M4T3M4T1K 

hjemmesiden flytter

i løbet af foråret - kommer til at ligge som en underside til Helsingør kommunes nye hjemmeside, www.helsingor.dk 

Seneste nyt

Børn og unge i matematikvanskeligheder

Nu er det matematikkens tur...Sådan lyder indledningen til Egmontfondens årsrapport, der sætter fokus på børn og unge i matematikvanskeligheder. Rapporten er spændende i sig selv at læse, men det stopper ikke der, der er også lavet en:

Det er et vigtigt fokus - spændt på hvad 2024 bringer af viden og indsigter. 

Norsma 11

I slutningen af november blev NorSMa 11 afholdt. Tre dage med fokus på eleverne i matematikvanskeligheder. Meget indsigtsfulde keynote speakers, gode drøftelser, vidensdeling blandt nordens mange erfaringer med arbejdet omkring og med elever i vanskeligheder gjorde dagene fuldendte. 

Marie-Pascal Nöel holdt et spændende oplæg om, hvad der er grundlæggende for matematisk forståelse og hvad der er de bedste prædiktorer for senere matematiske præstationer. Hun finder bl.a. i sin forskning at symbolbeherskelsen er den stærkeste prædiktor og at et smalt og fokuseret område ift. indsatser har den største effekt.
Helsingør bidrog med en Workshop om talforståelse og et engelsk oplæg med titlen: "Fostering numaracy skills and understanding among students in Helsingør Municipality". 

Af andre spændende oplæg var bl.a.

Alt i alt nogle utrolig spændende og vigtige samtaler om de elever, der bøvler med matematikken og har brug for hjælp og anerkendelse. Og endnu flere bog-ønsker er kommet på julegavelisten. 

Faglige eftermiddage om Regnestrategier

To faglige eftermiddage er veloverstået. Micky Lindhardt havde taget turen til Nordsjælland. 

Micky har lavet en oversigt, som skelner mellem, hvad der er forudsætninger (viden vi står på) og hvad der er hukommelsesstrategier. Talpar og tiervennerne er altså ikke nok. Det er først når eleverne anvender dem til at række en lille smule videre, at det bliver til regnestrategier. 

Micky kan varmt anbefales som oplægsholder. 

Progressions plakater

Plakaterne er en visualisering af den progressionsplan, som en del af vores skole arbejder efter. Der er et klart fokus for hver årgang i henhold til udviklingen af talforståelse og regnestrategier samt ideer til aktiviteter, som understøtter det fokus der er. 

Efter flere opfordringer er plakaterne nu indtegnet igen. Denne gang digitalt i stedet for på det analog papir. 

De er afprøvet printet i A3 størrelse og det fungerer. 

Der er tegnet fra 0.-5. årg. selvom planen går op til 9. Igen er det så langt vi er nået og hvis det er aktuelt for vores lokale skoler at der tegnes videre, så bliver de også delt her. 

plakater.pdf

Nyt skoleår

Så er skoleåret godt i gang. Jeg holder særlig meget af denne tid - især i disse år, da jeg har mulighed for at være helt med ude i undervisningen. 

I Helsingør har vi efterhånden fået en god tradition med at fagteamet vælger et fokus at arbejde på hen over en årrække. Og der er så mange spændende emner, man samarbejde om. 

Det er en mulighed for at blive klogere sammen, på vigtige områder i vores fag. 

Som billedet viser, så har dette fagteam netop valgt temaer og dem ser jeg frem til at understøtte. Ikke kun på fagteammøder, men også i forberedelse, gennemførelse og evaluering af undervisningen. 

KOnference i odense

Den 1. juni 2023 var Dorthe og jeg i Odense på en konference afholdt af forlaget matematik om "inkluderende fællesskaber". Her afholdte vi et par workshops og et fællesoplæg om talforståelse. Oplægget omhandlede HVORFOR talforståelse er nødt til at prioriteres - og workshoppen var ren leg og afprøvning af en masse aktiviteter, der fremmer alle elevers talforståelse. 

Hvis vi skal "ændre mest for flest", så skal vi dele. Derfor lægger oplægget her og listen over alle de gode aktiviteter vi legede på workshoppen kan findes på knappen herunder. Se mere under fanen "indsatser". 

Censorark

Det er obligatorisk for den beskikkede censor, at sende dataarket for klassen besvarelser med retur sammen med karakterlisten til FP9 med hjælpemidler. 

I flere år har flere kommune og Klaus Fink arbejdet sammen om, hvad disse ark kan anvendes til. Tidligere var man heldig, hvis censoren sendte arket med - nu er det et krav. I Helsingør tilbydes alle fagteams at samles omkring egne dataark og analysere tendenser i både svar og opgavetyper. Det kan varmt anbefales. 

Læringskonsulenterne udgav sidste år data for årets prøver - kan findes under emu-respons på www.emu.dk 

Veloverstået konference

96 vejledere, matematiklærere, ledere og konsulenter tog turen til Helsingør den 17.april og heldigvis skinnede solen fra en næsten skyfri himmel.
Det var en del flere end vi havde turde håbe på - så tak fordi I kom, diskuterede og bidrog til debatten.

Vi ønsker, at ændre mest for flest elever. Det kan vi kun opnå, ved at dele erfaringer og tanker om, hvordan man kan arbejde med de vanskeligheder, som eleverne oplever matematik kan være og er. 

I kampens hede fik vi ikke taget ret mange billeder, så hvis I ligger inde med nogle, vi må dele så send dem gerne til mmt08@helsingor.dk 

Invitation til konference.pdf

Konference om talforståelse

Vi afholder en konference om vores udviklingsarbejde i Helsingør, hvor vi har ladet talforståelsen sætte dagsordenen. 

Talforståelsen er for matematik, hvad læsning er for dansk og grundlæggende for at kunne bringe alle andre matematiske emner i spil. 

Kom og hør om:

Der har været stor efterspørgsel - så nu har vi oprettet en eftertilmelding, som lukker den 14. april kl. 10. 

Testsiden er nu delt op i mindre dele 

- da det begyndte at blive for langt. I finder stadig testene, ved at trykke på "test" i menulinjen - men der er nu tre undersider der hedder "efter testen", "Konferencen" og "Indsatser". 

Forældreinvolvering

Hvordan involverer I forældrene...meningsfuldt? 

Vi taler tit om, hvordan det kan gøres. I den sidste tid har vi arbejdet og brainstormet på det, vi er endt med at kalde: Elastik-matematik

Navnet er inspireret af den elastikmappe eleverne får med hjem, på skift og i én uge af gangen. I hver mapper ligger der relevante aktiviteter og spil, der understøtter det tema eller emne, der er i undervisningen. 

Formålet er, at skabe dialoger i hjemmet, som understøtter det fagligt indhold og det der er på spil i skolen. Vi deler det første spadestik under den nye fane "Hjemmet". 

Kort fortalt

Ekspertgrupperapporten

Så kom dagen endelig, hvor ekspertgrupperapporten blev offentliggjort. 

Efter et del måneder med spændende møder og diskussioner begyndte en rapport at tage form. Først udfordringerne og herefter et løsningskatalog, hvor vi selvfølgelig håber, at mange af de vidtrækkende løsninger vil blive lyttet til og afprøvet. Men der er også løsninger, som skoler, forvaltninger, lærere og vejledere kan blive inspireret af og sætte i værk uden at skulle vente på en lovændring eller større strukturændringer. 

Der er selvfølgelig en fare i at fremhæve enkelte og ikke nævne andre. Men, som mange af jer ved, så er jeg særlig optaget af, hvorfor så mange elever har svært ved talforståelsen. 

Det er en af hovedudfordringerne og en af de udfordringer, som vi i ekspertgruppen var meget hurtige om at finde frem til på tværs af sektorer. Vi ved endnu ikke ret meget om, hvorfor enkelte elever har svært ved at lære de naturlige tal, eller hvad der skal til for at flere kommer med. 

I Helsingør har vi i de sidste år haft et fokus på at talforståelsen. Det betyder, at vi i høj udstrækning afsøger, hvad det betyder, når elever bøvler med tallene og hvad vi kan gøre for, at eleverne mestre tallene og ikke fastholdes i den forsinkede talforståelse. Vi er noget et stykke, men der er langt igen. Forhåbentlig kan rapporten og ønsket om det fælles fokus på netop talforståelsen være med til, at vi bliver endnu klogere. 

Vejlederkonference i odense

Igen i år var vi på vejlederkonferencen i Odense og fortælle om, talforståelsestesten og de indsatser vi afprøver. 

Tak for den store interesse. Vi fik slet ikke tid, til at tale med jer alle eller svare på alle jeres spørgsmål - tøv ikke med at henvende jer, hvis der er noget vi skal uddybe. Det her er vores bud på, hvordan man kan skabe fælles fokus, følger elevers udvikling og sætte ind i tide. Gør I noget andet eller tredje, så del det gerne med os. Sammen kan vi mere. 

Materialerne som vi fremviste kan ses under fanen "test" og fanen "talforståelse". 

Så er skoleåret  skudt i gang

Sommeren er slut og skoleklokken ringer atter ind. Håber I får et rigtig godt skoleår. Her på siden udvides der løbende med gode ideer og lege. 

I dag blev jeg introduceret til en ny leg, som jeg ikke kendte. Set-games. Se det er nørdet og sjovt. Find tre sammenhænge og der er ikke kun én...der er flere. Og de sidste er svære at finde. Og det gør ikke noget at sommerferiehjernen skal op i gear igen. Der kommer en ny hver dag. 

Sommeren er over os...

Nu er det lige før at vi lukker ned og holder en velfortjent sommerferie.
Der er sket mange gode ting i dette år for matematikken i Helsingør og vi glæder os til endnu et skoleår, hvor TF testene valideres fra 7-10, hvor vi planlægger at afholde en konference om vores test i foråret og hvor vi sammen skal blive klogere på, hvilken indsats elever der er forsinkede i deres talforståelse skal have. 

Rigtig god sommer!

Retteark og skalaer

Der er "up and downs" når der er udviklet nye ting. 

Af positive ting, så har vi fået lavet et retteark, der kan rumme progressionen og den kompleksitet det er, at alle elever ikke skal testes i den samme test. 

Men af mindre positive ting, så er det lige nu sådan, at vi ikke er tilfredse nok med de kriterier, som placerer eleverne fra regnestrategitestene niveau 1-5. Vi har lovet os selv og hinanden, at vi vil tænke langsomt og grundigt over det vi laver. Så mens vi tænker...langsomt...så er skalaerne trukket tilbage igen. Testene er stadig tilgængelige og vi anbefaler, at man vurderer dem i tre kategorier, en sikke besvarelse, hvor eleven viser overblik og overskud, en usikker besvarelse, hvor eleven har mange fejl og få løste opgaver og en mellem kategori, til de elever, der er hurtige, men har mange fejl, eller langsomme med få eller ingen fejl. 

Validerede skalaer

I dette skoleår havde vi et mål om at få valideret TF og RS testene i samarbejde med statistikprofessor Svend Kreiner. Tak til alle skoler, lærere og elever der har bidraget til at det har kunnet lade sig gøre. 

Skalaerne er faldet på plads og der vil derfor sket følgende ændringer:

Når tallene bøvler

Torsdag den 2. sep. 2021 havde vi, Mette Thompson og Dorte Ridel en bod på markedspladsen på matematikvejlederkonferencen i Odense Congress Center. 

Her fortalte vi om vores talforståelsestest og brugen af dem.
Opdateret på siden er "gode aktiviteter" i en progressionsplan og tegningerne af de gode aktiviteter kan findes på undersiden "talforståelse og regnestrategier"

Vi har smidt en hurtig artikel sammen som I kan finde her til højre :-) 

artikel om talforståelsestesten.pdf

Så er skoleåret 2021/2022 skudt i gang

Sidste år sås en tendens af, at flertallet af de elever, der er forsinkede i deres talforståelse efter 0.-2. klasse kunne indhente "de der tal, der bøvler", ved en kort og målrettet indsats i efteråret. Men forårets evalueringer viste desværre at størstedelen af eleverne stadig var forsinkede og ikke havde fået næste udviklingstrin med. Altså at tallene stadig bøvlede. 

Talforståelse og regnestrategierne fylde igen i år på mange skoler og vi skal sammen sætte fokus på, hvorfor enkelte elever bøvler med tallene og hvordan vi bedst muligt hjælper dem, så de ikke fastholdes i en forsinket talforståelse. 

04.05.21

Så kom dagen, hvor 9. klasserne skulle til prøve i matematikken. Og endnu en gang har prøvesættet det undersøgende i fokus. I dette opgavesæt (kan findes på prøvebanken.dk) er der igen hele to opgaver med kun én delopgave. Det er den opgavetype, hvor man skal løse et matematisk problem ved at undersøge. Der er ikke en kendt metode og eleverne skal komme med et bud på, hvad der er en god måde at undersøge opgaverne på. 

Mange af de opgaver, som ligger i "rige problemstillinger" er netop opgaver, der understøtter dette. 

08.03.21

Den 4. maj skal 9. klasserne til afgangsprøve i matematik. 

Vi har netop afhold "Bliv klar til prøverne" for lærere - derfor er der kommet endnu en ny underside, under "Rige problemstillinger", der hedder "klar til prøverne". 

Påsken nærmer sig

Så nærmer påsken sig...måske kunne et lille forløb om påskeæg tegnet og dekoreret i GeoGebra være oplagt? Følg linket her

Gækkebreve er der også en masse matematik i også kunne man sprede lidt ekstra hygge og sammenhold :-)  

Gæk gæk :-) 

GOdt nytår

2021 må det blive et fantastisk år - det trænger vi til. 

Husk at der her på hjemmesiden stadig er rige problemstillinger, som man kan bruge til fjernundervisning. 

Vi lægger løbende nye opgaver ind og hvis du har en god idé - så sig til - så lægger vi den ind. 

11.11.20

Hjemmesiden indeholder nu også 

09.10.20

I fredags var der virtuel åbningskonference på vores nye Nationale Center for Udvikling af Matematik undervisning, NCUM. Opdraget for at lave et nationalt center er, at gøre en forskel for ALLE børns læring i matematik. Jeg er vildt begejstret – vi har manglet en stærk spiller. Og kigger vi på læsning og hvad et nationalt center i læsning har ændret for alle lærernes kompetence ift. læsning – så kan vi godt have store forventninger til centerets påvirkning af vores fag.

NCUMs hovedopgaven er

Der har først lige være åbningskonference, men de er allerede langt i mange processer. Så tjek hjemmesiden ud. Åbningskonferencens oplæg kan findes her.

MEN MEN MEN – det var ikke kun jubel over at centeret åbnede – STUK fortalte, at undervisningsministeren netop har besluttet, at der skal udvikles en nationale strategi for ”tal og algebra” fra dagtilbud til videregående uddannelsesniveauet. Se, det er da spændende. Nu kommer der fokus på at talforståelsen – også nationalt

Tillykke til os :-) 

Hjemmesiden her er vores fælles samling af "det bedste" fra nær og fjern. Der er både fagdidatiske ideer, og de kommunale retningslinjer for matematik. Men mest af alt, manglede vi et fælles samlingspunkt af ideer til, hvordan man kan lave #matematikmedmening.

Siden er under løbende opdateringer - send din gode idé eller erfaring til mmt08@helsingor.dk 

Senest tilføjet: 

Flere skoler har valgt at holde så meget undervisning som muligt udenfor. 

Så har du gode ideer - så send dem og lad os dele den viden vi har, om ting der virker. 

Talblindhedstest

Talblindhedstesten der har været undervej siden aftaleteksten med reformen i 2013, blev i efteråret 2018 afleveret til ministeriet.

Arbejdsgruppen udtaler at de anbefaler og har udviklet og afprøvet et observationsskema, der udpeger formode talblinde elever, herefter er der en digital test, en samtaletes og slutteligt et møde med PPR, før den endelige diagnose stilles. 

Den er udviklet med henblik på anvendelse på 4. klassetrin. 

7 skoler i Helsingør har tilmeldt sig et tre-årigt projekt, der skal afprøve talblindhedstesten yderligere. 

NYT Nationalt videnscenter for udvikling af matematikundervisning

Undervisningsministeriet har i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet etableret et nationalt center for udvikling af matematikundervisning. 

Formålet med det nye center er at styrke kvaliteten af matematikundervisningen på tværs af uddannelsesområderne, og også styrke børn og unges færdigheder, viden og kompetencer i matematik.  

Tjek mere info på:

https://dpu.au.dk/forskning/nationalt-center-for-udvikling-af-matematikundervisning/ 

Hvorfor får elever matematikangst? 

Hvorfor er det især matematik, der vækker så stærke negative følelser, at det ligefrem kan fremkalde angst? Hvorfor er der ikke noget, som hedder dansk-angst, eller bare biologi-angst? 

Maria Kirstine Østergaard. Hun er cand.pæd. i matematikkens didaktik og forfatter til bogen Matematikangst – fordomme og køn, der udkom i 2018. 

I hendes kommende Ph.D, vil hun undersøge sammenhængen mellem de forestillinger, elever gør sig om matematik, og deres læringsadfærd. 

Hun har derfor indgået et 2 årigt samarbejde med Helsingør Skole, Afdeling Nordvest 

Den undersøgende undervisningspraksis

Hvad betyder det at lave en undersøgende undervisningspraksis? 

Modelleringsopgaver

Kommunens fælles pulje og gode ideer til hvordan undersøgende og modellering kunne udformes i spørgsmål.