Talforståelse

Hvad er talforståelse og regnestrategier?

Talforståelse og regnestrategier er for matematik, hvad læsning er for dansk

Talforståelse dækker over vores medfødte talfornemmelse (subitizing/ANS) og vores tillærte antalsforståelse (hvad et tal består af) og symbolbeherskelse (hvordan et tal ser ud i symboler f.eks. 47)

For at være flydende og fleksibel tænker ift. talforståelsen kan man hoppe frem og tilbage på tallinjen uden besvær. 

Elever med en forsinket talforståelse ender ofte i matematikvanskeligheder, da talforståelsen er fundamentet i matematisk forståelse. En sikker talforståelse danner grundlag for naturlige tal, decimaltal, brøker, algebra og ikke mindst de 4 regningsarter. 

At være flydende og fleksibel i regnestrategier betyder, at man kan skifte mellem flere forskellige strategier og kan regruppere tallene, så de enten giver en smutvej i udregningen eller et bud på en estimering.

Hvordan arbejder man med talforståelsen og regnestrategier fra 0.-9. klasse? 

Den røde tråd - Gode aktiviteter

Nedenstående dokument er et bud på, hvordan man kan arbejde med talforståelsen og regnestrategierne gennem skoleforløbet. 

Progressionsplan

Evaluering og test

For at kunne følge med i elevernes progression og udvikling af talforståelse og regnestrategier, har vi lavet opgaver der skal fortælle os om, hvor eleverne er i deres talforståelse- og regnestrateginiveau.  

Kursus - Helsingør hold 1 efteråret 23.pdf

Regnestrategier for de yngste

Kursus - Helsignør hold 2.pdf

Regnestrategier for de ældste

I efteråret 23 afholdt vi et par faglige eftermiddage, hvor Micky Lindhardt kom og vi sammen satte fokus på, hvordan man skal arbejde med regnestrategierne sammen med med alle elever. Det var nogle gode eftermiddage, hvor godt 60 matematiklærere og vejledere fik inspirerende oplæg, hands-on opgaver til afprøvninger samt mulighed for fagdidaktiske drøftelser. 

Vi har fået lov til at dele Mickys oplæg her og han kan varmt anbefales som oplægsholder. Mickys hjemmeside kan findes her 

plakater.pdf

De gode aktiviteter - tegnet

I dokumentet ovenover kan man læse om de aktiviteter, som vi anbefaler, at man arbejder med for at styrke elevernes talforståelse, uagtet om de eleverne er sikre eller om de er forsinkede i deres talforståelse. 

Den gode rutine er kendetegnet ved: 

relevante Artikler

Her er links til artikler som er skrevet og udgivet på Folkeskolen.dk

Det er praksis eksempler, med gode refleksioner og en masse ideer til aktiviteter og tænkning.