discussies reageren en hun eigen aantekeningen maken.

Gebruik InsertLearning om van elke website een interactieve leerervaring te maken!

Bruikbare links:

een toertocht

Actionbound

Met de tool Actionbound kan je een stadsspel op tablet of smartphone laten spelen. Je kan met gps-functie werken of volledig offline de leerlingen opdrachten in een stad of elders laten uitvoeren.

Die opdrachten kunnen divers zijn want je kan elementen als gps-functie, quizvragen, missies, afbeeldingen, kaarten, QR-codes en meer integreren in het spel.

Veel zoekplezier!

Bruikbare links:

een quiz of bordspel

Quizlet

Met Quizlet kan je op een interactieve manier thuis woorden of begrippen inoefenen of een korte klassencompetitie organiseren met Quizlet Live.

Quizlet bevat verschillende oefenopties en spelletjes om nieuwe woorden of begrippen in te studeren. De afbeelding hieronder geeft een overzicht. Kwestie van eens uit te proberen...

Met de zoekfunctie kan je ook gericht op zoek gaan naar bestaande Quizlets.

Bruikbare links:

Voor leerkrachten bestaat er ook een Quizlet Live. Hiermee kan je de leerlingen laten samenwerken om de quiz te spelen. Dat verhoogt ook de competitiedrang tussen de leerlingen.

Bruikbare links:

Quizalize

Quizalize biedt de leerkracht de mogelijkheid om de kennis van een onderwerp na te gaan met behulp van een interactieve quiz. Na het spelen van de quiz worden leerlingen opgesplitst in 3 groepen:

          • strong
          • almost there
          • needs help

Per leerling kan je de fouten opvragen zodat je als leerkracht kan bepalen voor welke leerstof deze leerling extra begeleiding nodig heeft.

Klasbespreking wordt vereenvoudigd door een uitgebreid overzicht van alle resultaten.

Bruikbare links:

Quizizz

Met Quizizz kan je je leerstof aanbieden in een leuke interactieve quiz. Leerlingen gebruiken hun smartphone of ander device om de leerstof in te oefenen op hun eigen tempo.

Quizizz beoordeelt de antwoorden en als leerkracht heb je de mogelijkheid om feedback te sturen.

Gebruik de integratie met Google Classroom om op een snelle en eenvoudige manier je quiz te delen met je leerlingen.

Bruikbare links:

Quizwhizzer

Quizwhizzer is een online tool voor het maken van bordspel quiz waarmee leerlingen kunnen spelen op een bordspel die jij als leerkacht hebt gemaakt. Nadien op het bord vakjes plaatsen welk parcours de leerlingen moeten afleggen. Je speelt het spel in de klas individueel of in teams. De vragen komen op de devices van de leerlingen. Het grote spelbord staat centraal op de beamer. Na elk spel kan de leerkracht de antwoorden bekijken en downloaden.

Bruikbare links:

Flipquiz

Flipquiz is een online tool waarmee je een quiz kunt maken die je klassikaal speelt. Je laat de quiz zien op je bord en de leerlingen doen in groepen mee en strijden tegen elkaar. Jij bepaalt zelf in hoeveel groepen je de klas verdeeld. Je kunt de vragen indelen per onderwerp (categorie) en indelen in een moeilijkheidsgraad. De makkelijkste vraag is 100 punten en de moeilijkste 500 punten.

Bruikbare links:

Kahoot

Kahoot is een online applicatie om gamification te integreren in presentaties of lessen. Je kan snel heel aantrekkelijke spelletjes creëren zoals een quiz, een discussie, een bevraging of een ‘Jumble’. In een Jumble Game moeten deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde slepen. Alle games kan je zowel in groepen als individueel spelen, afhankelijk van je vooropgestelde doelen.

Bruikbare links:

een bevraging

Wooclap

Wooclap is een interactieve presentatie tool. Je kan een presentatie maken met verschillende soorten vragen; multiple choice, open vragen, zoeken op een afbeelding en nog veel meer. Als we Wooclap vergelijken met Mentimeter dan zien we dat we met de gratis versie van Wooclap er meer soorten vragen kunnen gekozen worden

Bruikbare links:

Mentimeter

Wil je snel de mening van je studenten weten of even brainstormen? Gebruik hiervoor de online tool Mentimeter. Als leerkracht projecteer je het overzicht van anonieme antwoorden.

Bruikbare links:

Socrative

Socrative is een gratis online tool die makkelijk interactie met je publiek toelaat. Je kunt verschillende vraagtypes opstellen (meerkeuzevragen, true/false, korte antwoorden), en als losse vragen of als quiz (toets) lanceren. Deelnemers kunnen dan hun tablet, smartphone, pc of laptop op de verschillende vraagtypes antwoorden of de toets maken (vb. op het einde van de les).

Bruikbare links:

Answergarden

Answergarden is een tool om de voorkennis te activeren of te inventariseren. Maak een "garden" aan en geef de link door aan je leerlingen. Hier vullen zij de woorden in die bij de vraag horen. De uitkomst wordt weergegeven in een woordenwolk.

Bruikbare links:

Poll Everywhere

Poll Everywhere is een applicatie om je presentaties interactief te kunnen maken. Je klas/publiek kan dan antwoorden via een weblink of sms. Deze kan je integreren in PowerPoint, Google Slides en Keynote.

Bruikbare link:

een online presentatie

Pear deck

Met Pear Deck kan je je Google Slides omtoveren tot interactieve presentaties. Met deze sterke tool is passief een Google Slide volgen verleden tijd.

Aantekeningen of antwoorden die leerlingen geven zie je live verschijnen in je presentatie. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de antwoorden anoniem op te vragen zodat je ze klassikaal kan overlopen.


Pear Deck Flashcard Factory is een leuke tool om leerlingen in de klas aan de slag te laten gaan met een woordenschatlijst. Leerlingen worden automatisch verdeeld in groepjes en moeten bij elk woordje een omschrijving geven en een illustratie tekenen. Dit werk wordt goedgekeurd door de leerkracht en indien in orde, wordt het opgeslagen om te gebruiken tijdens hun studiemoment.

Staat je woordenlijst al in Quizlet? Ga naar 'Exporteren' en kopieer je lijst met een tab als scheidingsteken. Plak deze in je Pear Deck Vocabulary List en je kan meteen aan de slag!

Bruikbare links:

Nearpod

Nearpod kan je het best beschrijven als een klassieke presentatie vol interactieve elementen zoals o.a. quizzen en tekenopdrachten, dat bovendien rechtstreeks naar het toestel van de leerling gestreamed wordt. Bovendien is Nearpod (Silver) gratis te gebruiken… met een aantal beperkingen.

Bruikbare links: