live VIDEOles

Apps voor alle leerkrachten

Aan de slag met videolessen door...

Afstandsonderwijs is een manier om op afstand te leren zonder persoonlijk contact te hebben met een leraar in de klas. Vaak gaat dit leren via online videolessen. Je kan een Online Videoles gebruiken om leerstof te herhalen, nieuwe leerstof aan te bieden of om 's avonds te leerkrachten bij te scholen via een Webinar. Online Videolessen & Webinars kan je op verschillende manieren aanpakken. Hieronder enkele voorbeelden.

Online videolessen/WEBINARS

Google Meet

Met Google Meet wordt deelnemen aan een videogesprek van thuis uit een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is een meeting instellen en een link delen. Je hoeft je niet meer af te vragen of collega's & leerlingen wel het juiste account hebben om in te loggen. Dankzij de snelle, lichte interface en het slimme deelnemersbeheer is een videogesprek met meerdere mensen tegelijk geen enkel probleem.

WELKE WERKWIJZE ADVISEREN WIJ!!

Indien je opstart vanuit Google Meet (meet.google.com of het icoon):

  • Stuur STEEDS een nieuwe link voor een sessie, hergebruik NOOIT links van een andere dag/les. Deze link stuur je via Smartschool.
  • 15 à 20 minuten voor je les begint, stuur je de link door en daarna ga je zelf als leerkracht meteen in de sessie waardoor jij, en niet een leerling, gespreksleider bent. Een gespreksleider kan microfoons afzetten en deelnemers uit de sessie gooien.
  • Leerlingen klikken op de Meet-link aan het begin van de les.

Bruikbare links:

Google Meet @ Google Classroom

Met deze integratie kunnen leerkrachten een unieke Meet-link maken voor elke lesgroep, die wordt weergegeven in de Classroom-updates en op de pagina Schoolwerk. De link fungeert als speciale vergaderruimte voor elke lesgroep, zodat leerkrachten en leerlingen eenvoudig kunnen deelnemen.

Alleen leerkrachten hebben toegang tot de lesgroepinstellingen om de Meet-link te maken. Alle Meet-links die door de Classroom-integratie zijn gemaakt, zijn links met een bijnaam. Leerlingen kunnen dus niet deelnemen zonder dat de docent aanwezig is.

WELKE WERKWIJZE ADVISEREN WIJ!!

Indien je de Meet-link in Google Classroom gebruikt:

Bekijk een instructievideo hierover via deze link: Google Meet in Google Classroom

  • 15 à 20 minuten voor je les reset je de Meet-link in je Classroom via Instellingen (tandwiel)
  • Je opent zelf EERST de nieuwe link en gaat de sessie binnen (dit ook om zeker te zijn dat je gespreksleider bent)
  • Hierna kunnen de leerlingen in je Meet-sessie door de link in Classroom aan te klikken.

Bruikbare links:

Google Chrome extensions @ Google Meet

Binnen Google Chrome kan je extra extensies koppelen aan Google Meet. Zo kan je extra functies gebruiken tijdens je videoles. Let er wel op dat je deze extensies alleen kan koppelen als je werkt met de Google Chrome Browser. Een extensie is altijd account gebonden. Let er dus op dat ook de leerlingen deze extensies moeten koppelen als je ze in een videoles wilt gebruiken samen met hen.

  • Google Meet Grid View is een Google Chrome extensie die iedereen toont in een Google Meet. Met deze extensie kan je een mooi overzicht weergeven van je deelnemers.
  • Nod - Reactions for Google Meet is een Google Chrome extensie waar je via emoji's interactie kan hebben met je leerlingen. Leerlingen kunnen een virtuele hand opsteken om een vraag te stellen.
  • Meet Attendance is een Google Chrome extensie waar je aanwezigheden kan nemen tijdens een videoles. Handig toch.

Bruikbare links:

Microsoft Teams

Nodig iedereen waarmee je werkt uit om te chatten, te vergaderen, te bellen en samen te werken, allemaal op één plek, waar je ook bent. Maak samenwerkende klaslokalen, leg contact in professionele community's en communiceer met leerlingen/studenten. Dat is één van de mogelijkheden binnen Microsoft Teams.

Bruikbare links:

Smartschool Live

Met Smartschool Live kan je als leerkracht eenvoudig je scherm delen met je leerlingen en je webcam in- of uitschakelen. Leerlingen kunnen reageren en discussiëren via de chatfunctie. Maak aantekeningen op documenten die zichtbaar zijn voor iedereen die volgt. Enkel de leerlingen van jouw vak hebben toegang tot jouw online sessie.

Bruikbare links: