OBSERVACIONS

Apart dels resultats extrets a partir de les enquestes, hem extret ….a partir de les nostres observacions i de les situacions viscudes.


Hem pogut observar que als col·legis i als instituts a l’hora del pati, la majoria dels fillets participen activament en diferents esports i jocs mentre que les filletes, per la seva raó, no arriben a ser tan participatives. Nosaltres pensam que aquesta raó ve o bé perquè realment els esports que es juguen al pati no són els que més els hi pot agradar o bé perquè no es senten còmodes jugant amb els fillets.

Potser proposar unes activitats dirigides seria una solució ja que creiem que les filletes es sentirien més còmodes practicant esport sempre que hi hagi algun monitor/professor pel fet de que amb la seva ausencia per general els que agafen el poder són els nens.

Trobam que això hauria de canviar, el pati és un temps on els fillets/es haurien de desenvolupar altres valors que durant les altres hores no es fan referència.


El viscut a partit de les nostres experiències a nivell d’estudis relacionats amb l'àmbit esportiu aquí a menorca, deixa a la vista una clara descompensació de sexes en quant a la participació de cadascun d’ells en els quals de la participació de les dones es constantment inferior a la dels homes.

Nosaltres trobem que aquest desequilibri es degut a la imatge que es té a sobre l’àmbit esportiu en la societat, la qual identifica la imatge de l’home amb l’esport per damunt que la de la dona.

Trobem que el fet de tenir una menor representació de les dones com a alumnat, provoca que les següents generacions d’elles que vulguin participar en aquests graus de l’àmbit esportiu, es troben condicionades a l’hora de decidir els seus estudis per el nombre de alumnes de cada sexe que hi participin en aquell moment, ja que es poden sentir poc integrades en el cicle.

PROFESSORS/ ENTRENADORS

Aquest factor va directament relacionat amb el parlat anteriorment a sobre del nivell d’estudis de l’àmbit esportiu i la irregularitat que existeix entre el nombre de l'alumnat femení i masculí. A causa de que les dones tenen una menor participació en els estudis esportius, tindran també una menor representació en els llocs de entrenadors o professorat en aquest àmbit educatiu, ja que hi ha un menor nombre de dones formades per a aquestes diferents tasques.El que aquest fet pot provocar en ocasions que a causa de la gran representació masculina en la figura dels entrenadors, moltes dones no es sentin integrades amb les actituds que en moltes ocasions els entrenadors masculins adopten on son poc inclusius amb la figura de la dona a gran part dels esports, on trobem que majoritariament es pot reflexar al fútbol.

QUE ES FA A MENORCA? (projecte ONA)

El projecte ONA treballem per donar a conèixer la nostra realitat i servir d’inspiració a moltes dones amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida, despertant en elles l’esperit de lluita, superació i creixement personal. Apostem per un futur amb més dones que gaudeixin de l’activitat física i/o esport i els beneficis que aquests impliquen.
L’estudi del projecte ONA determina que els menorquins que practiquen esport de competició, només el 27% són dones.L'estudi i diagnosi “Hàbits i motivacions a la pràctica d’activitat física i/o esport de la població menorquina. Anàlisi comparatiu entre sexes” que s’ha elaborat des de l’àrea d'Esports del Consell Insular de Menorca, emmarcat en el projecte ONA, determina que l'esport continua sent territori eminentment masculí. Dels menorquins que practiquen esport de competició, el 73% són homes i només el 27% són dones.Tot i que el 88% dels menorquins que practiquen esport són homes i dones a parts gairebé iguals, entre els no practicants, les dones representen un 64% i els homes un 36%.L'àrea d'esports del Consell de Menorca s'han programat una sèrie de tertúlies que sota el títol “La Veu de les Dones” ens ajudaran a comprendre algunes de les situacions amb què es troben en la seva trajectòria esportiva: maternitat, llenguatge sexista, valors, estudis, edat, etc.