Matematisk opmærksomhed

Matematisk opmærksomhed understøtter børnenes lyst til at undersøge verden 

De voksnes opmærksomhed på tal i hverdagen er en afgørende faktor for børns motivation for at lære talrækken og få et godt udgangspunkt for at starte i skolen. 

Fra forskning og undersøgelser ved vi at elever i matematikvanskeligheder ofte har ganske få erfaringer med tal i hverdagen og et begrænset sprog til at udtrykke sig om matematiske forhold. Den viden indikerer hvilke ting, vi kan arbejde med for at undgå at elever kommer i problemer i matematik. 

 Sprog skaber muligheder 

Stil åbne spørgsmål

Hvorfor tror du månen er rund?

Hvor kører din bus hen?

Hvorfor tror du, at bladet er lille?

Hvad ville der ske, hvis ...

Hvad nu hvis...

Lad børnene undersøge verden

Kan vi finde noget det er større?

Kan vi finde noget som ikke er rundt?

Hvad sker der hvis vi hælder alt sandet i spanden - hvad tror du der sker? 

Det må vi undersøge...

Hvor kommer den der fra?

Få øje på matematikken omkring jer

Et sneglehus

En bregne

Striberne på en bi

Et skilt på vejen eller borddækning til frugt

6 elementer i børns matematiske opmærksomhed

EVA har udgivet et temahæfte om matematisk opmærksomhed. Her fremhæver de 6 elementer i børns matematiske opmærksomhed.

EVA Temahæfte Matematisk opmærksomhed_Web.pdf

Talforståelsen

NCUM (National videnscenter for udvikling af matematik) har udgivet det de kalder en videnspakke til dagtilbuddet om "talforståelsen" i matematik. De kommer ind på tre elementer, som de understøtter ved faglige artikler, ideer til konkrete aktiviteter og bud på refleksionsspørgsmål man kan drøfte i personalet. Illustrationerne: NCUM

Kan børn tælle, når de kan talremsen?

Et eksempel er Lukas, der vil finde ud af, hvor mange vindruer han har på sin tallerken. "Én, to, tre… " siger han og peger på én vindrue ad gangen. Nogle gange siger Lukas tallene hurtigere, end han peger på vindruerne, så der ikke bliver knyttet netop et tal til en vindrue. Selv om Lukas kan talremsen, tæller han ikke vindruerne korrekt. 

Alt kan tælles, uanset rækkefølgen

Hvad synes børn, det er muligt at tælle? Det er et helt grundlæggende spørgsmål vedrørende børns udvikling ift. at tælle, som ikke direkte har at gøre med, hvordan de kan tælle.

Oliver er i gang med at lave sandkager i legehuset, og han stiller dem ind i ovnen. Nogle er i de store blå skildpaddeforme, andre er i de røde kopper. ”Hvor mange kager er der i ovnen?” spørger Hanne. ”Der er to skildpaddekager og tre røde,” siger Oliver. ”Der er fem!” bryder Louise ind, ”Hvor mange vil du ha’, Hanne?” 

TÆlling som svar på "hvor mange"?

Børn elsker at tælle ting, og med tiden lærer de, at det sidste tal, de siger, har en særlig betydning. Lisa sidder med en bunke klodser. Hun tæller: ”Én, to, tre, fire, fem. Der er fem klodser.” Lisa ved, at det sidste tal fortæller, hvor mange klodser der er i alt. For voksne er det logisk, og vi tænker slet ikke over det, men det er noget børn skal lære gennem erfaring. 

På personalemødet

M4T3M4T1K med mening, Rosenkilden.pdf

Matematisk opmærksomhed

PÅ DAGSORDENEN

Det er vigtigt at sætte tid af til at drøfte hvad det er matematisk opmærksomhed er, så vi har mulighed for at udfordre hinandens forståelser og sammen blive skarpere på, hvornår vi har særligt fokus på matematikken. 

Dette er et oplæg, som jeg tidligere har holdt for dagtilbud om matematisk opmærksomhed. Som regel starter vi med at tale om, hvad matematik er i dag og hvad det ikke er mere. Så taler vi lidt om matematik er opfundet eller opdaget og til sidst sætter vi fokus på hvad matematisk opmærksomhed er i et dagtilbud. 

Tag gerne udgangspunkt i oplægget her - eller kontakt mig, for at lave en aftale, hvor jeg kommer ud til jer. 

En måde at gribe det an på...

I Elverhøjen har de haft matematisk opmærksomhed på dagsorden og har sammen talt om, hvad der er og hvornår de har fokus på matematikken. 

Det er der kommet disse fine ideer ud af. De er nu hængt op på væggen, så personalet kan blive inspireret og få konkrete og "lige til at tage med ud" ideer. 

Tak fordi I deler :-)

Matematik i hverdagen, elverhøjens ideer.pdf