Indsatser

Indsatser anser vi som "udvalgt fokus".

Skolerne arbejder meget forskelligt med indsatser. Men grundlæggende arbejdes der på tre niveauer

iNDSATSER FOR ALLE

Almen praksis alle arbejder med talforståelsen

Her har vi samlet progressionsplanen der også indeholder eksempler på gode rutiner, der styrker talforståelsen. 

iNDSATS FOR NOGEN

Udvalgt fokus, faste forløb på enkelte årgange.  

F.eks. Vejlederen deltager som medpraktikker i undervisningen på 3. årgang efter jul, i et 8 ugers forløb om regnestrategier. 

Her på siden er der delt taltoget, som er en matematikindsats for alle børn på udvalgte årgange. 

iNDSATS FOR FÅ

Enkelte elever får indsatser. 

Her på siden deler vi den specifikke indsats nogle skoler laver på 2. årgang hvilket indeholder en screening og et undervisningsforløb

Årshjul.pdf

Årshjul

Det er vigtigt at vi forsøger at planlægge et årshjul, så alle der bliver tænkt på tværs og ikke mindst i temaer. 

Her er et bud på et årshjul, som både indeholder forebyggende indsatser, som er indsatser der er i klasseregi og indgribende indsatser, hvor der arbejdes med enkelte elever f.eks. én til én. 

Indsatser FOR Alle

Talkort...talkort...og...

...ja TALKORT. Man kan bruge talkort til så uendelig mange ting, at det slet ikke kan gøres tydeligt nok, hvad det kan gøre for elevernes talforståelse. 

Så vi har samlet alle dem vi har i denne mappe. Her er både cifferkort, 2cifrede, 3cifrede, brøk, procent og decimaltal, og kort hvor man kan arbejde med de mange repræsentationerne og ikke mindst deres indbyrdes sammenhæng. 

Har du nogen vi mangler - så del dem gerne med mig, så kommer de i mappen. 

Progressionsplan

Progressionsplan

I dokumentet ovenover kan man læse om de aktiviteter, som vi anbefaler, at man arbejder med for at styrke elevernes talforståelse, uagtet om de eleverne er sikre eller om de er forsinkede i deres talforståelse. 

Den gode rutine er kendetegnet ved: 

Indsatser FOR Nogen

Taltoget

Taltoget er en talforståelses- og regnestrategi indsats. 

I årevis har det været anerkendt i dansk, at elevers læseudviklingen er meget forskellig og at man kan booste mange elever på samme tid, ved at inddele dem i hold på tværs af årgangstrin eller afdelinger, alt efter hvor de er i deres læseudviking. Den grundlæggende organisering lod vi os inspirere af og udviklede samme koncept til tal og algebra. Det blev til taltoget. På min tidligere arbejdsplads udviklede jeg 8 stationer som går fra tilegnelsen af antalsforståelsen og symbolbeherskelsen helt op til endestationen, hvor der arbejdes med det algebraiske sprog. 

Materialet indeholder 8 stationer, med hver 4 ugers undervisning a 5 timer, med undervisningsplaner, vejledninger, materialer, visuelle ideer = 160 timers undervisning. Så det kræver lidt at grave sig ned i. 

Linket fører til en google mappe hvor alle 550 filer kan findes. Jeg vil anbefale, at man læser artiklen først for at forstå konceptet. 

Indsatser FOR Få

Screening A.pdf

Samtale

Indsatser kan se ud på mange måder. I disse år afprøver vi, hvordan vi hurtigst muligt kan hjælpe elever, der er forsinkede i deres talforståelse. 

Inden den individuelle indsats har vi en samtale med eleverne. Vi kalder den screening A. Det er en struktureret samtale mellem elev og lærer/vejleder, hvilket gør, at der kan fastsætte hvilket talområde indsatsen starter i og med. 

Indsats for elever med forsinket talforståelse.pdf

Indsats

Denne individuelle indsats afprøves på to skoler i Helsingør med fokus på 1. og 2. årgangselever. 

Vores overordnede erfaring er, at dette fokus hjælper. De elever der mangler automatisering af tal som f.eks. 50,70,80 og 90, kan med 3-4 ugers fokus rykkes ved denne indsats. Men elever, der stadig har svært ved tallene fra 0-20 har brug for en længerevarende og tilbagevendende indsats. 

Hvad gør du?

Hvilke indsatser laver du - og må vi evt. dele det på denne side? Så skriv til  mmt08@helsingor.dk 

En af vores udskolingsskoler her i Helsingør arbejder med et såkaldt "kompetencebånd", hvor elever der f.eks. har rigide regnestrategier, kan få en indsats i det de har svært ved. Vi har afprøvet og rettet lidt til, men det er altså første udkast. Så igen er I inviteret med ind i maskinrummet. 

Den grundlæggende idé er, at få eleverne til at indse, hvordan de kan stå på det de allerede ved og række videre herfra. F.eks. ved de fleste udskolingselever at 4+4 er 8, men elever der er rigide i deres strategier, anvender ikke denne viden til at beregne 4+5. Vores erfaring er, at det ikke tager lang tid at få dem til at anvende den viden de allerede har - men til gengæld kræver det et rum, hvor de er trygge og hvor der er ro, så de kan tænke langsomt. Nedenstående planer er bud på, hvordan man kunne arbejde. 

Lektionsplan plus

Indsats i plus

Lektionsplan gange

Indsats i gange

Lektionsplan division

Indsats i division

relevante Artikler

Her er links til artikler som er skrevet og udgivet på Folkeskolen.dk

Det er praksis eksempler, med gode refleksioner og en masse ideer til aktiviteter og tænkning.