Voor de leerkracht

Steeds meer scholen willen de gevaren van de online wereld bespreekbaar maken in de lespraktijk. Dit gaat van vakoverschrijdende projecten tot klassikale gesprekken. Sommige leerkrachten gaan direct aan de slag en hebben geen moeite, andere weten niet waar ze moeten starten.

Voor leerkrachten in het secundair onderwijs is er veel materiaal beschikbaar om te gebruiken in lessen. Het is heel belangrijk om jongeren te leren over de mogelijkheden en ook de risico's van surfen op internet en het gebruik van sociale media.

Met Be safe on web wil iToolbox op een efficiënte manier de leerkrachten ondersteunen om de online wereld in te zetten in het leerproces. Dit is niet altijd eenvoudig. De juiste informatie vinden in het overaanbod is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Be safe on Web is gericht op leerlingen tussen 10 en 14 jaar en is door alle leerkrachten vrijblijvend te gebruiken.

Speel de Escape Games om de kennis van je leerlingen te testen. Vind alle tips en kraak de code!

Websites en lesmateriaal

Escape Games

Een escape room tijdens je lessen kan het beste uit je leerlingen naar boven halen. Denk aan samenwerken, cognitieve en sociale vaardigheden optimaal benutten, het internet gebruiken (digitale geletterdheid), outside the box denken… Kortom: allerlei vaardigheden die in de 21e eeuw vereist zijn.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox een aantal kant en klare escape rooms gemaakt. Om de juiste antwoorden te vinden gaan de leerlingen gericht op zoek naar informatie op de webpagina's van het project Be Safe On Web.

Speel samen met je leerlingen de Escape Games van iToolbox

QuizWhizzer - iToolbox - Be Safe On Web

Speel via QuizWhizzer een interactief bordspel om enkele termen over Be Safe On Web in te oefenen. Veel plezier!

Quizlet - Quiz over Be Safe On Web termen

Met onderstaande link kan je de leerlingen de termen i.v.m. Be Safe on Web online laten inoefenen. Je hebt ook de mogelijkheid om een Quizlet Live te spelen.

Cybersimpel

De website Cybersimpel is een initiatief van Google en Testaankoop. Deze website geeft heel wat informatie over veilig gebruik van internet. Je vindt ook een quiz en game hierover.

Leer je kinderen de digitale spelregels.

Ikbeslis.be

Informatie over de nieuwe privacywetgeving vinden ouders en leerkrachten op www.ikbeslis.be

Slim speelgoed, privacy op school, eID en sexting zijn enkele onderwerpen die op deze website aan bod komen. Daarnaast vind je uitgewerkt lesmateriaal voor secundair en basisonderwijs.

Allesoverseks.be

De website www.allesoverseks.be is een website waar ouders en leerkrachten per thema informatie kunnen vinden over het thema seks bij jongeren.

Medianest.be

De website www.medianest.be is een website voor ouders en leerkrachten over mediaopvoeding.

Je kan gericht op zoek gaan per thema of leeftijdscategorie. Ook vind je afdrukbare affiches en contracten i.v.m. schermtijd downloaden.

Safer Internet Day

De Europese Unie zet in op het veilig gebruik van internet bij jongeren. Als school kan je je via de website inschrijven om deel te nemen aan Safer Internet Day.

Een overzicht van Belgische initiatieven kan je vinden op Belgian Better Internet Consortium.

Begeleidende reportages

KOPPEN: Mag ik je vriend worden?

Het is "bangelijk eenvoudig" om met een nepprofiel via Facebook jongeren seksueel te misleiden.

"Met Facebook deel je alles met iedereen in je leven", lees ik op de beginpagina van Facebook. Ik hoop dat hij zuinig is met dat alles en iedereen, mijn jongste zoon. Groepswerk of geen groepswerk.

Dat besluit journaliste Phara de Aguirre na een experiment voor "Koppen".

Bron: VRT-nieuws

Link: Reportage

PANO: in de rauwe wereld van tienerpooiers!

In deze reportage hebben jonge meisjes getuigd over hoe ze verstrikt raakten in het web van tienerpooiers.

Ook gaf "Pano" zich online uit voor een meisje van 16 en stelde vast hoe snel minderjarige meisjes worden belaagd.

Een unieke inkijk in de rauwe wereld van tienerpooiers.

Bron: VRT-nieuws

PANO: Sexting!

Wie op Social Media wil scoren, durft al eens een stapje te ver te gaan…

Pano onderzoekt wat de gevolgen zijn van jongeren die net dat stapje te ver gaan.

Bron: VRT-nieuws

PANO: Kindermisbruik!

Foto's van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen zijn het doelwit van pedoseksuelen. Dat heeft "Pano" ontdekt. Sommige foto’s worden buitensporig veel bekeken en voorzien van ranzige commentaar. Meestal zijn de bewegingen zich er niet van bewust dat hun foto's zo vaak bekeken worden. Experts waarschuwen om zorgvuldig met foto's om te gaan en gebruik te maken van privacyinstellingen.

Bron: VRT-nieuws

TRAFIEK AXEL: Axel koopt een identiteit!

Axel Daeseleire onderzoekt hoe gemakkelijk je iemands identiteit kan overnemen online. En kan je dan gewoon abonnementen en leningen afsluiten onder die identiteit?

Bron: VIER.be

Veilig surfen

Google SafeSearch

Je kunt expliciete zoekresultaten op Google wegfilteren met de instelling SafeSearch. SafeSearch is niet 100% nauwkeurig, maar kan je helpen expliciete en ongepaste zoekresultaten op je telefoon, tablet of computer te voorkomen.

Meer informatie kan je vinden op Google Search Help - SafeSearch

Google Safe Browsing

Google Safe Browsing helpt elke dag meer dan drie miljard apparaten te beschermen door waarschuwingen te tonen aan gebruikers wanneer ze proberen te navigeren naar gevaarlijke sites of gevaarlijke bestanden downloaden.

Meer informatie kan je vinden op Google Chrome Help - Safe Browsing

Youtube Kids

Met YouTube Kids biedt Youtube kinderen een veilige plek waar ze eenvoudig en op een leuke manier zelfstandig YouTube kunnen verkennen, en waar ouders en verzorgers makkelijker een oogje in het zeil kunnen houden terwijl de kinderen nieuwe, boeiende interesses ontwikkelen.

De apps zijn ter beschikking in Google Play en in de App Store.

Kinderbrowser

GRATIS, VEILIG en ONBEZORGD internetten voor kinderen tot +/- 7 jaar, autistische kinderen of kinderen met een mentale beperking, dankzij de vaste structuur, grote knoppen en een duidelijk overzicht.