FAQ

Jeg svarer tit på spørgsmål om testen pr. mail - og det er så fint. Skriv endelig. Men jeg kom til at tænke på, at det kunne være en hjælp for andre at læse svaret. Derfor vil jeg fremadrettet skrive spørgsmål og svar her. 

Skal elever der ender i kategori 1,2 og 5 gentestes med det samme? 

Spørgsmål:

Jeg skriver da vi i XX kommune skal i gang med at afvikle jeres Talforståelses og regnestrategi tests.

Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt vi skal genteste eleverne i talforståelses delen med det samme, såfremt en elev ender i kategori 1, 2 eller 5. 

Det er første gang vi skal afvikle dem, og vi har derfor ikke nogen forudgående test at læne os op ad, ud over de nationale overgangstest og MAT test vi har taget tidligere.


Svar:

Vi anbefaler, at eleverne testes, så man finder deres aktive niveau.


Organiseringen kan være lidt forskellig.

 

Ofte introducerer vi testen, som et ”opgavesæt” og fortæller eleverne, at det er forskelligt, hvilket sæt de får. (Her har vi gerne fjernet forsiden, så ingen ved hvilket nummer de har fået). Vi fortæller eleverne, at hvis de oplever at opgaverne er for lette, så skal de række hånden op, så kommer vi og taler med dem og muligvis får de en der er lidt sværere. Og det samme er gældende, hvis de synes den er for svær, så får de en der er lettere.

 

Ofte kan man sagtens nå at kortlægge alle elever på 45 min.

 

Hvis ikke det er muligt (svær øvelse for test 1,2,3 grundet taldiktaten), så anbefaler vi, at man lader eleverne lave opgavesættet, mens de andre elever arbejder i noget andet materiale – altså i en almindelig undervisningssituation. Det vigtigste er, at I får et indblik I, hvad eleven kan. Og undgå for alt i verden den almindelige ”test-tys-tyranni”. Det gør ingenting, at eleverne ikke alle arbejder samtidig med testen. Gør det i hold – evt. på værksteder, når og hvis der er flere voksne på.

Og hjælp eleverne, når der er noget de er i tvivl om. Håber I har læst om kuglepensreglen J Ellers står den i vejledningen og på hjemmesiden.

Hvilken test skal jeg vælge til 3. klasse? 

Spørgsmål

Jeg har en 3. klasse i matematik, og er blevet anbefalet Helsingørtesten. Det handler om talforståelse.

Hvilken test vil du anbefale vi bruger? (3 eller 4)

Mener at det er nr. 4 der anbefales til 3. klassetrin. Imidlertid vi ca 75% af opgaverne i den test være nogle som mine elever vil have svært/umuligt med at løse. Det beror i det faktum at vi endnu ikke er nået til hverken negative tale eller til decimaltal i vores pensum endnu. 


Svar

Du har helt ret i, at der sker et skifte fra 3 til 4. her går man fra de naturlige tal til de rationelle. Derfor er der et større skift her end ellers.

 

Som der står i vejledningen:

Meningen er, at læreren har et testbatteri, som der kan bruges til at afdække, hvor eleverne er henne i deres talforståelsesniveau. Svarer en elev 37 rigtige på en TF3 i 2. klasse, ender de i kategorien ”Niveauet er for lavt” – eleven skal altså testes i en TF4 eller TF5 for at finde et niveau der er passende for eleven. En anden elev i 2. klassen svarer måske 11 rigtige på TF3 og kommer i kategorien ”Niveauer er for højt”, her ville man skulle teste eleven i en lavere TF for at finde det niveau, der passer til eleven. Kategori 3 og 4 er det niveau, vi kendetegner som et ”passende niveau”, da der er noget eleven godt kan og noget eleven endnu ikke kan. På den måde er der ikke én bestem test, som alle elever skal tage på en bestemt årgang. Og eleven er ikke ”dygtig” eller ”dårlig” – men beskrives udelukkende ud fra hvorvidt niveauet er passende for den enkelte elev.

Talforståelsesniveauet dækker over heltal, decimaltal, brøker og procent og afdækkes via:

Jeg vil derfor anbefale dig, at du får afdækket hvor eleverne er henne i deres talforståelsesudvikling, ved at lade dem arbejde i forskellige hæfter alt efter, hvor de tænker de er.

Ofte gør vi det sådan at læreren starter op med at fortælle, at klassen i dag skal arbejde i nogle hæfte og at de ikke alle er ens. Hvis eleverne tænker at opgaverne er svære, så kan de komme op og få en der er lettere og omvendt, hvis de synes opgaverne er for lette.

Når det nu er TF3 eller TF4 det handler om, så ville jeg fjerne forsiden, lade alle elever tage opg. 1 i TF3 (taldiktaten) og herfra dele dem ud. Har du elever der har mange fejl i taldiktaten, så skal de have en TF2 osv.

 

God fornøjelse.


Må vi bruge materialerne?

Spørgsmål

Jeg skriver til dig, da vi er et matematikfagteam på Lergravsparkens skole i København, som har hørt om jeres ’Helsingørtest’ til talforståelse og regnestrategier.

Vi skal høre om vi må bruge jeres materiale til vores 1.-5. klasse som led i matematikkonferencer?

Svar

Ja det kan du tro. Husk blot at materialet er beskyttet af lov om ophavsret. Fremstilling af eksemplarer af digital/papirkopi/prints fra hjemmesiden til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst og Node. 

Rigtig god fornøjelse

Hvornår på året skal man tage testen? 

Spørgsmål:

Er testene valideret ud fra et bestemt tidspunkt på året?

Svar:

Nej det er testen ikke. Da den måler på talforståelsesudviklingsniveau - så er det uden betydning, hvornår på året man tager den. I Helsingør har vi skoler der tager den i august, andre i en bestemt uge midt på året eller hen mod slutningen af året. Det kommer an på, hvordan det passer med skolens fagkonferencer og muligheder for indsatser.