Kriterier & retteark

Kriterier 

Som beskrevet i lærervejledningen, så er talforståelsestestene tænkt som et testbatteri, som der kan bruges til at afdække, hvor eleverne er henne i deres talforståelsesniveau. Det betyder, at eleverne ikke skal testes i den samme test, men skal teste i et niveau, der viser, hvor de er.

Det er ikke den traditionelle måde at teste på, men med erkendelsen af, at alle (børn som voksne) ikke udvikles lineært, er det nødvendigt at vi firsøger at afdække, hvad eleverne kan fremfor at finde frem til, hvad de ikke kan.

Testen inddeler besvarelserne i 5 kategorier. I kategori 1-2 er niveauet for højt og opgaverne har været for svære for eleven at gennemføre. Det betyder, at vi ikke ved hvad eleven reelt kan, men kun hvad eleven ikke kan...endnu. Vi anbefaler derfor, at man tester eleven på et lavere niveau.

I kategorien 5 er niveauet for lavt og opgaverne har været for lette for eleven at gennemføre. Det betyder, at vi kan se, at eleven kan det som niveauet tilbyder, men vi ved ikke hvor meget mere eleven kan, da der er en naturlig grænse i testens sværhedsgrad. Her ville man skulle teste eleven på et højere niveau. Hvis eleven er i kategori 5 anbefales det, at man springer to testniveauer frem.

Kategori 3 og 4 er det niveau vi kendetegner som et ”passende niveau”, da der er noget eleven godt kan og noget eleven endnu ikke kan.

retteark 

Retteark Talforståelse test

Retteark i sheets

Samlet for TF1-TF6. Man skriver kun i de gule felter.
Start med at skrive eleverne ind i elevlisten - herefter "låses" alle kolonner op i TF arkene. 

Arket indeholder facitliste over opgaver, optælling og når du sætter kryds i feltet "rettet" regner arket kategorien ud OG trækker elevens besvarelse over i det sidste ark, der hedder progressionsark.

Gem i eget drev ved at trykke "rediger" og "kopier". 

Se mere information i vejledningen eller i nedenstående link. 

RS A-F

Forsinket strstegiforståelse

Eleven her går i 4. klasse. Elevens besvarelse ville vi karakterisere som en usikker elev.

Derfor er det en kategori 1-2. 

Mellem strategiforståelse

Eleven her går i 5. klasse. Elevens besvarelse ville vi karakterisere som en mellem strategiforståelse. Der er noget eleven er sikker i (plus) og noget man skal være obs på. F.eks. minus væsentlig at forholde sig til. Da der er forviklinger. 

Sikker strategiforståelse

Eleven her er en sikker elev med en god og stærk talforståelse, som eleven overfører til strategiforståelsen. 

At dividere 25:0,25 må siges at være en mindre triviel løsning end 200:2. 

Som skrevet i lærervejledningen, så er regnestrategitestene også tænkt som et testbatteri, som der kan bruges til at afdække, hvor eleverne er henne i deres regnestrateginiveau. Det betyder, at eleverne ikke skal testes i den samme test, men skal teste i det niveau, der passer til dem.

Det er ikke den traditionelle måde at teste på, men med erkendelsen af, at alle (børn som voksne) ikke udvikles lineært, er det nødvendigt at vi firsøger at afdække, hvad eleverne kan fremfor at finde frem til, hvad de ikke kan.

Når man arbejder med strategiudvikling, så er det de mange måder at tænke og handle på, når man møder et regnestykke, som er i centrum. Optimalt sad man individuelt med alle elever, og hørte hvordan de regnede forskellige stykker ud. Det er bl.a. det man gør i ROS testen fra Pernille Pind, som vi varmt anbefaler, at man vælger at gennemføre f.eks. i starten af 2. årgang. Arbejdet med de opgaver vi stiller i RS testene er lavet som supplement og kan ikke stå alene.

Når vi alligevel drister os ud i en regnestrategitest, så er det et forsøg på at se, hvordan man ville kunne opgøre elevens regnestrateginiveau. Det har skabt en masse gode diskussioner, men vi er bestemt ikke færdig med dem endnu. Det er også derfor at der er tre forskellige typer.

Regnestrategitestene hedder A, B, C, osv. frem for numre, som talforståelsestesten. Det er fordi vi har færre niveauer og anbefaler, at man gentager testen flere gange.

I skrivende stund (maj 2022) er vi ikke er tilfredse nok med de kriterier, som placerer eleverne fra niveau 1-5. Vi har lovet os selv og hinanden, at vi vil tænke langsomt og grundigt over det vi laver. Så mens vi tænker...langsomt...så er skalaerne trukket tilbage igen. Testene er stadig tilgængelige og vi anbefaler, at man vurderer dem i tre kategorier, en sikke besvarelse, hvor eleven viser overblik og overskud, en usikker besvarelse, hvor eleven har mange fejl og få løste opgaver og en mellem kategori, til de elever, der er hurtige, men har mange fejl, eller langsomme med få eller ingen fejl.