Spreekvaardigheid

Apps voor taalleerkrachten

creatief aan de slag met spreekopdrachten via...

Op deze pagina bespreken we een aantal online tools om de spreekvaardigheid op een leerrijke en boeiende manier in te oefenen. Dit kan op verschillende manieren.

Geluidsfragmenten

Laat leerlingen hun spreekoefening opnemen met een geluidsrecorder op hun smartphone. Ze beluisteren zelf hun spreekoefeningen en ontdekken hun eigen uitspraak. Zijn ze tevreden over het resultaat? Download het geluidsbestand en stuur het door naar de leerkracht.

Installeer een voice recorder via de Apple Store of de Android Play Store. Hieronder vind je twee mogelijkheden:

Podcasts

Met een podcast kan je een verhaaltje laten inlezen en daarna laten horen aan heel de klas. Heel wat websites maken hiervan ook gebruik om luisteroefeningen aan te bieden.

Soundtrap

Met Soundtrap breng je een uitgebreide geluidsstudio in je klas of in je huiskamer.

Voeg muziektoestellen toe, gebruik loops en werk samen met andere gebruikers uit heel de wereld. Maak je eigen podcast in je taalles.

Veel opnameplezier!

Bruikbare links:

Vloggen

Vloggen is in bij de jeugd. Om spreekvaardigheid in te oefenen kan je leerlingen een vlog laten maken over een actueel onderwerp. Ze vertellen wat ze gelezen of gezien hebben en formuleren er hun eigen mening over.

Leerlingen luisteren naar hun eigen opname(s) en verbeteren waar nodig. Uiteindelijk delen ze de video met de leerkracht of de klas.

Pocket Video


Bruikbare links:

Kinemaster


Bruikbare links:

Toelichtingen geven bij foto's

Clarisketch

Clarisketch is een super coole app (Alleen voor Android!) waarmee je afbeeldingen kunt annoteren tijdens het opnemen van een voice-over en deze dan naar mensen kunt sturen. Installeer de app op je smartphone of tablet en ga op een creatieve manier aan de slag.

Het concept is simpel: maak een foto, teken erop tijdens het opnemen van een voice-over en deel het. Het is super netjes. Hij kan in elke browser worden afgespeeld (je kunt ervoor kiezen om de video openbaar te laten weergeven of privé te delen).

Bruikbare links: