Fagsyn

"Det er ikke tilstrækkeligt at kunne matematik. Det er først nyttigt når man også har viljen og modet til at bruge matematik." 

Citat fra Pernille Pind "MATEMATIK" nr. 3 juni 2019

Treenigheden

Når matematikken skal prioriteres kræver det at man taler om det samme. Derfor er det en anbefalelsesværdigt at man overvejer:

Retningslinier_matematik_efterår 2020_endelig.pdf

Retningslinjer for matematik 

I Helsingør kommune arbejder vi hen mod en fælles forståelse og viden om, hvad der virker i matematikundervisningen. Nedenstående er elementer, som vi vægter højt, og som der kan læses mere om i vores retningslinjer: 

Fagsyn og vision

Fælles fagsyn og vision skaber fælles retning for faget. Her er et eksempel på et fagsyn fra en af kommunens skoler:

Matematikundervisningen skal i X-skole lede frem mod, at alle børn bliver fleksible og flydende tænkere i matematik.

Børnene skal udvikle tillid til og stole på deres egne evner og viden. De skal være nysgerrige og blive villige til at tage udfordringer op, handle hensigtsmæssigt og kunne genkende matematiske mønstre i nye sammenhænge.

Det kræver et solidt matematikfaglig fundament, som vi sikrer ved en alsidighed i tilgangen til læring.

I X-skole skaber vi muligheder for, at det enkelte barn sætter sin viden i spil og udvikler en forståelse for egen viden og udviklingspotentiale.

Den undersøgende undervisnings-praksis

Der er 4 vigtige elementer i den undersøgende undervisningspraksis. 

Hook the students; Underingen, undersøgelsen eller udfordringen skal stilles på en måde, der fanger eleverne. 

Samtale: Dialogen og samtalen i rummet er essentiel for at læringen finder sted. 

Åben og undersøgende matematik kræver, at man formulere spørgsmål og hypoteser, at man ræsonnerer, argumentere, drager konklusioner og fremlægger, diskuterer, forsvarer og forklarer disse. 

Sådanne skriver Pernille Pind i bogen "Åben og undersøgende matematik". 

Relationel forståelse: At undervise herefter betyder at eleverne skal forstå de processer de arbejder med i matematik. Så ingen huskeregler eller faste procedurer som man ikke forstår, men bare skal huske. 

Rige problemstillinger: Rige problemstillinger er udfordringer, undringer eller undersøgelser, som man kan genbesøge af flere omgange. De skal lægge op til at elevernes valg er afgørende for processen og ikke mindst resultatet. 


Evaluering

I følge Thomas Højgaard skal vi insistere på høj validitet i det vi evaluere og vurdere eleverne på. Kun på denne måde kan vi have fokus på, hvordan det går, med det vi gerne vil. 

F.eks. 

Hvis vi mener, at det er vigtigt at eleverne argumentere og ræsonnerer - så kunne man indsamle elevvurderinger på i hvor høj en grad de mener at samtale er nødvendig i matematiktimen. 

Se eksempel her