Feedback & RUBRICS

Apps voor alle leerkrachten

Wat is feedback?

Feedback is terugkoppeling aan iemand over het effect van zijn of haar gedrag of prestaties. Dit is waardevol om te ontvangen als je jezelf of je leerproces wilt verbeteren. Feedback kun je positief/opbouwend of negatief/afbrekend formuleren. Positieve feedback helpt om gedrag te bekrachtigen of te bestendigen, opbouwende feedback helpt om leerproces positief te veranderen. We concentreren ons alleen op positieve feedback.

In de lespraktijk worden rubrics vaak als instrument gebruikt om het leesproces eenvoudig in kaart te brengen.

Wat is een rubric?

Een rubric is een instrument waarmee je leerlingen kan beoordelen op het einde van de rit maar ook om onderweg feedback te geven en zo het leerproces bij te sturen.

Soorten rubrics

Je kan 3 soorten rubrics onderscheiden:

    1. Holistische rubrics
      • Bij dit type rubric is alles met elkaar gekoppeld. Je krijgt een beoordeling op basis van het complete werk, zoals te zien in het voorbeeld. Dit is als docent de eenvoudigste manier om te beoordelen, maar het maakt het geven van gerichte feedback daarmee een stuk ingewikkelder.
    2. Analytische rubrics
      • Bij deze soort rubric worden de verschillende onderdelen uit elkaar gehaald en apart beoordeeld. Dit is het type rubric die het meest gebruikt wordt, mede vanwege de veelzijdigheid. Een nadeel is wel dat leerlingen kunnen gaan rekenen: ze zoeken de onderdelen waar ze goed in zijn en compenseren dat met andere onderdelen. De feedback die je als docent kunt geven is wel een stuk gerichter.
    3. Rubric van 1
      • De derde versie is vooral gericht op het geven van feedback. Er is eigenlijk maar een richtlijn per onderdeel waaraan voldaan moet worden. Is dit behaald, dan is het in orde. Het verschil is vooral te zien wanneer er nog iets verbeterd moet worden of wanneer er juist veel beter werk geleverd is. Deze rubric kost de docent dan ook meer werk, maar levert meer op in het leerproces.

Bron: vernieuwenderwijs


Waaruit bestaat een rubric?

Een rubric bestaat altijd uit drie elementen:

    • Criteria waarop een prestatie beoordeeld wordt.
    • Verschillende levels of niveaus waarop deze criteria zijn beschreven.
        1. Kwalitatieve niveau's. (Goed - voldoende - onvoldoende)
        2. Ontwikkelingsniveau's. (Expert - gevorderd - op weg - beginnend)
        3. Cijfer niveau's. (1-2-3-4-5)
    • Eenvoudige beschrijvingen waardoor weten leerlingen goed wat hen te doen staat, en waarop ze geëvalueerd worden.

Als leerkracht bepaal je zelf per criterium welke beschrijving het best past bij het geleverde niveau. Deze beschrijving maken verwachtingen van de leerkracht voor de leerling heel duidelijk. Leerlingen weten wat de doelen zijn, welke kwaliteit er verwacht wordt, waarop ze beoordeeld worden en waar de norm ligt.