Creatief met foto's

Apps voor kunst & creatieleerkrachten (STEAM)

Creatief AAn de slag met foto's via...

Een beeld zegt vaak veel meer dan enkel woorden.

Het internet staat vol van bewerkte beelden, cartoons enz. om lezers te lokken. Hieronder vind je een aantal online tools om leerlingen in je lessen aan de slag te laten gaan met beeldbewerking. Maak een bookcover, affiche, flyer, Instragram post ... Er zijn zelfs gratis online fotobewerkingsprogramma's. Ontdek ze hier:

Interactieve foto's

Thinglink

Thinglink is een gratis tool waarmee je interactieve afbeeldingen kan maken. Deze kan je dan in een presentatie, een website, een infographic, … gebruiken. Via icoontjes kan je het beeld voorzien van extra uitleg in de vorm van tekst, video, url’s, audio, …

Cartoons

Je hoeft echt geen tekentalent te zijn om je verhaal om te vormen tot een mooie cartoon. Gebruik één van onderstaande online tools en ga aan de slag. Selecteer een achtergrond, kies je personages, voeg objecten in en je krijgt in geen tijd een prachtig resultaat.

Storyboard That

Eenvoudige online tool waarmee je cartoons kan maken. Perfect als alternatieve manier om bijvoorbeeld een kortverhaal voor te stellen. Laat je creativiteit de vrije loop!

De gratis versie van Storyboard That is beperkt, maar als je creatief hiermee omgaat kan je leerlingen toch een volledige strip laten uitwerken. Maak een schermafdruk van de cartoon en plak dit in een document. Hieronder vind je de sneltoetsen om een selectie van je scherm te kopiëren.

  • Windows: knipprogramma
  • Apple: Shift-Command-5 OF Shift-Command-4
  • Chromebook: Shift-Ctrl-F5

Bruikbare links:

Pixton

Pixton is een gratis te gebruiken website waar je met figuren en een achtergrond vakjes kunt vullen. Deze vakjes zijn gesorteerd als een stripverhaal, storyboard, tijdlijn en zo zijn er nog wat opties. Je kunt werken met een blanco canvas of een kant-en-klaar ontwerp gebruiken. Vervolgens kun je aan de gevulde vakjes tekstwolkjes met tekst toevoegen en/of tekst er onder zetten. Pixton is een zeer uitgebreide tool en een goed alternatief voor "Storyboard That".

Bruikbare links:

Posters - Infographics - Flyers - Boekcovers

Met onderstaande online tools kan je leerlingen creatief aan de slag zetten om eenvoudig online posters, boekcovers, infographics, flyers, Facebook en Instagram posts te maken.

Begin vanaf 0 of vertrek vanuit een template/sjabloon en pas tekst, afbeeldingen en symbolen aan. Download je bestand als pdf, jpeg of deel de link.

Canva

Met Canva kan je op een snelle, eenvoudige en online manier affiches, posters, uitnodigingen enz. maken. Deze tool is gratis en ter beschikking via je GSuite-account.

Bruikbare links:

Easel.ly

Met Easel.ly kan je op een eenvoudige manier infographics, affiches en flyers maken. Zet je leerlingen aan de slag met deze eenvoudige online tool. Inloggen gaat rechtstreeks met je GSuite-account.

Bruikbare links:

Infogram

Infogram is een eenvoudig te gebruiken infographic- en instructiekaartenmaker. Maak en deel prachtige infographics, online rapporten en interactieve kaarten. Maak hier je eigen poster. Ook hier kan je rechtstreeks inloggen met je GSuite-account.

Bruikbare links:

Postermywall

Met PosterMyWall kan iedereen verbluffende promotionele afbeeldingen en video's maken. Pas duizenden sjablonen aan om posters, flyers, video's, posts op sociale media, online advertenties en meer te maken.

Bruikbare links:

Piktochart

Piktochart is vergelijkbaar met Easel.ly en is dus ook bruikbaar voor het online maken van infographics, posters en flyers. Ook hier kan je rechtstreeks inloggen met je GSuite-account.

Bruikbare links:

online Fotobewerking

Een foto simpel bewerken is meestal het doel. Alleen een geschikte app of website vinden is niet altijd gemakkelijk. Hieronder kan je enkele gratis apps en websites vinden waar je online foto's mee kan bewerken.

Pixlr Editor

Pixle Editor is een online fotobewerkingsprogramma om eenvoudige aanpassingen te doen aan bestaande foto's.

Bruikbare links:

BeFunky

BeFunky is een online fotobewerkingsprogramma waar je via het menu volgende onderdelen kan kiezen:


Bruikbare links:

Adobe Spark

Met het pakket Adobe Spark kan je een post, webpagina of animated video maken.

Bruikbare links:

Cloud Photo Editor With Google

Cloud Photo editor White Google is een online fotobewerkingstool. Je kan rechtstreeks foto’s uit je drive importeren en bewerken via deze tool. (bijsnijden, effecten, draaien,...)

Er is zowel een chrome extensie als een website beschikbaar om dit te gebruiken.

Bruikbare links: